Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Σε δυσχερή κατάσταση οι χρ/κές πλατφόρμες

Συγχωνεύσεις στις χρηματιστηριακές πλατφόρμες της Ευρώπης περιμένουν το 2009 παράγοντες της αγοράς και πελάτες τους. Οι 4 πλατφόρμες που λειτουργούν έχουν συνολικό μερίδιο σε ποσοστό μόλις 15% επί της αξίας των συναλλαγών.

  • του Απόστολου Λακασά
Ευρώπη: Σε δυσχερή κατάσταση οι χρ/κές πλατφόρμες
Συγχωνεύσεις στις χρηματιστηριακές πλατφόρμες της Ευρώπης περιμένουν μέσα στο 2009 παράγοντες της αγοράς αλλά και ισχυροί πελάτες τους.

Η συνεχής μείωση του όγκου των συναλλαγών για τις χρηματιστηριακές πλατφόρμες (MTFs - πολυμερείς εγκαταστάσεις συναλλαγών, όπως ονομάζονται επισήμως) θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των συστημάτων αυτών, τα οποία «πληρώνουν» και την αυξανόμενη δυσπιστία των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ειδικότερα, τέσσερις μήνες μετά και την έναρξη λειτουργίας της τελευταίας χρηματιστηριακής πλατφόρμας BATS Trading, η οποία συστάθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η πτώση του όγκου των συναλλαγών καθιστά απαγορευτική την αυτόνομη συνέχιση και των τεσσάρων τέτοιων συστημάτων που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Η πρώτη από τις τέσσερις χρηματιστηριακές πλατφόρμες, Chi-X Europe, άρχισε τη δραστηριότητά της τον Απρίλιο του 2007. Ακολούθησαν η Nasdaq OMX Europe (τμήμα του χρηματιστηριακού ομίλου Nasdaq OMX), η Turquoise και τελευταία η BATS Trading.

Οι πλατφόρμες αυτές συστάθηκαν με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων διεθνών τραπεζικών ονομάτων (Citigroup, UBS, Goldman Sachs, Credit Suisse, Deutsche Bank, Nomura, Societe Generale, BNP Paribas, Morgan Stanley, Merrill Lynch κ.ά.), ορισμένα εκ των οποίων συμμετέχουν σε περισσότερες από μία.

Ουσιαστικά, τα συστήματα διενέργειας εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών δημιουργήθηκαν με στόχο να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τα οργανωμένα χρηματιστήρια καθώς προσφέρουν χαμηλότερο κόστος συναλλαγών.

---«Εκτός παιχνιδιού»

Όμως, πλέον η γενική πτώση του τζίρου στις χρηματαγορές επηρεάζει εντονότερα τις χρηματιστηριακές πλατφόρμες σε σχέση με τα οργανωμένα χρηματιστήρια. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Έλι Λέντερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Turquoise, που έχει τη στήριξη εννέα μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων, ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν προοπτικές αυτόνομης πορείας και για τις τέσσερις χρηματιστηριακές πλατφόρμες.

«Εάν ο όγκος συναλλαγών μειωθεί και άλλο, ορισμένοι θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού», ανέφερε ο κ. Λέντερμαν.

Άλλωστε, δεν φαίνεται και οι τέσσερις χρηματιστηριακές πλατφόρμες της Ευρώπης να έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Fidessa, η Chi-X Europe διεκπεραιώνει περί το 9% της αξίας των ευρωπαϊκών συναλλαγών.

Ακολουθούν η Turquoise με μερίδιο που αντιστοιχεί στο 5% της αξίας των συναλλαγών, η BATS Trading με ποσοστό σχεδόν 1% και η Nasdaq OMX Europe με μόλις 0,1%. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλά εάν συγκριθούν με εκείνα των μεγάλων οργανωμένων χρηματιστηρίων, όπως είναι το βρετανικό LSE, που ελέγχει το 20% της αξίας των ευρωπαϊκών συναλλαγών, το γερμανικό Deutsche Boerse με μερίδιο 15% και το Euronext με 12%.

---Αναγκαστικές επιλογές

Οι επιδόσεις των MTFs ενισχύουν την άποψη του κ. Λέντερμαν ότι για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι πλατφόρμες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συγχώνευσή τους ή απορρόφηση κάποιας από οργανωμένο χρηματιστήριο.

Πάντως, δεν ανέφερε ούτε τις πιθανές υπό συγχώνευση ή απορρόφηση πλατφόρμες ούτε τα ενδεχομένως ενδιαφερόμενα οργανωμένα χρηματιστήρια.

Οι χαμηλές επιδόσεις των εξωχρηματιστηριακών συστημάτων αποδίδονται, κατ’ αρχάς, στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τα οργανωμένα χρηματιστήρια, τα οποία, μπροστά στην πτώση του όγκου των συναλλαγών, προχωρούν σε μείωση των τιμών για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Έτσι ψαλιδίζουν το ισχυρότερο πλεονέκτημα των MTFs.

Από την άλλη, οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες πλήττονται και από το κύμα δυσπιστίας που επικρατεί στην αγορά, η οποία κατακλύζεται από σκάνδαλα, από αδιαφανή τοξικά προϊόντα και από μεγάλες ζημίες.

Ουσιαστικά, σε περίοδο κρίσης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ευνοημένα είναι τα οργανωμένα χρηματιστήρια, που θεωρείται ότι προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια, διαθέτουν εδραιωμένη θέση καθώς και μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση έναντι των νεοπαγών συστημάτων, τα οποία έχουν τη στήριξη των «αμαρτωλών» χρηματιστηριακών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v