Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ...Ιστορία η διατήρηση βιβλίων και στοιχείων

Tέλος εποχής για θεώρηση και διάτρηση φορολογικών στοιχείων θα σημάνει η ριζική αναμόρφωση του ΚΒΣ)την οποία προωθεί το ΥΠΟΙΟ, με χρονικό ορίζοντα έως το 2011. Προωθούνται τα αντικειμενικά κριτήρια.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Στην ...Ιστορία η διατήρηση βιβλίων και στοιχείων
Tέλος εποχής για τη θεώρηση και τη διάτρηση των φορολογικών στοιχείων θα σημάνει η ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) την οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με χρονικό ορίζοντα σταδιακής ολοκλήρωσης έως το 2011.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΟ προωθεί αντικειμενικά κριτήρια για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων, για ηλεκτρονική σήμανση όλων των φορολογικών στοιχείων, για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και on line συναλλαγές με την εφορία.

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα περιοριστούν αισθητά η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος που επωμίζονται χιλιάδες επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προσδοκάται ότι θα επιτευχθεί και ουσιαστική αποσυμφόρηση των εφοριών. Το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση του ΚΒΣ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Η επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο τζίρος αλλά και η φορολογική «ιστορία» των παραβάσεων που έχουν προηγηθεί. Σε καθεστώς διαρκούς ελέγχου ανεξαρτήτως τζίρου θα βρίσκονται όσοι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις πλαστών - εικονικών τιμολογίων αλλά και τα λεγόμενα «επικίνδυνα» επαγγέλματα (όπως συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.) που παρουσιάζουν τάσεις φοροδιαφυγής. 

Την απλοποίηση όλων των φορολογικών εντύπων και πρωτίστως των δηλώσεων του ΦΠΑ

Τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής για το σύνολο των δηλώσεων. 

Την ηλεκτρονική σήμανση των φορολογικών στοιχείων με πλήρη κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης.

Τον εξορθολογισμό των προστίμων και των ποινών

Την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού.

Το πάγιο και σταθερό σύστημα φορολογικών ελέγχων.

Οι άλλες αλλαγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παρέμβαση στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μεταξύ άλλων αυξήθηκε από 4.000 σε 5.000 ευρώ το όριο μέχρι το οποίο επιτρέπεται η μη τήρηση βιβλίων από όσους παρέχουν υπηρεσίες. Αντίστοιχα το όριο πάνω από το οποίο προκύπτει υποχρέωση τήρησης βιβλίων από τις εμπορικές επιχειρήσεις αυξήθηκε από 9.000 σε 10.000 ευρώ.

Πλέον, υποχρέωση τήρησης βιβλίων α΄ κατηγορίας έχουν όσοι εμφανίζουν ετήσιο τζίρο έως 150.000 ευρώ (από 100.000 ευρώ που ίσχυε στο παρελθόν ), στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων υπάγονται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ (από 1 εκατ. ευρώ), ενώ το όριο ετήσιο τζίρου πάνω από το οποίο προκύπτει υποχρέωση τήρησης βιβλίων γ΄ κατηγορίας αυξήθηκε από 1 σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το όριο πάνω από το οποίο δημιουργείται η υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης αυξήθηκε σε 5 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. ευρώ για τους εμπόρους χονδρικής και από 4 εκατ. ευρώ για τους λιανοπωλητές), ενώ για τους εξαγωγείς το αντίστοιχο όριο ανέρχεται πλέον στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με τις πρόσφατες αλλαγές δεν συνιστά ανακρίβεια βιβλίων η μη διαφύλαξη ή η μη επίδειξη κατά τον τακτικό έλεγχο των βιβλίων, ούτε τα λάθη στις προσθέσεις αριθμών στα τηρούμενα βιβλία όταν δεν επηρεάζονται από αυτά τα ποσά κερδών των επιχειρήσεων.

*Αναδημοσίευση από το φύλλο 532 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 30/5 - 03/06/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v