Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δράμα: Πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα δίνει ο Δήμος για παθολόγους στο νοσοκομείο

Ούτε ένας υποψήφιος για τις 5 θέσεις που προκηρύχθηκαν παρά το ειδικό επίδομα των €600. Ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος της πόλης.

Δράμα: Πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα δίνει ο Δήμος για παθολόγους στο νοσοκομείο
  • Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Το νοσοκομείο της Δράμας ήταν το μοναδικό στην ηπειρωτική χώρα που δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον ούτε ενός υποψηφίου για τις 5 θέσεις παθολόγων που προκηρύχθηκαν πριν από δύο μήνες, παρά το επιπλέον επίδομα των 600 ευρώ που προβλέφθηκε με την ένταξη της Δράμας στις άγονες περιοχές κατηγορίας Α. Ο προβληματισμός και η απογοήτευση είναι έντονη στο νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με μοναδική παθολόγο τη διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και με μετακινούμενους γιατρούς από Κέντρα Υγείας της περιοχής, από τη Θεσσαλονίκη και από τις Σέρρες. Πριν από λίγες μέρες, ένα τροχαίο ατύχημα που είχε μια γιατρός από τις Σέρρες κατά τη μετακίνησή της με «εντέλλεσθε» στη Δράμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών του νοσοκομείου Σερρών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πολιτική «πάμε κι όπου βγει» στην υγεία.

Σε μια ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης παθολόγων, ο δήμος Δράμας σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου έχει δρομολογήσει ως επιπλέον κίνητρο την επιδότηση των θέσεων που έχουν επαναπροκηρυχθεί με 1.500 ευρώ το μήνα. «Είναι μονόδρομος να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει ενδιαφέρον», λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει ενημερώσει προσωπικά τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την πρωτοβουλία του. Παρόλο που η επιδότηση αφορά τις 2 από τις 4 προκηρυχθείσες θέσεις, ο ίδιος διαβεβαιώνει πως θα καλύψει το σύνολο των γιατρών που θα προσληφθούν, με επιπλέον κονδύλι που εξασφάλισε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η νομοθετική ρύθμιση που άναψε το «πράσινο φως»

Πρόσφατη διάταξη νόμου δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους (με εξαίρεση αυτούς της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης) να παρέχουν οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού δημόσιων νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αξιοποιώντας την συγκεκριμένη διάταξη (Ν 5129/2024, Άρθρο 64, παρ.4) ο δήμαρχος Δράμας ανέλαβε πρωτοβουλία να εισάγει το γενναίο κίνητρο, σε μια προσπάθεια να λύσει ένα από τα μείζονα προβλήματα των δημοτών του. Στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης 4 θέσεων παθολόγων, που είναι στον «αέρα» εδώ και λίγες μέρες, με προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι το τέλος του μήνα, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, απηύθυνε έγγραφο ερώτημα προς τον Δήμο για την δυνατότητα επιδότησης 2 εκ των 4 θέσεων με το ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε θετικά και ζήτησε δύο γνωμοδοτήσεις από τη Νομική και την Οικονομική του υπηρεσία, αντίστοιχα, προκειμένου να προχωρήσει τη διαδικασία και να την φέρει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στον προϋπολογισμό του 2025 θα ενταχθεί συνολικό κονδύλιο 60.000 ευρώ, εκ των οποίων 36.000 θα αφορούν το μηνιαίο επίδομα για τροφεία και στέγαση δύο παθολόγων και τα υπόλοιπα 14.000 την επιδότηση ενοικίου για επικουρικούς γιατρούς, που δίνεται ήδη.

«Από τη στιγμή που θα έχω τις δύο γνωμοδοτήσεις, κάτι που θα γίνει άμεσα, θα τα δώσω στην διοικήτρια ώστε πολύ γρήγορα να τα ανεβάσει στην προκήρυξη και να επικοινωνηθεί το επιπλέον κίνητρο και να προσελκύσει ενδιαφέρον, όπως όλοι ελπίζουμε», ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: «Είμαστε σε μονόδρομο. Αν αρρωστήσει η διευθύντρια και μοναδική παθολόγος, γιατί είναι κι αυτή άνθρωπος, τι κάνουμε; Όλα τα άλλα είναι λύσεις ανάγκης».

Ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Υγείας στα μέσα της εβδομάδας και είχε την ενθάρρυνσή του για να προχωρήσει το εγχείρημα. «Του είπα ότι πρέπει να το θεωρεί δεδομένο, εφόσον μου δίνεται η δυνατότητα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι δήμαρχοι δεν μπορεί να μένουμε απαθείς, δεν είμαστε διαχειριστές. Μου είπε πως μόλις το κάνω θα βγει και θα ανακοινώσει ότι ο Δήμος Δράμας βγαίνει μπροστά», σημείωσε.

Τι θα γίνει όμως, στην ευκταία περίπτωση που θα υπάρξει ενδιαφέρον από παθολόγους και για τις 4 θέσεις που προκηρύχθηκαν, ενώ η επιδότηση θα αφορά μόνο τους 2 απ’ αυτούς; Ο δήμαρχος Δράμας διαβεβαιώνει πως έχει ήδη εξασφαλίσει το κονδύλιο για την κάλυψη του συνόλου των γιατρών. «Την Πέμπτη ήμουν στον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος μου υποσχέθηκε πως θα καλύψει με επιπλέον 60.000 ευρώ την ενίσχυση του νοσοκομείου Δράμας. «Το μπάτζετ μεγαλώνει στα 120.000 ευρώ και έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, αρκεί να έχουμε ενδιαφέρον από γιατρούς, όπως όλοι ευχόμαστε», κατέληξε.

Τα «εντέλλεσθε» και το τροχαίο

Τα συνεχή «εντέλλεσθε» για την κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου της Δράμας και άλλων πόλεων με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, έχουν προκαλέσει κατ’ επανάληψη την αντίδραση ενώσεων γιατρών στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, που κάνουν λόγο για μια μόνιμη πρακτική και για «γιατρούς – νομάδες» που υπονομεύουν τη δική τους υγεία για να καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες.

Ένα τροχαίο ατύχημα, που συνέβη την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου ήρθε να εντείνει την ανησυχία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, παθολόγος του νοσοκομείου Σερρών είχε τροχαίο στο δρόμο προς το νοσοκομείο Δράμας κατόπιν εντολής εφημέρευσης και υπερεργασίας. Η γιατρός, ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία της.

«Εδώ δεν ισχύει ‘η κακιά στιγμή’ ή ‘η κακιά η ώρα’, δεν ισχύει το ‘σε όλους θα μπορούσε να συμβεί στο δρόμο για τη δουλειά’, αναφέρει η Ένωση, προσθέτοντας πως είχε προειδοποιήσει για το τροχαίο που έρχεται.
«Γιατροί εξουθενωμένοι, κουρασμένοι, παίρνουν εντολή εφημέρευσης και μετακίνησης σε ένα άλλο Νοσοκομείο και καλούνται να οδηγήσουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα και αφού τελειώσουν και την εφημερία στο άλλο Νοσοκομείο, άγρυπνοι πολλές φορές, να οδηγήσουν για να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους», σημειώνει και διερωτάται αν «θα έβαζε κανένας τον εαυτό του ή κάποιον συγγενή του σε αυτοκίνητο που οδηγεί ένας άνθρωπος που είναι άυπνος περισσότερο από 24 ώρες ή έχει εργαστεί περισσότερες από 60 ή 70 ώρες σε μια βδομάδα χωρίς να έχει ξεκουραστεί».

Η ΕΝΙΝΣ κάνει λόγο για πολιτική του «πάμε κι όπου βγει» στην Υγεία και ζητά να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων και να προκηρυχθεί ο σύνολο των κενών οργανικών θέσεων.

ΠΗΓΗ: IATRONET.GR

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v