Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποφάσεις των ΗΠΑ που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο β' τρίμηνο

Οι κινήσεις για προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, οι απειλές για δασμούς στα αυτοκίνητα και οι πυρηνικές συμφωνίες που κρέμονται από μια κλωστή. Ποιες αναμένεται να είναι οι βασικές εξελίξεις το β' τρίμηνο της χρονιάς.

Οι αποφάσεις των ΗΠΑ που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο β τρίμηνο

Η εμπορική ανακωχή δεν θα βάλει τέλος στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο: Αν και επίκειται μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, ωστόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο πιο κυρίαρχων δυνάμεων του κόσμου θα συνεχιστεί αυτό το τρίμηνο, και μπορεί μάλιστα να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει άλλους τομείς –περιλαμβανομένων των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Το Πεκίνο δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια στις συνεχιζόμενες αμερικανικές ενέργειες και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες της Ουάσινγκτον χρησιμοποιώντας την οικονομική του βαρύτητα, τις εμπορικές του σχέσεις, την πρόσβαση στην αγορά και την αξιοσημείωτη επιρροή του για να επιβληθεί στις άλλες χώρες. Αυτοί που βρίσκονται στο περιθώριο θα εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη διαμάχη, και ακόμα και χώρες που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου θα παρασυρθούν, καθώς θα εφαρμόζονται σκληρότερα μέτρα για να τις αναγκάσουν να συνταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά.

Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός δυναμικός παράγοντας στον παγκόσμιο σκηνικό: Η Ουάσινγκτον θα λάβει απόφαση ως προς το αν θα υλοποιήσει την απειλή της για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων το β’ τρίμηνο. Οι περισσότεροι μεγάλοι εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ θα λάβουν κάποιου είδους εξαίρεση, αν και οι εξαιρέσεις για την Ιαπωνία και την ΕΕ δεν θα είναι επ’ αόριστον. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «κραδαίνει» την προοπτική της εφαρμογής δασμών για να εξασφαλίσει σοβαρές παραχωρήσεις σε εκκρεμείς εμπορικές συμφωνία από το Τόκιο και τις Βρυξέλλες. Οι ΗΠΑ κάνουν επίσης αισθητές αλλαγές στη στρατιωτική τους θέση και την προσοχή σε όλον τον κόσμο, κυρίως στη Συρία και στο Αφγανιστάν, αναγκάζοντας περιφερειακούς παράγοντες να καλύψουν το κενό. Η μελλοντική αποχώρηση των ΗΠΑ από ορισμένα θέατρα, όπως αυτό της Συρίας, αυξάνει την πιθανότητα διακρατικών συγκρούσεων και θα μπορούσε να διευκολύνει την επανεμφάνιση περιφερειακών και διακρατικών ένοπλων μαχητικών οργανώσεων.

Δονήσεις σε βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας: Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί το β’ τρίμηνο, επηρεάζοντας μια σειρά τοπικών εμπορικών εταίρων βραχυπρόθεσμα. Η Ευρώπη βιώνει παρόμοια οικονομικά προβλήματα. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξή τους, και ο τραπεζικός τομέας της Ρώμης αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο στην ευρωζώνη. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη αναφορικά με το πώς ακριβώς θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Ηνωμένο Βασίλειο. Εντός του τριμήνου, ωστόσο, δεν θα υπάρξει «σκληρό» Brexit.

Πυρηνικές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις κρέμονται από μια κλωστή: Το Ιράν θα είναι όλο και πιο δυσαρεστημένο με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA ή πυρηνική συμφωνία του Ιράν), όμως θα παραμείνει για την ώρα εντός του πλαισίου του. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί πληρωμών όπως το INSTEX θα κρατήσουν ανοικτή την οικονομική γραμμή ζωής για την ισλαμική δημοκρατία και εξαρτώνται από το αν η Τεχεράνη θα συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό δεν θα αρκεί για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις, αν και το Ιράν δεν θα επαναλάβει αυτό το τρίμηνο πυρηνικές δραστηριότητες που είναι απαγορευμένες στο πλαίσιο του JCPOA. Στην Κορεατική Χερσόνησο, το απότομο τέλος της συνόδου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για τα πυρηνικά δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις «πέθαναν». Ωστόσο, θα παραμείνουν σε στασιμότητα αυτό το τρίμηνο καθώς οι περιφερειακοί παράγοντες -κυρίως η Κίνα και η Νότια Κορέα- θα εργάζονται για να επαναφέρουν τις διαπραγματεύσεις.

Υπό πίεση η Βενεζουέλα: Λιμοκτονώντας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα θα δει να αυξάνεται η στήριξη προς την πολιτική αντιπολίτευση της χώρας αυτό το τρίμηνο. Η τελική επιτυχία μιας αναγκαστικής πολιτικής μετάβασης, όμως, θα εξαρτηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και το αν θα «τα σπάσουν» μαζικά με τον Μαδούρο. Τις επόμενες εβδομάδες, στρατιωτικό προσωπικό χαμηλότερου επιπέδου θα συνεχίσει να στρέφεται προς την αντιπολίτευση, ενώ οι κρίσιμης σημασίας υψηλόβαθμοι αξιωματικοί θα εξετάζουν τις προοπτικές τους. Οι διαδηλώσεις θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και αναμένεται να υπάρξει περισσότερη βία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα ασκήσουν επιρροή από μακριά, όμως είναι απίθανο να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Οι ευρωεκλογές θα «παγώσουν» τα πάντα: Η πορεία προς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –και τα αποτελέσματά τους- θα καθυστερήσουν ουσιαστικά αποφάσεις για σημαντικά θέματα πέραν του τριμήνου. Οι πρωτοβουλίες για μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπουν «στον πάγο» μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν θα ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Μετά τις εκλογές, θα πρέπει να αναμένεται πως η Βουλή θα είναι πιο κατακερματισμένη, καθώς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους. Αν και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα διατηρήσουν τελικά τον έλεγχο, ωστόσο οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ θα καθοδηγούνται περισσότερο από τις εγχώριες ανησυχίες τους όταν πρέπει να αποφασίσουν για ζητήματα της Ευρώπης, κάτι που θα οδηγήσει σε πολιτική στασιμότητα στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v