Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά το ρεκόρ του 2007, λιγότερα deals το 2008

Με ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών έκλεισε το 2007, με την Ευρώπη να ανακηρύσσεται μεγάλη κερδισμένη, καθώς για πρώτη φορά πήρε το προβάδισμα από τις ΗΠΑ. Τα deals θα συνεχιστούν το 2008, όμως ουδείς περιμένει αυτό να συμβεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Μετά το ρεκόρ του 2007, λιγότερα deals το 2008
**Ο πίνακας με τη συνολική αξία των διεθνών εξαγορών από το 2004 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Στέφανου Κορέλλη

Η Ευρώπη μεγάλη κερδισμένη το 2007, καθώς για πρώτη φορά πήρε το προβάδισμα από τις ΗΠΑ.

Με ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών έκλεισε το 2007, το οποίο είναι δυνατόν να ενθουσιάσει τις αγορές για δύο λόγους: πρώτον διότι αυτό πραγματοποιήθηκε παρά την κάμψη λόγω της πιστωτικής κρίσης το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους και δεύτερον (και ίσως σημαντικότερο) γιατί καθιστά λιγότερο οδυνηρή την προβλεπόμενη πτώση στο νέο έτος.

Τα deals θα συνεχιστούν το 2008, όμως, όπως είναι φυσικό, ουδείς περιμένει να συμβεί με τους ίδιους ρυθμούς, ύστερα μάλιστα από την πιστωτική κρίση. Η πτώση της συνολικής τους αξίας υπολογίζεται μεταξύ του 20% και 30%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Financial, το 2007 σε όλο τον κόσμο έκλεισαν περίπου 29.500 επιχειρηματικές συμφωνίες, συνολικού ύψους 4,38 τρισ. δολαρίων. Ήταν, δηλαδή, κατά 21% περισσότερες σε σχέση με το 2006, όταν η αξία των συμφωνιών έφτασε τα 3,62 τρισ. δολάρια, ενώ το 2005 αυτή ήταν 2,7 τρισ. δολάρια και το 2004 3,4 τρισ. δολάρια.

Μάλιστα, το 2006 η τελική αξία των deals ξεπέρασε τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για συμφωνίες ύψους 3,9 τρισ. δολάρια.

Η Ευρώπη ήταν η μεγάλη κερδισμένη των deals το 2007, καθώς η αξία τους άγγιξε το 1,78 τρισ. δολάρια με αύξηση 35%, η οποία έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στη Γηραιά Ήπειρο έναντι των ΗΠΑ. Στην αμερικανική αγορά η συνολική αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών ανήλθε στο 1,57 τρισ. δολάρια, με αύξηση μόλις 5,5%.

Δυναμική ήταν η παρουσία των private equities, τα οποία ευθύνονταν για τη μία στις τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες το προηγούμενο έτος, συνολικού ύψους 791 δισ. δολαρίων (ρεκόρ κατά 9,8% μεγαλύτερο από αυτό του 2006), έστω και αν αναγκάστηκαν να μειώσουν τους ρυθμούς τους το δεύτερο εξάμηνο, λόγω της πιστωτικής κρίσης και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Σημαντική ήταν και η παρουσία των επενδυτικών κεφαλαίων κρατών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Οι νέες εκτιμήσεις

Όσον αφορά στο 2008, τα deals θα συνεχιστούν έστω και αν προβλέπεται ότι θα κινηθούν κάτω από τα επίπεδα του 2007 -πτώση που θεωρείται φυσιολογική εξαιτίας της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, στελέχη των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών της Wall Street, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, προέβλεψαν ότι η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών το νέο έτος θα μειωθεί κατά 20%.

Βέβαια, μία ακόμη πρόβλεψη που προέρχεται από την JP Morgan κάνει λόγο για μείωση 30%. Δηλαδή, η αξία των νέων deals υπολογίζεται πως θα κινηθεί μεταξύ των 3 και των 3,5 τρισ. δολαρίων το 2008.

Οι αναλυτές, πάντως, βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς εκτιμάται ότι ο ρυθμός των νέων συμφωνιών θα αυξηθεί -ή αλλιώς η πτώση θα περιοριστεί- σε σχέση με την κατάσταση που αποτυπώθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

Ενδεικτικά, ο ρυθμός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2006 επιβραδύνθηκε κατά 33%, αφού η αύξηση του κόστους χρήματος και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής (κατά κύριο λόγο) οικονομίας και της διεθνούς ευρύτερα αποθάρρυναν τους υποψήφιους αγοραστές.

Βέβαια, ο Οκτώβριος -εν μέσω δηλαδή της κρίσης- ήταν ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συμφωνίες εξαγορών, καθώς υπογράφηκαν συνολικά deals ύψους 144 δισ. δολαρίων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά deals που συμφωνήθηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης ολοκληρώθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα, αφού οι τράπεζες δέχτηκαν να χρηματοδοτήσουν τα private equity funds, τα οποία λόγω της πιστωτικής ασφυξίας ξέμειναν από ρευστότητα.

Καλύτερες προμήθειες

Είναι ενδεικτικό ότι οι τράπεζες αρνούνται πλέον να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες με υπέρογκο τίμημα και τα δάνεια που χορηγούν υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 5,7 φορές τα κέρδη της εξαγοραζόμενης εταιρείας, σε σχέση με τις 10 φορές που ήταν η αναλογία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Πάντως, οι επενδυτικές τράπεζες πιστεύεται ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την πτώση των deals το 2008, διεκδικώντας ίσως καλύτερες προμήθειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία μελετών Freeman & Co. υπολογίζει πως οι προμήθειες των τραπεζών από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές θα μειωθούν το 2008 κατά 5% σε σύγκριση με το ρεκόρ των 36,9 δισ. δολαρίων του 2007, τη στιγμή που ο ρυθμός των deals προβλέπεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Από Μέση Ανατολή και Ασία οι εξελίξεις

Οι ελπίδες της νέας χρονιάς στρέφονται στα επενδυτικά κεφάλαια κρατών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Εκείνα ήταν άλλωστε που δεν αποθαρρύνθηκαν από το υψηλότερο κόστος χρήματος μετά την πιστωτική κρίση· μάλιστα, το τελευταίο διάστημα τροφοδότησαν μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους της Δύσης με ρευστότητα και οι εκτιμήσεις υπολόγιζαν πως οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικούς ομίλους θα ανέλθουν περίπου στα 25 δισ. δολ.

Επίσης, νέο χαρακτηριστικό του 2008, όπως φάνηκε και από το τελευταίο τρίμηνο του 2007, είναι η στροφή σε deals με μικρότερη αξία (κάτω των 100 εκατ. δολ.).

Από την άλλη, χωρίς να υποτιμάται η επενδυτική δύναμη των private equity funds -αναφέρεται ότι υπάρχουν περίπου 150 funds, με κεφάλαια περισσότερα από 1 δισ. δολ. έκαστο-, πιστεύεται ότι η δραστηριότητά τους θα περιοριστεί μέσα στο 2008.

Η κορύφωσή της για συμφωνίες μέσω δανεισμού τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2006. Όμως, μετά τη φυσιολογική κάμψη το πρώτο εξάμηνο του 2007, το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης έκανε τις τράπεζες πολύ πιο επιφυλακτικές στη χορήγηση νέων δανείων σε private equity funds, τα οποία αντλούν συνήθως τα δύο τρίτα μιας μοχλευμένης εξαγοράς μέσω δανεισμού και χρησιμοποιούν την εισροή κεφαλαίων προς την εταιρεία-στόχο για την αποπληρωμή των δανειστών.

Ενδεικτικά, μετά την κρίση, τα private equity funds άρχισαν να αποχωρούν από τη σύναψη νέων συμφωνιών, με αποτέλεσμα στις αρχές Δεκεμβρίου η αξία των εξαγορών, που δεν ολοκληρώθηκαν από τις αρχές του 2007 και παραμένουν σε εκκρεμότητα, να υπολογίζεται στα 202,3 δισ. δολάρια. Δηλαδή, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Συνολικά, αυτήν την περίοδο του 2007 δεν ολοκληρώθηκαν 76 ανάλογα deals, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006 δεν ολοκληρώθηκαν 55 deals, αξίας 98,9 δισ. δολαρίων.

**Ο πίνακας με τη συνολική αξία των διεθνών εξαγορών από το 2004 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v