Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την επίθεση ISIS στην Καμπούλ

Η επιδίωξη «υψηλού προφίλ» τρομοκρατικών χτυπημάτων και πως μπορούν να πυροδοτήσουν τη δράση τρομοκρατών σε άλλες χώρες και τη Δύση. Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ο ρόλος των Ταλιμπάν.

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την επίθεση ISIS στην Καμπούλ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς, μεταξύ αυτών και Αμερικανούς στρατιώτες τονίζει την επίμονη τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν από το ISIS – Khorasan (ISKP), το οποίο εξαπέλυσε ανάλογες «υψηλού προφίλ» βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ, κινήσεις που προμηνύουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους ασφαλείας.

Βραχυπρόθεσμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για νέες επιθέσεις που θα στοχεύουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο, καθώς και για δράση του ISKP σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν που δεν συγκεντρώνουν το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης ή των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε συνδυασμό με αυτό τον κίνδυνο υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει η διαδικασία εκκένωσης πέραν της 31ης Αυγούστου, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες μεταξύ των Ταλιμπάν και ξένων δυνάμεων στη χώρα. Αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό να γίνει αν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν για την επίθεση, κάτι πιθανό μετά το θάνατο Αμερικανών στρατιωτών. Ηδη μια πρώτη επίθεση έλαβε χώρα τη νύχτα της Παρασκευής, με τις ΗΠΑ να βομβαρδίζουν με drones στόχους στην επαρχία Νανγκαχάρ.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω επιθέσεις από το ISKP, και πιθανά να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν σε περίπτωση που οι τελευταίοι θεωρήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα ως παραβίαση της συμφωνίας που έχουν για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό αν οι Αμερικανοί χτυπήσουν εκτός από ISKP και στόχους των Ταλιμπάν.

Ανεξάρτητα πως θα εξελιχθούν βραχυπρόθεσμα τα πράγματα, οι επιθέσεις αυτοκτονίας τονίζουν το επίμονο ρίσκο που εκπέμπει η τρομοκρατία από το Αφγανιστάν κάτι που αφορά όχι μόνο τις γύρω χώρες αλλά πιθανώς και την Δύση. Ενώ το ISKP κατά κύριο λόγο πραγματοποιεί επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δημόσια εκφράσει την ανησυχία τους ότι έχει δείξει ενδιαφέρον να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό οι μπορεί να αποτελέσουν πιο καθαρό κίνδυνο για δυτικά συμφέροντα και πολίτες.

Επιπρόσθετα, το κίνημα του ISIS συνεχίζει να εμπνέει ριζοσπαστικοποιημένα άτομα να διεξάγουν επιθέσεις ανά την υφήλιο, περιλαμβανομένης της Δύσης και η επίθεση της 26ης Αυγούστου μπορεί να κινητοποιήσει οπαδούς τους να σχεδιάζουν επιθέσεις. Ενώ το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μικρής κλίμακας, εμπλέκοντας χρήση διαθέσιμων όπλων, όπως μαχαίρια, αντί για συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις, ο κίνδυνος να υπάρξουν μελλοντικά επιθέσεις από διασκορπισμένους οπαδούς του ISIS παραμένει.

Και μπορεί να αυξηθεί αν το ISKP εκμεταλλευτεί την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα «παράδεισο» στο Αφγανιστάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v