του Στέφανου Κοτζαμάνη
Υποτιμημένες φαίνεται να είναι οι μετοχές των ελληνικών επενδυτικών εταιριών ακίνητης περιουσίας σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα τουλάχιστον με τους δύο πιο χαρακτηριστικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν τις εταιρίες του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FACTSET, με τιμές μετοχών αυτές της 11ης/3/2008, ο μέσος δείκτης P/BV οκτώ μεγάλων ευρωπαϊκών ΑΕΕΑΠ βρισκόταν στο 1,1 (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), όταν την ίδια ημερομηνία ο αντίστοιχος δείκτης για την Πειραιώς Ακίνητης Περιουσίας βρισκόταν στο 0,9 και της Eurobank Properties στο 0,74…
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη της μερισματικής απόδοσης, ο μέσος όρος των οκτώ αυτών ευρωπαϊκών εταιριών ήταν 5,27%, όταν για την Πειραιώς Ακίνητης Περιουσίας ήταν 6,95% και για τη Eurobank Properties στο 5,64% (0,48 ευρώ ανά μετοχή, αν συνυπολογιστεί και το προμέρισμα).
Θετικότερες και οι προοπτικές
Σύμφωνα επίσης με παράγοντες του κλάδου, η κατάσταση και οι προοπτικές στην ελληνική αγορά του επαγγελματικού ακινήτου φαίνεται να είναι πιο καλές από αυτές που γενικά επικρατούν στην Ευρώπη.
Πρώτον, γιατί η περυσινή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου «έλυσε τα χέρια» των ελληνικών ΑΕΕΑΠ που τώρα έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων και φορολογία που με βάση το τρέχον ύψος του EURIBOR περιορίζεται στο 0,6% επί του μέσου όρου των επενδύσεων.
Δεύτερον, γιατί παρατηρείται σταδιακή ανάπτυξη εμπορικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, με παράλληλη τάση ενίσχυσης της παρουσίας πολλών ξένων αλυσίδων στον χώρο της λιανικής (ΙΚΕΑ, Media Markt, FNAC, Lidl, Dixons, Praktiker κ.ά.).
Τρίτον, γιατί παρατηρείται αλλαγή τάσης στην κατανομή της ζήτησης στην Αττική, προς όφελος νέων περιοχών όπως η Αττική Οδός, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λεωφόρος Αθηνών κ.λπ., επομένως σε περιβάλλον αλλαγών προκύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες.
Και τέταρτον, γιατί έχει ανοίξει ο δρόμος και για την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου.
* Ο πίνακας της σύγκρισης με τις ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ παρατίθεται στην δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".