Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαθρό το έδαφος σε οικονομία - αγορές

Το μακροοικονομικό & εταιρικό σκηνικό δεν έχουν ομαλοποιηθεί, με τον κίνδυνο να γυρίσουν οι μετοχές κοντά στα προηγούμενα χαμηλά παραμένει. Η αναστροφή των εταιρικών κερδών θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κρίσης.

Σαθρό το έδαφος σε οικονομία - αγορές
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις απομειώσεις των τραπεζών και το ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

Aν και η ανοδική αντίδραση των μετοχικών αγορών ή κάποιου είδους bear market ράλι ενδεχομένως να συνεχιστούν, ο κίνδυνος να «γυρίσουν» οι μετοχές και πάλι κοντά στα προηγούμενα χαμηλά τους παραμένει, καθώς το μακροοικονομικό και το εταιρικό σκηνικό δεν έχουν ομαλοποιηθεί.

Οι πρωτοβουλίες των νομισματικών αρχών δείχνουν να βελτιώνουν τις συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η ύφεση στην οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Το γεγονός, πάντως, ότι η UBS και η Lehman Brothers εκδίδουν νέες μετοχές για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και εκείνες ανεβαίνουν σημαίνει πως σαφώς το επενδυτικό κλίμα, έστω και σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, έχει βελτιωθεί.

Από την άλλη πλευρά, αν και το σχέδιο Paulson της αμερικανικής κυβέρνησης για αναμόρφωση του ρυθμιστικού χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ με την ανάληψη νέου ρόλου «υπερεπόπτη» από τη Federal Reserve δημιουργεί νέες προσδοκίες, θα πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη ώστε να φανούν και τα αποτελέσματά του στις αγορές.

Και ενώ το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον δημιουργούν κοινή ομάδα εργασίας για οικονομικές ρυθμίσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα, η ομάδα των επτά πιο προηγμένων βιομηχανικά κρατών (G7), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα προγραμματίζουν συνόδους μέσα στον Απρίλιο.

Ήδη το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, περιγράφοντας την κατάσταση ως τη χειρότερη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ μετά το Μεγάλο Κραχ του ’30. Προβλέπει πλέον ανάπτυξη 0,5% στις ΗΠΑ, 1,3% στην ευρωζώνη και 3,7% διεθνώς, προσδιορίζοντας την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης στο 25%.

Παράλληλα, επενδυτικές τράπεζες όπως για παράδειγμα η Morgan Stanley εκτιμούν ότι η πιστωτική ασφυξία έχει προκαλέσει την πιο άγρια κρίση στις τράπεζες τα τελευταία 30 χρόνια, ξεπερνώντας τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, την ασιατική και τη ρωσική κρίση του 1997 - 1998 και το σκάσιμο της φούσκας των dotcoms.

--- Στάση αναμονής

Έπειτα από ένα bear market ράλι οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα θα δίνουν τον τόνο στις αγορές και η bear market θα τελειώσει μόνο όταν γυρίσουν τα εταιρικά κέρδη (στις αρχές του 2009).

Έτσι, αν και στις μετοχικές αγορές έχει επικρατήσει κλίμα ανακωχής που δεν αποκλείει τη συνέχιση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής εκτόνωσης, εντούτοις το τρέχον περιβάλλον της αυξημένης αβεβαιότητας καθιστά μάλλον επιβεβλημένη τη διατήρηση στάσης επιφυλακής από μέρους των επενδυτών. Ακόμη και η UBS, που συνιστά βραχυχρόνια μικρή αύξηση θέσεων στις μετοχές, θεωρεί ότι η κατάσταση απέχει αρκετά από την ομαλοποίησή της.

Τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς η ανάπτυξη, τα διαρκή αγαθά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υπενθυμίζουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε ύφεση.

Η παροχή ρευστότητας από τη Federal Reserve δείχνει να εξομαλύνει την πιστωτική κρίση, χωρίς όμως να αποκαθίσταται η διάθεση δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν στην πολιτική πρωτοβουλία στήριξης της αγοράς ενυπόθηκων δανείων μέχρι να αποδώσουν οι συνεχείς μειώσεις επιτοκίων.

Σημαντική εξέλιξη στο θέμα αυτό αποτελεί και η δήλωση του κ. Henry Paulson ότι η κυβέρνηση Μπους προτίθεται να εξετάσει τα σχέδια του Κογκρέσου για να περιοριστούν οι κατασχέσεις κατοικιών, διευρύνοντας τις κυβερνητικές εγγυήσεις σε ενυπόθηκα δάνεια.

Η τιμολόγηση του πιστωτικού κινδύνου, εξάλλου, υποχώρησε μόνο στα παράγωγα, ενώ ο δανεισμός μεταξύ των τραπεζών σε συνδυασμό με την αγορά εταιρικών ομολόγων δεν δείχνει ιδιαίτερα σημεία ανάκαμψης, κάτι που ώθησε το τρίμηνο διατραπεζικό επιτόκιο (Εuribor) σε νέα υψηλά επίπεδα (4,73%).

Η απομόχλευση και η μείωση των επιπέδων κινδύνου από τις τράπεζες διατηρούν αυξημένα τα επίπεδα μεταβλητότητας, καθώς η προσδοκία για εξομάλυνση των προβλημάτων ρευστότητας μεταχρονολογεί το ερώτημα της φερεγγυότητας.

--- Ρευστή κατάσταση

Η κρίση ήδη μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε απομειώσεις των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζικών ιδρυμάτων ύψους 254 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ακόμη και αν η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ σταθεροποιηθεί, υπολογίζονται επιπλέον απομειώσεις 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια του 2008.

Οι τιμές, όμως, των κατοικιών στις ΗΠΑ, που έχουν ήδη σημειώσει πτώση περίπου 13%, αναμένεται να συνεχίσουν την καθοδική πορεία τους, η οποία θα επιδεινώσει τις συνθήκες εάν δεν έχει προηγουμένως βρεθεί λύση από τις Αρχές.

Αναγκαστικά οι τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και σε μείωση του ενεργητικού τους. Έτσι η ευφορία του τελευταίου διαστήματος δείχνει ευμετάβλητη, ιδίως εάν τα εταιρικά κέρδη συνεχίσουν να διαψεύδουν τις προσδοκίες.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 524 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 04/04 - 08/04/2008.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις απομειώσεις των τραπεζών και το ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v