Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Έτσι είναι αν... έτσι νομίζετε

Αποτελεί κοινό μυστικό  πως οι οίκοι που αξιολογούν βλέπουν την κρίση ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν και από την αγορά των ομολόγων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οικονομία: Έτσι είναι αν... έτσι νομίζετε
Πληθαίνουν οι δηλώσεις και οι θέσεις αρμοδίων, ειδικών της αγοράς, ακόμη και πολιτικών, για τη διαφαινόμενη βελτίωση των οικονομιών.

Πρόσφατα η Moody’s Investors Service (ο διεθνώς αναγνωρισμένος οίκος έρευνας και ανάλυσης οικονομικών στοιχείων εταιρειών και κρατών) ανακοίνωσε σε έκθεσή της (22/5) για την αμερικανική οικονομία ότι διατηρεί την πιστοληπτική της αξιολόγηση σταθερή σε «ΑΑΑ».

Θέση, παρά τη σημαντική επιδείνωση στο δημόσιο χρέος της χώρας, παρά την αντίθετη τακτική που έχει εφαρμόσει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου έχει διατυπώσει ρητά ότι ένας από τους κυριότερους παράγοντες αξιολόγησης μιας οικονομίας είναι το δημόσιο χρέος και ο ρυθμός με τον οποίο αυτό εξελίσσεται.

Επιπλέον, η σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τις ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της χώρας και για τα προβλήματα που θα προκαλέσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Πιο τελευταία και η... επίθεση που δέχεται το 30ετές αμερικανικό ομόλογο (έχει σχεδόν συνθλιβεί...) από τις συνεχείς πωλήσεις από τις αμερικανικές τράπεζες (για να καλύψουν μέρος των ανοιγμάτων τους).

Η Moody’s, πάντως, αποδίδει την αξιολόγησή της «στη διαφοροποίηση και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ». Εκτιμά επίσης πως «θα βγει από την κρίση δίχως να έχει υποστεί σημαντική βλάβη».

Εάν οι εκφράσεις αυτές σας θυμίζουν αυτά που λέγονταν για να διατηρηθεί η φούσκα του Nasdaq, περί νέας τεχνολογίας, νέας οικονομίας, διαφοροποίησης από τα κλασικά μοντέλα επιχειρηματικής ανάπτυξης, αξίας χωρίς έσοδα κ.λπ., ΔΕΝ πρόκειται κατά τη γνώμη μας για σύμπτωση.

Ωστόσο, ανάλογη «αμυντική» στάση φαίνεται να διατηρεί η Moody’s και για την αγγλική οικονομία. Από τη μία η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι μειώνει την αξιολόγηση για τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου από «σταθερή» σε «αρνητική» για πρώτη φορά από το 1978 και προσδιόρισε μάλιστα στο 33% τις πιθανότητες της Βρετανίας να χάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την πιστοληπτική της ικανότητα.

Από την άλλη, η Moody’s ανακοίνωσε ότι διαφωνεί, διατηρώντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ηνωμένου Βασιλείου και χαρακτηρίζοντας τη βαθμολόγηση των προοπτικών της «σταθερή». Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι οίκοι που αξιολογούν βλέπουν την κρίση άλλοτε μεν... μισογεμάτο ποτήρι και άλλοτε... μισοάδειο, ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν και από την αγορά των ομολόγων.

---Η ευφορία καλά κρατεί

Βέβαια οι δηλώσεις... κατευνασμού συντηρούν τη χρηματιστηριακή ευφορία που τόσο ανάγκη έχουν οι αγορές. Πρωτίστως η Wall και ακόλουθα οι υπόλοιπες.

Αυτή η χρηματιστηριακή άνοδος στηρίζεται στην ανάγκη του χρηματοπιστωτικού συστήματος να επιβιώσει και στην ενεργή συμμετοχή των κυβερνήσεων κατά τη δημιουργία μιας υπερβολής (μίνι φούσκας), αφού ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ των αρμοδίων μιλούν για το τέλος της κρίσης και για έναρξη της ανάκαμψης (σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κρίση που έρχεται).

Πιο πρόσφατες στο εσωτερικό οι δηλώσεις του κ. Τάκη Αράπογλου (επικεφαλής του ομίλου Εθνικής Τράπεζας), ο οποίος, αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος επισήμανε ότι «ήδη μπορούμε να πούμε με κάποια ασφάλεια ότι η χρηματοπιστωτική κρίση πέρασε».

Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε αρνητική αξιολόγηση από τους διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους είναι ικανή να τραντάξει τα θεμέλια της πρόσφατης ανόδου, αποκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση στην οικονομία. Ιδίως αυτή την περίοδο όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες έρχονται αντιμέτωποι με καίριας σημασίας αντιστάσεις.

---Το εύρος της τελευταίας ώθησης

Συνοψίζουμε, λοιπόν:

- Η καθοδική κίνηση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007 τερματίστηκε (όπως αναμενόταν) τον Μάρτιο του 2009. Η διάρκειά της ήταν 17 μήνες.

- Από τις 9 Μαρτίου έχει ξεκινήσει ανοδική κίνηση διάρκειας μερικών μηνών, η οποία αποτελεί αντίδραση στην ένταση της καθοδικής κίνησης και δρα σαν μηχανισμός χαλάρωσης των χρηματιστηρίων, της οικονομίας και της κοινωνίας.

- Η κίνηση αυτή μέχρι τώρα δεν περιλαμβάνει καμία βαθιά διόρθωση, αλλά μόνο πλάγιες κινήσεις. Στην πραγματικότητα, οι πλάγιες αυτές κινήσεις ήταν σχηματισμοί αναστροφής, οι οποίοι απέτυχαν να λυθούν καθοδικά.

* Αναδημοσίευση από το 585ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 5 - 9 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v