Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Πρωταγωνίστρια νέων εισαγωγών η Ευρώπη

Τα επενδυτικά κεφάλαια αναμένεται ότι θα στραφούν σε LSE, Euronext και Deutsche Boerse. Παραμένει το ερώτημα εάν το βέβαιο κύμα πρώτων δημόσιων εγγραφών θα πυροδοτηθεί μέσα στο 2009 ή θα αναμένει το νέο έτος.

  • του Στέφανου Κορέλλη
Αγορές: Πρωταγωνίστρια νέων εισαγωγών η Ευρώπη
Από τη στιγμή που οι επενδυτές θα θεωρήσουν ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της υψηλής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, θα πυροδοτηθεί ένα ράλι δημόσιων εγγραφών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Ernst&Young, η οποία τονίζει ότι πλέον στο νέο τοπίο μετά την ολοκλήρωση της κρίσης, οι επενδυτές θα ζητούν βεβαιότητα, διαφάνεια, ισχυρά αποτελέσματα.

Ο οίκος θεωρεί την περίοδο έως το τέλος του έτους κρίσιμη για τη στάση των εταιρειών, που προς το παρόν κρατούν στάση αναμονής. Η εικόνα των οικονομικών μεγεθών και ένα πιθανό πέρασμα των χρηματιστηρίων σε bull market θα κρίνει εάν το (βέβαιο, ούτως ή άλλως) κύμα πρώτων δημόσιων εγγραφών θα πυροδοτηθεί μέσα στο 2009 ή θα αναμένει το νέο έτος.

Ειδικότερα, θεωρείται ότι η μίζερη εικόνα στα ισχυρά χρηματιστήρια το 2008 και στο πρώτο τρίμηνο του 2009 έχει δώσει τη σκυτάλη σε μια φάση προετοιμασίας για την αλλαγή του τοπίου. Σύμφωνα με την Ernst&Young, η κρίση έχει επηρεάσει το τοπίο και στις πρώτες δημόσιες εγγραφές.

Κατ’ αρχάς θεωρείται πλέον, ότι οι πρώτες δημόσιες εγγραφές, καθώς και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν τον χαρακτήρα εναλλακτικών μεθόδων κεφαλαιακής ενίσχυσης των εταιρειών, οι οποίες θα προωθήσουν την απομόχλευση, οδηγώντας σε ισχυρότερους ισολογισμούς.

Με βασικό άξονα την αποφυγή του ρίσκου, θα υπάρξει διαφοροποίηση, τόσο ως προς τα κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στις δημόσιες εγγραφές, όσο και στα χρηματιστήρια, τα οποία θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι, θεωρείται ότι η πλειονότητα των επενδυτών στις δημόσιες εγγραφές θα είναι αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα επενδυτικά σχήματα, τα οποία παρουσιάζουν σταθερές, μακροχρόνιες κεφαλαιακές προοπτικές.

Η Ευρώπη επιστρέφει
Αντίθετα, αποδυναμωμένος θα είναι ο ρόλος των hedge funds. Βασικός είναι ο ρόλος των αμερικανικών επενδυτικών οχημάτων, τα οποία, στο πλαίσιο της αποφυγής του ρίσκου αναμένεται να στραφούν στα ισχυρά χρηματιστήρια της Ευρώπης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στις αναδυόμενες αγορές, όπως της Κίνας, οι οποίες συγκέντρωσαν τη μερίδα του λέοντος των κεφαλαίων τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα, στο επενδυτικό… κάδρο κυρίαρχη θέση επανακτούν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE), του Παρισιού (Euronext) και της Φρανγκφούρτης (Deutsche Boerse) και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε ισχυρές εταιρείες από κλάδους «ασφαλείς» όπως η κοινή ωφέλεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγεία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για δυναμική επιστροφή της Ευρώπης στα επίπεδα του 2006, χρονιά-ορόσημο μετά το σκάσιμο της «φούσκας» του Διαδικτύου, όταν έγιναν οι 528 πρώτες δημόσιες εγγραφές και από αυτές αντλήθηκαν 94 δισ. δολάρια.

Ακολούθησε, την επόμενη χρονιά, μείωση του αριθμού των εγγραφών σε 508, αλλά σταθεροποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων (στα 93 δισ. δολάρια), για να έλθει η οικονομική κρίση και να μειώσει το 2008 τα μεγέθη σε 168 και μόλις 14 δισ. δολάρια αντίστοιχα, δηλαδή λίγο καλύτερα από τα επίπεδα του 2003.

Ήδη, οι αναλυτές της Ernst&Young εκτιμούν ότι έχουν βελτιωθεί μια σειρά οικονομικά και χρηματιστηριακά μεγέθη που υποδηλώνουν την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, την ίδια στιγμή που πολλές εταιρείες εξετάζουν την προοπτική να προωθήσουν τις δημόσιες εγγραφές τις οποίες καθυστέρησαν λόγω της κρίσης και της χρηματιστηριακής αβεβαιότητας.

Αλλαγή σελίδας για τα private equity funds
Η κατάσταση έχει αλλάξει στον χώρο των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity funds), οι οποίες επιστρέφουν στο προσκήνιο έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα, που παρέμειναν στον… πάγο λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκαν συμφωνίες 24 δισ. δολαρίων διεθνώς και μόνο τρία δάνεια παρατάθηκαν για τη χρηματοδότηση μοχλευμένων εξαγορών, την οποία χρησιμοποιούν τα private equity funds. Όμως, όπως αναφέρει ο «Economist», η κατάσταση αλλάζει.

Ο ρόλος, μάλιστα, των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων θεωρείται ότι θα είναι κομβικός στο κύμα πρώτων δημόσιων εγγραφών που εκτιμάται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και κυρίως από το 2010. Ταυτόχρονα, τα private equity funds διεκδικούν ρόλο και από τους ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους της Wall Street, μπαίνοντας στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής.

Ειδικότερα, σαφής ένδειξη της αλλαγής σελίδας για τα private equity funds θεωρείται ότι είναι η απόφαση του πρωτοπόρου κεφαλαίου KKR να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το σχέδιο είχε αναβληθεί μετά την πτώχευση της Lehman Brothers τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μέσω της αντίστροφης συγχώνευσης της εταιρείας σε μία ευρωπαϊκή θυγατρική της, που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Ο σχεδόν τετραπλασιασμός της αξίας της μετοχής της Blackstone (άλλου ισχυρού private equity fund) δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές για το εγχείρημα της KKR. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο «Economist», εάν η εισαγωγή της KKR κριθεί επιτυχημένη, θα ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή και άλλων ισχυρών του κλάδου, όπως η Carlyle.

Η βελτίωση του κλίματος έχει, επίσης, επιτρέψει στα private equity funds να ανακοινώσουν τις πρώτες συμφωνίες εξαγορών έπειτα από πολύ μεγάλο διάστημα, ενώ ολοκληρώθηκε η πρώτη, μετά από καιρό, δημοπρασία ομολόγων εταιρείας που εξαγοράστηκε με μόχλευση.

Ένα ακόμη δείγμα της αλλαγής κλίματος, αλλά και νέο μεγάλο στοίχημα για τα private equity funds, είναι η δραστηριοποίησή τους στην επενδυτική τραπεζική. Ήδη, η KKR έχει προσλάβει ομάδα, για να δημιουργήσει τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα σχέδια έχει και η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Apollo. Τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής στελεχώνονται, εν πολλοίς, από τα πρώην στελέχη επενδυτικών εταιρειών που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Merrill Lynch, Lehman Brothers κ.ά.

Μετά την είσοδο στην επενδυτική τραπεζική οι επικεφαλής των private equity funds δηλώνουν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα απαξίωσης που υπάρχει για τους τραπεζίτες των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών της Wall Street, ενώ, από την άλλη, μπορούν να γλιτώσουν και τις προμήθειες που δίνουν σήμερα στις επενδυτικές εταιρείες για την έκδοση ομολόγων των εταιρειών που εξαγοράζουν.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα για τα private equity funds. Και αυτό διότι μέσα στην επόμενη πενταετία έχουν να αντιμετωπίσουν χρέη, που υπολογίζονται στα 400 δισ. δολάρια, τα οποία προέρχονται από εξαγορές που έγιναν προ της κρίσης, την περίοδο της αλόγιστης ευφορίας.

* Αναδημοσίευση από το 596ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 21-25 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v