Stratfor: Μετά τις Γερμανικές εκλογές τα μέτρα για το χρέος

Τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση περίπου 7 δισ. H «γλυκόπικρη» νίκη του Τσίπρα, δεν σημαίνει πως η Αθήνα θα δει τώρα και τα μέτρα για το χρέος.

Stratfor: Μετά τις Γερμανικές εκλογές τα μέτρα για το χρέος

Αν και οι πιστωτές μπορεί να συμφωνήσουν να αρχίσουν να συζητούν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται απτά μέτρα τουλάχιστον μέχρι μετά τις Γερμανικές εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου, γράφει το Stratfor, σχολιάζοντας την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό think tank, Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση χρέους δεν θα πρέπει να ληφθούν μέχρις ότου λήξει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Stratfor, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει εύθραυστη. Το α’ τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,5%, στοιχεία κάπως καλύτερα από την συρρίκνωση 1,2% που είχε εμφανίσει η ελληνική οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ στην τελευταία της έκθεση, η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2,1% από 2,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Η Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη τον νέο γύρο μέτρων λιτότητας, σε μια κίνηση που η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη δόση του δανείου. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν στις 22 Μαΐου για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και ίσως αποφασίσουν να εγκρίνουν την εκταμίευση περίπου 7 δισ. ευρώ, το οποίο χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει χρέος που λήγει τον Ιούλιο.

Η ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας - που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου, περικοπές στις συντάξεις, πωλήσεις ποσοστών του ΟΛΘ, του Ελ. Βενιζέλος, των ΕΛΠΕ, αλλά και κάποια αντίμετρα τα οποία όμως θα εφαρμοστούν μόνο αν η Ελλάδα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές- αποτελούν μια ακόμα γλυκόπικρη νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την μια πλευρά, τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τους 153 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, κάτι που δείχνει την ικανότητα του Τσίπρα να τηρεί υπό έλεγχο τη δυσαρέσκεια στον συνασπισμό του. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ψηφοφορία έγινε μετά από ημέρες διαδηλώσεων και απεργιών από διάφορα κομμάτια της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει εξουθενωθεί από την σχεδόν δεκαετή περικοπή δαπανών και αυξήσεων φόρων.

Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν το δρόμο για συζητήσεις για τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το χρέος της χώρας, και θα επιτρέψουν την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στις αρχές Μαΐου οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν υποσχεθεί να ξαναδούν τη δημοσιονομική κατάσταση και το χρέος της Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσουν τη βιωσιμότητά του. Το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, κάτι που όμως αμφισβητείται κυρίως από τη Β. Ευρώπη, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα καταφέρει να διατηρήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για αρκετό διάστημα, τότε ίσως να μην χρειαστεί ελάφρυνση χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v