Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει η κρίση στις ιχθυοκαλλιέργειες

Η ελλιπής ρευστότητα πιέζει τις τιμές της τσιπούρας σε χαμηλότερα επίπεδα - Πότε ελπίζεται να υπάρξει ανάκαμψη των τιμών. Αναπόφευκτη η μείωση του αριθμού των εταιριών. Έντονη φημολογία και παρασκήνιο.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Βαθαίνει η κρίση στις ιχθυοκαλλιέργειες
Η ελλιπής ρευστότητα πιέζει τις τιμές της τσιπούρας σε χαμηλότερα επίπεδα - Πότε ελπίζεται να υπάρξει ανάκαμψη των τιμών - Έντονη φημολογία και παρασκήνιο...

Βαθαίνει η κρίση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς οι τιμές πώλησης της τσιπούρας μειώνονται και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Το βασικό πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι αρκετές από τις πολλές δεκάδες εταιρίες του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων, όπου οι τράπεζες έχουν αρχίσει να «κλείνουν τις κάνουλες» της χρηματοδότησης.

Οι εταιρίες αυτές, λοιπόν, σε μια προσπάθειά τους να αντλήσουν ρευστότητα, θυσιάζουν την κερδοφορία τους και μειώνουν δραστικά τις τιμές πώλησης της τσιπούρας τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι έχουν δει προσφορές σε πελάτες, οι οποίες γίνονται σε τιμές που υπολείπονται ακόμη και του κόστους…

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, αναγκάζονται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί αναλυτές να περιμένουν στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου χειρότερη εικόνα στον κλάδο από αυτήν που εμφάνισε στο πρώτο μισό του έτους.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η ανάκαμψη στον κλάδο. Παράγοντες της αγοράς δηλώνουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση τουλάχιστον μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Πρώτα απ’ όλα γιατί οι έξι μήνες που ακολουθούν (τελευταίο τρίμηνο 2008, πρώτο 2009) είναι περίοδος που χαρακτηρίζεται εποχικά από χαμηλή ζήτηση, οπότε οι εταιρίες του κλάδου που ψάχνουν για ρευστότητα μέσω πωλήσεων σε πολύ χαμηλές τιμές θα δυσκολευτούν περισσότερο.

Και δεύτερον, γιατί η παραγωγή των εταιριών θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη, τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη του 2009. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρίες άρχισαν να μειώνουν τις ποσότητες καλλιέργειας γόνου από τις αρχές του φθινοπώρου του 2007, όταν διαπίστωσαν την πτωτική πορεία της τιμής της τσιπούρας.

Με δεδομένους λοιπόν τους απαιτούμενους χρόνους ανάπτυξης των ψαριών (γύρω στο 1,5 έτος), η ελληνική παραγωγή τσιπούρας θα εξακολουθήσει να είναι πολύ υψηλή, τουλάχιστον έως και τις αρχές της άνοιξης του 2009, πριν ακολουθήσει στη συνέχεια μια έντονα πτωτική πορεία.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν κομβικό σημείο για την αναστροφή της δυσμενούς συγκυρίας στον κλάδο το διάστημα μεταξύ του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς όμως στο ενδιάμεσο διάστημα να αποκλείουν να έχουμε επιχειρηματικά «θύματα».

Διαπιστώνουν άλλωστε ότι ο αριθμός των εταιριών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος και πως θα δούμε αναπόφευκτα μια χαρακτηριστική μείωσή του μέσα από εξαγορές, απορροφήσεις και εκχωρήσεις management στο επόμενο δωδεκάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v