Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: «Γκρίζα» αποτελέσματα τριμήνου

Μπορεί τα αποτελέσματα του Q1 στο ΧΑΚ να χαρακτηρίζονται «γκρίζα», ωστόσο τα μονοψήφια P/E και πολύ μεγάλα discounts σε επενδυτικές εταιρείες, είναι χαρακτηριστικά που απαντώνται σε πολλές μετοχές της κυπριακής αγοράς.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑΚ: «Γκρίζα» αποτελέσματα τριμήνου
*** Ο πίνακας με τις "μεγάλες" εταιρίες του ΧΑΚ και τις επιδόσεις στο α' τρίμηνο του 2008, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Μπορεί μεν τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου στο ΧΑΚ να χαρακτηρίζονται «γκρίζα», ωστόσο μονοψήφια P/E, πολύ μεγάλα discounts σε επενδυτικές εταιρείες, αλλά και κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών που υπολείπονται κατά πολύ των λογιστικών αξιών τους είναι χαρακτηριστικά τα οποία απαντώνται σε πολλές μετοχές του ΧΑΚ.

Ακόμη και μεταξύ αυτών που συγκαταλέγονται στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης... Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο παρουσιάζονται ενδεικτικά έντεκα μετοχές του ΧΑΚ.

Απώλειες 17,5% σημείωσαν τα κέρδη των 15 εταιρειών της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2008. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης σημείωσαν οι SFS, Aspis Holdings, Logicom και Options Cassοulides, ενώ σε πτώση υποχρεώθηκαν οι δύο από τις τρεις μεγάλες τράπεζες (MPB και Ελληνική).

Όμως, παρά το -17,5% του πρώτου τριμήνου, η πραγματική κατάσταση θεωρείται από πολλούς καλύτερη σε σχέση με αυτό που δείχνουν οι μέχρι τώρα αριθμοί, καθώς: 

* Το πρώτο τρίμηνο των τραπεζών επηρεάστηκε αρνητικά από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, γεγονός που συρρίκνωσε το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι με την πάροδο του έτους τα περιθώρια θα διευρυνθούν και πάλι. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Marfin Popular Bank, που στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε υποχώρηση κερδών από τα 120,2 εκατ. ευρώ στα 104,4 εκατ. ευρώ. Μετά το νέο guidance, τα φετινά κέρδη αναμένεται ότι θα ανέρχονται σε 500 - 600 εκατ. ευρώ, έναντι 422 εκατ. ευρώ το 2007.

* Για τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στα ξενοδοχεία (Louis, Tsokkos Hotels κ.ά.) το πρώτο τρίμηνο δεν είναι αντιπροσωπευτικό, λόγω της χαμηλής εποχικότητας.

--- Ελκυστικοί δείκτες

* Με βάση τα περυσινά καθαρά κέρδη των τραπεζών και τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους, διαπραγματεύονται με δείκτη Ρ/Ε λίγο πάνω από το 10 η Κύπρου και η MPB και μόλις με 6,2 η Ελληνική. Οι δύο πρώτες έχουν σηκώσει τον πήχη των φετινών κερδών τους και στην περίπτωση που οι προβλέψεις τους επαληθευτούν, τότε οι αντίστοιχοι δείκτες θα κατέλθουν σημαντικά χαμηλότερα του 10.

Σε ανάλογο επίπεδο αναμένεται να κινηθεί και το Ρ/Ε της Ελληνικής Τράπεζας (το business plan μιλά για φετινά κέρδη προ φόρων 131 εκατ. ευρώ και 154 εκατ. ευρώ το 2009). Σε ό,τι αφορά τον δείκτη P/BV, για την MPB και την Ελληνική είναι σαφώς χαμηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού όρου (1,3 και 1,6 περίπου αντίστοιχα). 

* Οι επενδυτικές εταιρείες του ΧΑΚ διαπραγματεύονται με πολύ μεγάλα discounts σε σχέση με την αξία των χαρτοφυλακίων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Δήμητρα Επενδυτική, της οποίας το discount (ανέρχεται σε 40% - 50%) είναι υψηλότερο από το ποσοστό των μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης (το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο είναι τοποθετημένο σε καταθέσεις, ομόλογα και ακίνητα). 

* Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E με βάση τα περυσινά αποτελέσματά της, καθώς και με τιμή που υπολείπεται κατά πολύ της λογιστικής αξίας της. Το πρώτο φετινό τρίμηνο τα κέρδη ενισχύθηκαν από τα 3,95 εκατ. ευρώ στα 4,98 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη δεν προχώρησε σε αύξηση της τιμής πώλησης. Οι υπόλοιποι εννέα μήνες της χρήσης θα επηρεαστούν θετικά από την ισχυρή ζήτηση στον κλάδο, ωστόσο από την άλλη πλευρά το κόστος ενέργειας είναι αυξημένο.

Ο σχεδιασμός επενδυτικού προγράμματος που ανατέθηκε σε κινεζική εταιρεία έχει στόχους να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα από 1,85 σε 2,5 εκατ. τόνους ετησίως, να εξοικονομήσει ενέργεια κατά περίπου 30% και να καταστήσει εφικτή τη χρήση ενέργειας από ανακύκλωση. 

* Η Logicom είναι εταιρεία πωλήσεων hardware της οποίας μόνο το 15% περίπου των πωλήσεων πραγματοποιείται εντός της Κύπρου. Με βάση τα περυσινά κέρδη, το P/E του εισηγμένου ομίλου υπολείπεται ελαφρά του 10, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία φαίνεται να έχει το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό growth. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τα κέρδη αυξήθηκαν μεν από 1,48 σε 2,85 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα κέρδη από εργασίες σημείωσαν μικρή μόνο άνοδο. 

* Η εταιρεία διέλασης αλουμινίου Muskita διαπραγματεύεται με P/E λίγο χαμηλότερο του 10. Διαθέτει έντονη παρουσία στο εξωτερικό και διακρίνεται για το σημαντικό growth της. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 διατήρησε στάσιμη την κερδοφορία της, παρά τη δυσμενή συγκυρία που επικράτησε λόγω τόσο της ευρωπαϊκής ζήτησης όσο και της αύξησης του κόστους της πρώτης ύλης. Πολύ καλή η μερισματική απόδοση της μετοχής. 

* Η Tsokkos Hotels ελέγχει το 8% του συνόλου των ξενοδοχειακών κλινών στην ελεύθερη Κύπρο, δραστηριοποιούμενη παράλληλα και στο real estate. Με βάση τα περυσινά κέρδη, το P/E της μετοχής προσεγγίζει το 12, πλην όμως τα αποτελέσματα του 2007 είχαν επηρεαστεί δυσμενώς από μεγάλου ύψους αρνητική εμπορική συγκυρία.

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας επίσης είναι πολύ χαμηλότερη από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο (αρνητική εποχικότητα) οι ζημίες αυξήθηκαν από 1,1 εκατ. ευρώ σε 4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω υποαξιών από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές (δανεισμός σε ελβετικά φράγκα) και από εμπορικές επενδύσεις. 

* Η εταιρεία τροφίμων Ζορπάς (παραγωγή αρτοσκευασμάτων και εκτεταμένο δίκτυο λιανικής) κατέχει ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά και πιστεύει ότι διαθέτει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χονδρική αγορά καθώς και στις λεγόμενες «κλειστές αγορές». Με βάση τα περυσινά κέρδη το P/E βρίσκεται γύρω στο 11, με ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

Ωστόσο, προβληματισμό προκάλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου, όπου τα κέρδη συρρικνώθηκαν από τις 904 στις 307 χιλιάδες ευρώ, παρά την άνοδο των πωλήσεων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι η εταιρεία καθυστέρησε να περάσει στην κατανάλωση τη μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. 

* Ο όμιλος Louis κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 εμφάνισε ζημίες 19,9 εκατ. ευρώ, έναντι 20,68 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αρνητική εποχικότητα). Με βάση τα περυσινά κέρδη, το P/E της μετοχής βρίσκεται στο 17,51, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι χαμηλότερη από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της.
 
Από πέρυσι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης με τον περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων. Τα φετινά κέρδη, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένονται καλύτερα των αντίστοιχων περυσινών, τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο (το 2007 υπήρξαν έκτακτα κέρδη από την πώληση της πλειοψηφίας του Hilton, αλλά και έκτακτες ζημίες λόγω του Sea Diamond). 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 533 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 06/06 - 10/06/2008.

*** Ο πίνακας με τις "μεγάλες" εταιρίες του ΧΑΚ και τις επιδόσεις στο α' τρίμηνο του 2008, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v