Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη σκιά 4 γιγάντων οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

Την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη αναμένουν οι αναλυτές. Ως νέοι στόχοι εξαγορών φέρονται οι KPN, Telekom Austria, TeliaSonera και Telenor.

  • του Απόστολου Λακασά
Στη σκιά 4 γιγάντων οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες
Την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη αναμένουν οι αναλυτές.

Μάλιστα, θεωρείται ότι ο κύκλος των νέων συγχωνεύσεων άνοιξε με το deal της Deutsche Telekom με τον ΟΤΕ και αναμένεται να υπάρξουν «χτυπήματα» και σε άλλους περιφερειακούς ομίλους ώστε η αγορά να συγκεντρωθεί γύρω από τους τέσσερις μεγαλύτερους παίκτες: τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Βέβαια, από τις έως τώρα κινήσεις φαίνεται ότι η France Telecom και η Telefόnica είναι οι πιο δραστήριες, επιχειρώντας να αυξήσουν τα μεγέθη τους, αφού ήδη η Deutsche Telekom και η Vodafone έχουν αναδειχτεί σε πανευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς. Ως νέοι στόχοι εξαγορών φέρονται η ολλανδική KPN, η Telekom Austria, η TeliaSonera (συγχώνευση των δύο εταιρειών από τη Σουηδία και τη Φινλανδία) και η νορβηγική Telenor.

Νέο στοιχείο είναι ότι τα πρώην κρατικά μονοπώλια θα κυριαρχήσουν στη συγκέντρωση της αγοράς, ενώ προ διετίας τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θεωρούνταν ότι θα είναι εκείνα που με εξαγορές θα δρομολογούσαν τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, όμως, δεν λείπουν και οι ενστάσεις για τη συγκεκριμένη στρατηγική των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων.

Αναλυτές ασκούν κριτική στα εντός Ευρώπης επεκτατικά σχέδια των ισχυρών ομίλων, καθώς θεωρούν ότι το βάρος χρειάζεται να δοθεί στις αναπτυσσόμενες αγορές. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να καθυστερήσει τις εξελίξεις σχετικά με τα νέα deals.

Ο νέος χάρτης

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται οι ακόλουθες κινήσεις των δυτικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών:

- Στη Γαλλία η France Telecom επιμένει να διεκδικεί την TeliaSonera. Οι εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη πρόταση συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον από τη στιγμή που η TeliaSonera έχει προσεγγιστεί και από τη νορβηγική Telenor. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα σκανδιναβικό deal δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αφού οι δύο εταιρείες μοιράζονται τις ίδιες αγορές και υπάρχει ο κίνδυνος οι αρχές ανταγωνισμού να ζητήσουν την πώληση των επικαλυπτόμενων δραστηριοτήτων τους στις σκανδιναβικές χώρες. Έτσι, το ενδιαφέρον επιστρέφει στις προθέσεις της France Telecom, η οποία έχει παρουσία στη Βρετανία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία.

- Στη Βρετανία, ξεκινώντας από την κινητή τηλεφωνία, η απόφαση της Vodafone να επεκταθεί στον χώρο της σταθερής την τελευταία διετία εντάσσεται στην προσπάθειά της να προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η Vodafone έχει παρουσία σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν επεκτείνεται μόνο μέσω θυγατρικών αλλά και μέσα από συνεργασίες με περιφερειακούς ομίλους, όπως η Telekom Austria. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Vodafone θα κινηθεί προς κάποια εξαγορά, έχοντας βέβαια τον πρώτο λόγο για την αυστριακή εταιρεία, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποια άλλη πρόταση από τους άλλους ομίλους, αφού η Telekom Austria έχει παρουσία στα Βαλκάνια απ’ όπου (ενδεικτικά) η France Telecom και η Telefόnica απουσιάζουν.

- Η Deutsche Telekom έχει δημιουργήσει έναν πανευρωπαϊκό όμιλο καθώς διαθέτει παρουσία στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο (δεν περιλαμβάνονται οι χώρες των Βαλκανίων όπου έχει παρουσία ο ΟΤΕ).

- Ο χάρτης της... συγκέντρωσης συμπληρώνεται με τις κινήσεις της Telefόnica, η οποία πέτυχε την είσοδό της στην Telecom Italia μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος με τη συμμετοχή τριών ιταλικών τραπεζών, η παρουσία των οποίων θεωρείται ότι επιδιώχτηκε για να κατευναστούν οι πολιτικές αντιδράσεις στην Ιταλία. Η Telefόnica έχει εξαγοράσει την τσεχική Cesky Telekom και τη βρετανική O2, η οποία της εξασφάλισε την πρόσβαση στη Βρετανία, στην Ιρλανδία και στη Γερμανία. Πολλοί αναλυτές του κλάδου θεωρούν ότι ο επόμενος στόχος του ισπανικού ομίλου θα είναι η ολλανδική KPN, η εξαγορά της οποίας πιθανότατα θα αποτελέσει την απάντηση των Ισπανών στο ενδεχόμενο deal της France Telecom με την TeliaSonera.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μία νέα πρόκληση αντιμετωπίζουν οι κινεζικές αρχές καθώς ανακοίνωσαν την αναδιάρθρωση των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

Η μεταρρύθμιση θεωρείται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων τρίτης γενιάς. Αυτήν την κίνηση αναμένουν από καιρό οι κινεζικές εταιρείες αλλά και οι πολυεθνικές που προσβλέπουν στην ταχύτητα αναπτυσσόμενη αγορά, η αξία της οποίας ανέρχεται περί τα 105 δισ. δολάρια με ήδη περισσότερους από 900 εκατ. συνδρομητές. Από την άλλη, η μεταρρύθμιση δέχεται και τα πυρά αναλυτών.

Ειδικότερα, η κυρίαρχη εταιρεία στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα είναι η China Mobile με μερίδιο περί το 70% της αγοράς και με 7 εκατ. νέους συνδρομητές μηνιαίως. Την China Mobile στο σκέλος της κινητής τηλεφωνίας ακολουθεί η China Unicom. Η China Telecom διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα (αλλά και παγκοσμίως) και έπεται η China Netcom.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων προβλέπεται η διάσπαση της China Unicom, με το δίκτυο CDMA να πωλείται στην China Telecom και το δίκτυο GSM να συγχωνεύεται με αυτό της China Netcom.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στόχος των Κινέζων είναι η μείωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα πριν από την εισαγωγή των υπηρεσιών 3G, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν κοστοβόρες νέες επενδύσεις σε νέα εθνικά δίκτυα. Από την άλλη, θεωρείται ότι με τις κινήσεις αυτές θα ενισχυθούν οι China Telecom και China Unicom στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ως αντίβαρο στις απώλειες που καταγράφουν στο σκέλος της σταθερής τηλεφωνίας. Παράλληλα θωρακίζεται και η θέση της China Mobile, καθώς γίνεται πιο δύσκολος ο ανταγωνισμός τον οποίο δέχεται η εταιρεία.

Βέβαια, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές ανακατατάξεις αφού η China Mobile θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην αγορά. Ταυτόχρονα, επικρίσεις δέχονται και οι κινεζικές αρχές αφού οι συγχωνεύσεις και οι αλλαγές δεν γίνονται με γνώμονα και τα επενδυτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση διατηρεί τον μείζονα λόγο στον διορισμό των στελεχών προς εξυπηρέτηση της εθνικής ασφάλειας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ ουσιαστικά αγνοούνται οι μέτοχοι των εταιρειών. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 536 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (27 Ιουνίου - 01 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v