Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Γιατί... τρελάθηκαν οι τιμές – στόχοι

Με μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές – στόχους αλλά και με μια συνολικά θεαματική αναστροφή ”άποψης”, υποδέχθηκαν οι αναλυτές την αύξηση των τιμολογίων στη ΔΕΗ. Οι νέες τιμές, ποιοι οίκοι δίνουν την υψηλότερη και ποιοι την κατώτερη αποτίμηση. H ”στάση” της Morgan Stanley.

ΔΕΗ: Γιατί... τρελάθηκαν οι τιμές – στόχοι
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις νέες τιμές – στόχους, τις αυξήσεις στα τιμολόγια, και τις εκτιμήσεις για τη ΔΕΗ το 2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Με μπαράζ θετικών εκθέσεων για τη μετοχή αλλά και για τις προοπτικές της εταιρείας υποδέχτηκαν οι αναλυτές τις αυξήσεις των τιμολογίων που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τις αρμόδιες αρχές και ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.

Η παρουσίαση του business plan και τα τιμολόγια έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στους αναλυτές να αλλάξουν άρδην την άποψή τους για τον τίτλο αλλά και για το μέλλον της εταιρείας, αφού μέχρι πρότινος μόνο η JP Morgan είχε θετική σύσταση αγοράς για τον τίτλο.

Πλέον, η ανώτερη τιμή-στόχος που δίνεται για τη μετοχή της ΔΕΗ προτείνεται από την Εθνική - P&K και είναι τα 52 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη δίνεται από την Deutsche Bank και είναι τα 26 ευρώ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναλυθεί η στάση της Morgan Stanley. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αποτιμούσε τη μετοχή στα 13 ευρώ στο βασικό σενάριό του. Στις 22 Νοεμβρίου, σε πολυσέλιδη ανάλυσή του, η μετοχή της Επιχείρησης στο κακό σενάριο για τη ΔΕΗ άξιζε 3,1 ευρώ, ενώ στο καλύτερό του σενάριο αυτή αυξανόταν μέχρι τα 25,9 ευρώ. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο τίτλος της εταιρείας έκλεισε στα 28,26 με +14,04%. Από τις 3/12 η Morgan Stanley αύξησε, ή υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να αυξήσει, την τιμή-στόχο στα 27 ευρώ, αλλά όχι τη σύσταση η οποία παραμένει ”υποαπόδοση”.

Τα παράδοξα, ωστόσο, με τον οίκο συνεχίζονται, αφού από τις 7/12 εμφανίζεται πλέον ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ με ποσοστό 5,187%.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν είναι εφικτό να διασταυρωθούν, η πρόσφατη θέση της Morgan Stanley φέρεται να προέκυψε από το κλείσιμο θέσεων short, τις οποίες έπρεπε να καλύψει μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής στο ταμπλό από τα 24,78 ευρώ την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στα 36,5 ευρώ την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (+47,29%).

Θεαματικές μεταστροφές

Πέραν της Morgan Stanley, οι υπόλοιποι αναλυτές ανέγνωσαν διαφορετικά τα νέα δεδομένα για την εταιρεία.

Σημαντική αλλαγή στάσης παρατηρήθηκε από την Εθνική - P&K, η οποία στις 28/11 αύξησε την τιμή-στόχο από τα 18,87 ευρώ στα 36 ευρώ (+91%) και εν συνεχεία στις 4/12 την αύξησε εκ νέου στα 52 ευρώ (+44%), ενώ η σύσταση από ”ίση απόδοση” άλλαξε σε ”υπεραπόδοση”!

Στο σχόλιο της χρηματιστηριακής αναφέρεται: ”Αν και σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που ζήτησε η Επιχείρηση, η κυβέρνηση προέβη σε σημαντική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ δίνοντας το έναυσμα ότι η μεταμόρφωση της εταιρείας έχει ξεκινήσει. Η ΔΕΗ έλαβε σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα επιβληθεί και ρήτρα καυσίμου (για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου) που θα συμβάλει στην αντιστάθμιση του κινδύνου έναντι περαιτέρω μελλοντικών αυξήσεων. Αναβαθμίζουμε τη σύσταση σε ”υπεραπόδοση” και αυξάνουμε την τιμή-στόχο στα 52 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η κερδοσκοπία έχει δώσει τη θέση της στη βεβαιότητα ότι τα πράγματα για τη ΔΕΗ αλλάζουν προς το καλύτερο”.

Επίσης και η EFG Eurobank Sec. προχώρησε σε σημαντική αύξηση στην τιμή-στόχο, στα 38 ευρώ ανά μετοχή (+120%), με τη σύσταση να παραμένει ”απόδοση αγοράς”. Η χρηματιστηριακή τόνισε πως οι σημαντικές εξελίξεις οδηγούν σε αλλαγή των προοπτικών της ΔΕΗ και κάνει λόγο για νέα εποχή, θεωρώντας πως αυτό που συντελείται στην Επιχείρηση είναι μια δομική αλλαγή και ότι δεν πρόκειται απλώς για κρατικό χέρι βοηθείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως πλέον μπορεί να υπάρξουν πραγματικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και ότι σε λίγα χρόνια θα μπορεί να συγκριθεί με τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με την HSBC, η αύξηση κατά 15% των τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούλιο του 2008 οδηγεί σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων. Ο οίκος τονίζει επίσης ότι τα εύκολα κέρδη έχουν πλέον βγει ”εκτός της εικόνας”, ενώ η προσοχή στρέφεται στην περικοπή του κόστους. Παρότι η HSBC διατήρησε την ”ουδέτερη” σύσταση, η τιμή-στόχος αυξήθηκε κατά 28%, στα 37 ευρώ ανά μετοχή.

Θετικότερη όλων για τις προοπτικές της ΔΕΗ, προτείνοντας και τιμή-στόχο τα 46 ευρώ ανά μετοχή από τα 30 ευρώ προηγουμένως, είναι η JP Morgan, με έκθεσή της στις 4 Δεκεμβρίου, στην οποία διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοσης”. Παράλληλα, αυξάνει την τιμή-στόχο, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριό της για την Επιχείρηση, στα 64 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 56 ευρώ προηγουμένως.

Η JP Morgan εκφράζει την εκτίμησή της ότι η παραδοσιακή απαισιόδοξη στάση που υποστηρίζει πως τίποτα δεν θα αλλάξει στη ΔΕΗ έχει εξαλειφθεί και σημειώνει ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δείχνει πράγματι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα για αλλαγές. Αναμένει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα υλοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της, γεγονός που θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κράτους.

Η JP Morgan διευκρινίζει ότι στις αναθεωρημένες προβλέψεις της περιλαμβάνεται η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων μέχρι το 2013 σε επίπεδα που θα αντανακλούν το κόστος εισόδου νέων ”παικτών”. Παράλληλα, ενσωματώνει ποσό ύψους 376 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά στη βελτίωση της αποδοτικότητας μέχρι το έτος 2014.

Η αισιοδοξία του οίκου αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις του, αφού χαρακτηριστικά για τα κέρδη ανά μετοχή της ΔΕΗ για τη χρήση του 2008 κινείται 59% υψηλότερα του consensus, ενώ όσον αφορά σε αυτή του 2009 106% υψηλότερα από αυτό.

Άλλος θετικός κρίκος της αλυσίδας είναι η Alpha Finance, η οποία προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στην τιμή και στη σύσταση για τη ΔΕΗ, αφού από τα 21 ευρώ ανά μετοχή προτείνει πλέον τα 45 ευρώ και σύσταση ”υπεραπόδοσης” από ”ουδέτερη”. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής βλέπουν ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων προσφέρουν ένα πλαίσιο προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας και εκτιμούν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να περικόψει τις δαπάνες.

Τέλος, με τιμή-στόχο στα 30 ευρώ και ”ουδέτερη” σύσταση ξεκίνησε την κάλυψη της Επιχείρησης η Goldman Sachs, η οποία αναφέρει πως οι μεγαλύτεροι καταλύτες είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια και ο ρυθμός προώθησης της αναδιάρθρωσης. Η Goldman Sachs σημειώνει ότι, με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τα τιμολόγια και την αναδιάρθρωση της εταιρείας, εκτιμά κλίμακα αξίας της μετοχής από 13 έως 43 ευρώ. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, τα ισχυρά συνδικάτα και το κρατικό μερίδιο (που φτάνει το 51%) θα καταστήσουν δύσκολη την πρόοδο.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 508 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 14/12 - 18/12/2007

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις νέες τιμές – στόχους, τις αυξήσεις στα τιμολόγια, και τις εκτιμήσεις για τη ΔΕΗ το 2008 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v