Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αποτιμήσεις ΄06 με υπερδιπλάσια κέρδη

Αντίθετες πορείες διαγράφουν κέρδη και μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Οι αποτιμήσεις έχουν επιστρέψει στο 2006, ενώ η κερδοφορία αυξήθηκε από 70% - 294%. Τι δείχνουν τα P/E για 5+1 τράπεζες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τράπεζες: Αποτιμήσεις ΄06 με υπερδιπλάσια κέρδη
*Οι αναλυτικοί πίνακες με τις οικονομικές επιδόσεις, την πορεία των μετοχών των εισηγμένων τραπεζών αλλά και τους δείκτες P/E δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Από πλευράς αποτιμήσεων οι μετοχές των μεγάλων ομίλων επέστρεψαν στο 2006, παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η κερδοφορία τους αυξήθηκε από 70% έως και 294% (!) - Τι δείχνουν τα στοιχεία - Έντονες διακυμάνσεις σε τίτλους που κατά το παρελθόν τους ξέραμε ως «σταθερούς» και «σίγουρους»...

Πολλά από αυτά που οι παλιοί επενδυτές γνώριζαν σχετικά με το χρηματιστήριο και είχαν μείνει ως «συσσωρευμένη πείρα» μάλλον θα πρέπει να ξεχαστούν.

Παλαιότερα, λοιπόν, πίστευαν ότι τα περιφερειακά χρηματιστήρια ήταν αυτά που διακρίνονταν για τη σημαντική μεταβλητότητά τους, προφέροντας μεν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά παράλληλα κρύβοντας και μεγάλους κινδύνους. Σήμερα διαπιστώνει κάποιος ότι μπορεί να υποχρεωθεί σε εντονότατες απώλειες ακόμη και όταν επενδύει στις «καλύτερες μετοχές» του NYSE (βλέπε περιπτώσεις αμερικανικών και άλλων μεγάλων ξένων τραπεζών).

Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι επενδύοντας σε περισσότερα του ενός χρηματιστήρια επιμεριζόταν σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος, καθώς αν κάποιο από αυτά σημείωνε πτώση, ορισμένα άλλα θα λειτουργούσαν αντίθετα και θα περιόριζαν τις απώλειες.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η συνδιακύμανση των χρηματιστηρίων είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής εξασφάλιση έναντι του κινδύνου σε περίπτωση διασποράς των επενδύσεών μας σε περισσότερες αγορές.

Παλαιότερα διατυπωνόταν η άποψη ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο υπήρχαν δύο μεγάλες κατηγορίες μετοχών: Οι «σοβαρές» που διακρίνονταν για τη σταθερότητά τους και για τις σχετικά μικρές απώλειές τους σε περιόδους κρίσεων και οι υπόλοιπες που συμπεριφέρονταν όπως το «φτερό στον άνεμο». Σύμφωνα ωστόσο με τις πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται ότι ούτε αυτό εξακολουθεί να ισχύει...

Μετοχές - κέρδη: Πορεία αντίθετη!

Εξετάζοντας λοιπόν τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών της Σοφοκλέους κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο διαπιστώνουμε ότι ακόμη και στα πιο «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας οι ποσοστιαίες απώλειες από το μέγιστο της περιόδου ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.

Οι μεγαλύτερες δυνατές απώλειες για τους επενδυτές στην καλύτερη περίπτωση περιορίστηκαν στο -23,5% (για την Alpha Bank), ενώ στις υπόλοιπες κυμάνθηκαν από το -31,7% έως και το -56% (για τη Marfin Popular Bank, η μετοχή της οποίας όμως απέφερε την υψηλότερη απόδοση κατά την τελευταία διετία).

Αυτό που πρέπει ακόμη να σημειωθεί είναι ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο εννεάμηνο είτε «ισοπέδωσε» είτε έστω συρρίκνωσε δραματικά τις αποδόσεις των μεγάλων τραπεζών της Σοφοκλέους κατά τους τελευταίους 24 μήνες.

Με εξαίρεση λοιπόν τη διατήρηση υψηλών κερδών για τις δύο κυπριακές τράπεζες (MPB +39%, Κύπρου +15,3%), είχαμε το +11% της Εθνικής, το +6% της Πειραιώς, το +3% της Alpha Bank και το -9,7% της Eurobank.

Βέβαια χρειάζεται να τονιστεί ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών κατέγραψαν περιορισμένη άνοδο, η κερδοφορία των ίδιων τραπεζών υπήρξε πολλαπλάσια.

Για παράδειγμα, οι δύο κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και MPB) κατά τη διετία 2005 - 2007 περίπου τριπλασίασαν τα καθαρά κέρδη τους, η Εθνική τα υπερδιπλασίασε (+123,5%), όπως και η Πειραιώς (+104,6%), ενώ σημαντικότατες ποσοστιαίες αυξήσεις σημείωσαν και οι Eurobank (+88%) και Alpha Bank (+70%).

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι μεταβολές αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επηρεαστεί και από κάποια μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Προφανές αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι δείκτες P/E των τραπεζών να γίνουν πολύ ελκυστικότεροι από εκείνους που καταγράφονταν τον Ιούνιο του 2006.

Στο παρατιθέμενο πίνακα (στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό) παρουσιάζονται οι δείκτες P/E των τραπεζών, βασισμένοι στο κλείσιμο τιμών της 13ης Ιουνίου 2008 και στα κέρδη του 2007. Από τον πίνακα αυτόν προκύπτει ότι τα P/E των περισσότερων από αυτούς τους τίτλους είναι μονοψήφια.

Αν και μέρος των περυσινών κερδών είχε προέλθει από μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα (π.χ. βλέπε MPB όπου για φέτος το guidance της τράπεζας αναφέρεται σε επίδοση ύψους 500 - 600 εκατ. ευρώ), οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αυξημένη σε γενικές γραμμές κερδοφορία, άρα για ελκυστικότερους δείκτες με βάση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του 2008.

Σύμφωνα λοιπόν με τη FactSet, με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 13 Ιουνίου και τους μέσους όρους των προβλέψεων των αναλυτών για τα κέρδη του 2008, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται με P/E 8,96, της Eurobank με 9,01, της Alpha Bank με 9,71, της Πειραιώς με 9,59 κ.λπ.

Σε αυτά να συμπληρώσουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου προβλέπει για φέτος αυξημένα κέρδη, ενώ με βάση το guidance της MPB το P/E του τίτλου υπολογίζεται μεταξύ του 6,6 και του 8.

---Κλίμα αβεβαιότητας

Όπως καθίσταται σαφές, η εξαφάνιση της κερδοφορίας για τους τραπεζικούς τίτλους την τελευταία διετία δεν οφείλεται στην πτώση των κερδών τους, τα οποία όχι μόνο αυξήθηκαν κατακόρυφα αλλά προβλέπεται ότι θα σημειώσουν και φέτος κάποια άνοδο.

Αντίθετα, ο μεγαλύτερος πολέμιος των τραπεζικών τίτλων είναι η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς τόσο στον κλάδο όσο και στην οικονομία γενικότερα και το κατά πόσον αυτή θα μπορούσε να πλήξει δραματικά τα οικονομικά μεγέθη των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών.

*Οι αναλυτικοί πίνακες με τις οικονομικές επιδόσεις, την πορεία των μετοχών των εισηγμένων τραπεζών αλλά και τους δείκτες P/E δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v