Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκλήσεις & ευκαιρίες στον τεχνολογικό κλάδο

Την ικανοποιητική πορεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης καλούνται να συνεχίσουν οι εισηγμένες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις εταιρίες του κλάδου.

  • του Ηλία Ντράλλου
Προκλήσεις & ευκαιρίες στον τεχνολογικό κλάδο
*Ο αναλυτικός πίνακας με τα μεγέθη 2006 και 2007 των εταιριών του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών σημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Με άνοδο έκλεισε το 2007 για τις εισηγμένες εταιρίες του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Την ικανοποιητική πορεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης καλούνται να συνεχίσουν οι εισηγμένες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, παρόλο που η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές ως ιδιαίτερα δύσκολη. Όπως λέγεται το 2008 θα αποτελέσει «σκληρό» τεστ για την παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία.

Για το λόγο αυτό στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2008 προβλέπονται διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το 2007, το οποίο ολοκληρώθηκε με άνοδο τόσο στην πληροφορική όσο και στις τηλεπικοινωνίες, αποδεικνύοντας στην πράξη πως έχουν διαμορφωθεί συνθήκες υγείας στο μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, που δημοσιοποιούνται από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, αύξηση κατά 13,4% σημείωσε ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, φτάνοντας τα 12,9 δισ. ευρώ. Ανοδικά κατά 3,35% κινήθηκαν τα EBITDA, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 3,35 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος Πληροφορικής σημείωσε αύξηση 24,3%, φτάνοντας τα 1,6 δισ. ευρώ. Ανοδικά κατά 10,5% κινήθηκαν τα EBITDA, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 329,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως οι ευκαιρίες για τον κλάδο είναι η επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, οι πόροι του ΕΣΠΑ, η σύγκλιση της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλά και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από το εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά στις απειλές περιλαμβάνονται ο διεθνής ανταγωνισμός, η εξάρτηση από το κράτος, η εσωστρέφεια, η περιορισμένη διάθεση για έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τα υψηλά κόστη λειτουργίας.

Ειδικότερα ο τομέας των ειδών και λύσεων πληροφορικής καλείται να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες και τις προκλήσεις της αγοράς. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ισχυροποιούνται οι ενδείξεις ενίσχυσης της ζήτησης και υπάρχει βελτίωση των παραγόντων ανάπτυξης.

Ωστόσο τα χαμηλά περιθώρια κέρδους στη συγκεκριμένη κατηγορία απεικονίζονται στα ετήσια αποτελέσματα των εταιριών του χώρου. Βάσει των στοιχείων της ΠΗΓΑΣΟΣ ανοδικά κατά 12,8% και 8,3% κινήθηκε ο τζίρος και τα EBITDA των εταιριών ειδών και λύσεων πληροφορικής.

Η αξιοποίηση του Διαδικτύου ως μέσο διανομής των ειδών ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και η δημιουργία εξειδικευμένων αλυσίδων προϊόντων τεχνολογίας αποτελούν τη βασική στρατηγική των συγκεκριμένων εταιριών. Όσο περισσότερα νέα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε προσιτές τιμές εμφανίζονται και «παρουσιάζονται» στην κοινωνία, τόσο η δυνητική πελατεία θα διευρύνεται. Παράλληλα η πρωτογενής ενίσχυση της ζήτησης από την πλευρά το Δημοσίου παραμένει ισχυρός παράγοντας ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται από τους αναλυτές της αγοράς βασικός μοχλός ανάπτυξης του τομέα ΤΠΕ είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες. Ήδη η σύγκλιση σταθερής - κινητής τηλεφωνίας, Διαδικτύου και τηλεόρασης έχει δημιουργήσει κινητικότητα στην αγορά. Στο πλαίσιο για μία ακόμη χρονιά επιβεβαιώθηκε στην πράξη η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και ο καταλυτικός του ρόλος στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ άνοδο κατά 13,4% παρουσίασε το 2007 ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών τηλεπικοινωνιών φτάνοντας τα 9,5 δισ. ευρώ. Εξίσου ανοδικά κατά 2,1% κινήθηκαν τα EBITDA.

Κινητήριος μοχλός στην ενίσχυση της ζήτησης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών είναι οι ενοποιημένες υπηρεσίες και οι βελτιωμένες ευρυζωνικές υποδομές. Οι ενοποιημένες υπηρεσίες triple play εκφράζουν τη σύγκλιση και ήδη αναπτύσσονται παράλληλα με τη βελτίωση των υποδομών. Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, ένα από τα βασικά εμπόδια στη μεγέθυνση του τομέα ήταν η μη ευρεία διάδοση της ευρυζωνικότητας που θα επέτρεπε την ανάπτυξη υπηρεσιών μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.
 
*Ο αναλυτικός πίνακας με τα μεγέθη 2006 και 2007 των εταιριών του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών σημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v