Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέχνη: Μια... εναλλακτική επένδυση με αντοχές

Σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακές επενδύσεις δέχονται ισχυρά πλήγματα λόγω πιστωτικής κρίσης, η αγορά τέχνης εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ θετική πορεία. Η τέχνη ως επένδυση, οι προϋποθέσεις επιτυχίας και το Fine Art Fund.

Τέχνη: Μια... εναλλακτική επένδυση με αντοχές
Σε μια εποχή όπου ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται ισχυρά πλήγματα λόγω της πιστωτικής κρίσης, η αγορά τέχνης εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ θετική πορεία.

Καθώς οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο αναζητούν περισσότερο «περίπλοκες» τοποθετήσεις, καθίσταται σαφές ότι η εν λόγω αγορά θα συνεχίσει την πολύ θετική τροχιά της. Εκτιμάται ότι η αγορά τέχνης έχει αξία 3 τρισ. δολαρίων και ετήσιο κύκλο εργασιών που φτάνει στα 30 δισ. δολάρια. Με το δεδομένο ότι η αγορά επεκτείνεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως, υπάρχουν και κάποιες προβλέψεις βάσει των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών της μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2012.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα ισχυρό για τις δημοπρασίες που αφορούσαν σε έργα ιμπρεσιονισμού και μοντέρνας τέχνης, καθώς και για μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη στο Λονδίνο και στη Ν. Υόρκη. Παράλληλα καταγράφηκαν νέα επίπεδα-ρεκόρ στις τιμές πωλήσεων.

Η διήμερη δημοπρασία «Beautiful Inside My Head Forever» του Ντάμιεν Χιρστ από τον οίκο Sotheby’s ξεπέρασε ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις του ομίλου. Τα συνολικά έσοδά της έφτασαν στα 200,8 εκατ. δολάρια. «Η δημοπρασία ήταν εντυπωσιακή, ένας θρίαμβος», υπογραμμίζει ο κ. Ivor Braka, κορυφαίος dealer και ένας από τους συνεργάτες του The Fine Art Fund Group, σε συνέντευξή του.

Η επιτυχία ενός fund που ασχολείται αποκλειστικά με την τέχνη, ακόμη και εάν η εν λόγω αγορά ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία, σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη. Η διάθεση κερδοσκοπίας αλλά και η «υπερθέρμανση» της αγοράς μπορούν να απειλήσουν την επιτυχία.

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ένα fund στην επιτυχία είναι η πολύ ισχυρή ρευστότητα, προκειμένου να υπάρξει «εκμετάλλευση» των αγοραστικών ευκαιριών που παρουσιάζονται, η στήριξη στους ειδικούς αλλά και η «ταχύτητα» κατανόησης στην αλλαγή των διαθέσεων των αγοραστών. Εάν κάποιος διαθέτει έμπειρους ειδικούς, καλή ρευστότητα και έχει τη διάθεση να παραμείνει στην αγορά για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, τότε μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Fine Art Fund προσφέρει τη δυνατότητα επενδύσεων στην τέχνη μέσω σειράς αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 2001 από τον κ. Philip Hoffman (νυν CEO του ομίλου) με στόχο την ανάπτυξη και διαχείριση επενδυτικών «οχημάτων» που τοποθετούνται σε έργα τέχνης.  

Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του Fine Art Fund, έχει προχωρήσει σε εκδόσεις των αμοιβαίων Fine Art Fund II, Chinese Fine Art Fund, Indian Fine Art Fund και Μiddle Eastern Fine Art Fund. Ο όμιλος αποτελείται από 30 επαγγελματίες του χώρου, ενώ έχει αντιπροσωπείες στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Γενεύη, στο Λουγκάνο, στο Μαϊάμι και στο Ντουμπάι.  

Εκτός της διαχείρισης των επενδυτικών funds, παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αγορά τέχνης σε τραπεζικούς κολοσσούς.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην αγορά έργων τέχνης εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ έχει στόχο να αποκομίζει ετήσια απόδοση 10% - 15% επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου, στόχος που έχει αποδειχτεί συντηρητικός με βάση τις μέχρι τώρα αποδόσεις τις οποίες προσφέρει.

* Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο κ. Philip Hoffman

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v