Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό πλήγμα στη γραφειοκρατία

Τα πρώτα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας απέδωσαν καρπούς στην ΕΕ καθώς εξοικονομήθηκαν πόροι που ισοδυναμούν σε 500 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα παρά την όποια βελτίωση η κατάσταση παραμένει τραγική καθώς απαιτούνται 15 διαφορετικές διαδικασίες για την έναρξη επιχείρησης.

Ευρωπαϊκό πλήγμα στη γραφειοκρατία
της Έλενας Λάσκαρη

Mπορεί στην ελληνική πραγματικότητα να φαντάζει έργο τιτάνιο. Κι όμως, στην Ε.Ε. το 2007 τα πρώτα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας απέδωσαν καρπούς, που ισοδυναμούν με εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις.

Ένα μικρό μερίδιο ”ευθύνης” ανήκει και στην εξ αντανακλάσεως βελτίωση για την Ελλάδα, όπου όμως η γραφειοκρατία και η διαφθορά εξακολουθούν να δίνουν ηχηρό ”παρών” πνίγοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες εξετάστηκε η έκθεση προόδου της Κομισιόν σχετικά με τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων και ετοιμάζεται δέσμη προτάσεων για τα επόμενα βήματα, η οποία θα υποβληθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 13 και 14 Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα μέτρα της Ε.Ε. για απλούστευση της νομοθεσίας αρχίζουν να καρποφορούν μετά το ξεκαθάρισμα 5.000 σελίδων κοινοτικής νομοθεσίας, περίπου 300 νομοθετικών πράξεων, από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι σήμερα. Οι επιχειρήσεις εξοικονόμησαν 500 εκατ. ευρώ περίπου το 2007, στα οποία θα προστεθούν σύντομα ακόμη 800 εκατομμύρια.

Ο στόχος

Διαπιστώνοντας ότι 40 νομοθετικές πράξεις της Ε.Ε. ευθύνονται για περισσότερο από το 80% του διοικητικού φόρτου της Ένωσης, η Επιτροπή επιδιώκει μία αλλαγή. Τον Ιανουάριο του 2007 έθεσε ως στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% μέχρι το 2012. Χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο ρόλος της νομοθεσίας ή να περιορίζεται η προστασία την οποία αυτή παρέχει, ορισμένα μέτρα αναθεωρούνται για να διευκολύνουν την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε.

Για παράδειγμα:

• Οι υπηρεσίες πληρωμών απλουστεύονται ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές οπουδήποτε στην Ε.Ε. με την ίδια ευκολία και ασφάλεια όπως και στην πατρίδα τους. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία θα εξοικονομεί μέχρι και 28 δισ. ευρώ τον χρόνο.

• Ο εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας θα οδηγήσει σε περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών και θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων των τελωνειακών διοικήσεων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου.

• Η διεξοδική αναθεώρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας θα έχει ως αποτέλεσμα να αντικατασταθούν 14 νόμοι από μία μόνο πράξη που θα παρέχει ομοιόμορφη προστασία στους ασφαλισμένους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Ο νόμος για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη που θα τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι θα απλουστεύσει τους κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ελλάδα και Ε.Ε.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -με λιγότερους από 250 εργαζομένους και ετήσιο τζίρο χαμηλότερο των 50 εκατ. ευρώ- αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες στην Ελλάδα έχουμε διαφορετική εικόνα ως προς το μέγεθος, αριθμούν 23 εκατ. και ”ευθύνονται” για την ύπαρξη 75 εκατ.θέσεων εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται η κεφαλαιώδης σημασία τους για την οικονομία, τα εμπόδια τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες για το στήσιμο της δικής τους επιχείρησης και την πρόσβαση σε κεφάλαια είναι επίσης... μνημειώδη. Η γραφειοκρατία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και ο νέος νόμος για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ε.Ε. αποσκοπεί ακριβώς στην άμβλυνση αυτών των εμποδίων.

Στην Ελλάδα παρά την όποια βελτίωση η κατάσταση παραμένει τραγική. Ενδεικτικά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν το μέγεθος της ταλαιπωρίας την οποία υφίστανται οι επιχειρηματίες στη χώρα μας κατά την έναρξη ή τη διακοπή της δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα απαιτούνται 15 διαφορετικές διαδικασίες για την έναρξη επιχείρησης (6,5 στην Ε.Ε. των παλαιών 15 κρατών-μελών) και 38 ημέρες (22,8 στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ αναδεικνύεται ιδιαίτερα και το κόστος των απολύσεων που στην Ελλάδα φτάνει τους 68,8 εβδομαδιαίους μισθούς έναντι 43 στην Ε.Ε.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 517 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15/02 - 19/02/2008

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v