Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία στις 7 Απριλίου για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα για να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι επιθεωρητές των πιστωτών θα επισκεφθούν την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Αν και η συμφωνία της 7ης Απριλίου επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από μήνες καθυστερήσεων, σημαντικά ερωτήματα, όπως η εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, και η χορήγηση μέτρων ελάφρυνσης χρέους, δεν διευθετήθηκαν.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα υποσχέθηκε να εφαρμόσει περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα το 2019 και φορολογικές μεταρρυθμίσεις το 2020. Ο χρόνος των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικός: η Αθήνα έχει προσπαθήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή αμφιλεγόμενων μέτρων όσο το δυνατόν περισσότερο διότι οι γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2019. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης πως θα επιτραπεί στην Αθήνα να εισάγει απροσδιόριστα «επεκτατικά αντίμετρα» για να αμβλύνει τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και τους φόρους.
Οι πιστωτές της Ελλάδας παρέμειναν ασαφείς σε διάφορα σημαντικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Αθήνα, διότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους πως τα επώδυνα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα ως αντάλλαγμα για υποχωρήσεις που θα αμβλύνουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας.
Χωρίς μια υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους, θα γίνει όλο και δυσκολότερο για το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τη λαϊκή επίκριση και να περιορίσει τις προστριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει την εισαγωγή οποιονδήποτε μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον για μετά τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν επίσης ασαφής ως προς τον χρόνο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με ωρίμανση χρέους ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει πως οι πιστωτές μπορούν ακόμα να καθυστερήσουν την εκταμίευση των πόρων και να συντηρήσουν τις πιέσεις στην Ελλάδα.
Τέλος, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ στήριξε τη συμφωνία της Παρασκευής. Όμως το Ταμείο δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αν σχεδιάζει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα ζήτημα-κλειδί για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε στους βουλευτές πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σε Γερμανικά ΜΜΕ στις 7 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «κλειδί», ασχέτως του ποσού που θα συνεισφέρει.
Με μια συμφωνία για το μέγεθος και τον χρόνο των μέτρων, και με τους επιθεωρητές των Θεσμών να επιστρέφουν στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τα μέτρα που συζητήθηκαν την Παρασκευή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουνε επικρίνει τις υποχωρήσεις που έπρεπε να κάνει η Αθήνα για να παραμείνει «ζωντανό» το πρόγραμμα διάσωσης. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε την Παρασκευή πως κάποια από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν «θα στεναχωρήσουν» τους Έλληνες. Το ελληνικό κοινοβούλιο πιθανότατα θα αρχίσει τη συζήτηση για τα μέτρα στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.