Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centaurus: Οι πολύπλευρες ”αναζητήσεις” του fund

Για τα καλά φαίνεται να έχει βάλει ”στο μάτι” την ελληνική αγορά το Centaurus, ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds της ευρωπαϊκής αγοράς. Από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, στην Alpha Bank, κατόπιν στη MIG και… βλέπουμε

Centaurus: Οι πολύπλευρες ”αναζητήσεις” του fund
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Eνα από τα μεγαλύτερα private equity funds της ευρωπαϊκής αγοράς, το Centaurus, φαίνεται ότι έχει βάλει για τα καλά ”στο μάτι” την ελληνική αγορά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται μόνο για έναν κλάδο, όπως πίστευαν κάποιοι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, αλλά για πολύ περισσότερους και μάλιστα κατά τρόπο στρατηγικό.

Ειδικότερα, βάσει καλά ενημερωμένων πηγών, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποίησε δύο πολύ δυνατά χτυπήματα επί ελληνικού εδάφους, αν και δεν κατάφερε -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τους βασικούς στόχους του.

Ειδικότερα, η πρώτη και λιγότερο γνωστή κίνησή του ήταν εκείνη που αφορούσε στην... Ολυμπιακή Αεροπορία. Μόλις τώρα έγινε φανερό ότι το Centaurus επιχείρησε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν να εξαγοράσει την εταιρεία, συμμετέχοντας σε πλειοδοτική διαδικασία. Χρονικά, η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα το 2005, όταν το ελληνικό δημόσιο προσπάθησε για τελευταία φορά οργανωμένα να αποκρατικοποιήσει την Ο.Α.

Για την ιστορία και μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ότι αρχικά ενδιαφέρον είχαν εκφράσει για την περίπτωση περισσότεροι από 70 επενδυτές, αλλά μόλις 8 μπήκαν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση της εταιρείας. Ένας από αυτούς ήταν και το εν λόγω fund, το οποίο μάλιστα δεν ήταν και το μοναδικό του είδους του που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Όπως θα θυμούνται όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον εθνικό αερομεταφορέα, στην ίδια διαδικασία συμμετείχε και το York Capital. Αυτό όπως και η Olympic Investments είχαν βγει νικητές της αναμέτρησης, αλλά η τελευταία, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σημασία όμως έχει, εν προκειμένω, το γεγονός ότι για την εξαγορά της Ο.Α. είχε κινηθεί και το Centaurus, το οποίο κατόπιν εξαφανίστηκε από τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην επικαιρότητα επανήλθε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό -μέσω του euro2day.gr- ότι απέκτησε σημαντική μετοχική παρουσία στο μετοχολόγιο της Alpha Bank. Για την ακρίβεια, είχε γνωστοποιηθεί τότε πως απέκτησε κάτι λιγότερο από το 5% της τράπεζας, ποσοστό το οποίο κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι σε μία τέτοια πολυμετοχική εταιρεία. Τότε, είχε γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το Centaurus να ενεργούσε για λογαριασμό κάποιου τρίτου, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού και για ίδιον όφελος. Τελικά αποδείχτηκε ότι η κίνησή του ήταν καθαρά επενδυτική. Κι αυτό γιατί σήμερα το fund έχει μειώσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank κάτω και από το 3%, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Επιπλέον, το Centaurus ήταν και ένας από τους δώδεκα μεγαλύτερους μετόχους που εισήλθαν στην αύξηση-ρεκόρ των 5,2 δισ. ευρώ της Marfin Investment Group και για τον λόγο αυτόν ο εκπρόσωπός της κ. Matthew Moskey συμμετέχει στη δωδεκαμελή Συμβουλευτική Eπιτροπή Mετόχων της εισηγμένης!

Eπανερχόμενοι, τώρα, στην Alpha Bank, η μείωση της συμμετοχής στο 3% δεν σημαίνει ότι και το συγκεκριμένο ποσοστό είναι χαμηλό. Αντιθέτως, συνιστά μια πολύ μεγάλη συμμετοχή για τα δεδομένα της εν λόγω τράπεζας.

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Τρία συγκριτικά παραδείγματα αρκούν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές:

- Όταν το φθινόπωρο που πέρασε ο πρόεδρος της Alpha Bank και δύο ακόμα κορυφαία στελέχη από τη διοίκησή της προχώρησαν σε εξαγορές πακέτων, επενδύοντας την επιπλέον ρευστότητα που διέθεταν, αυτό έγινε αμέσως αντιληπτό από την αγορά, εξαιτίας του όγκου των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στον χώρο έως ότου αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί έκαναν τέτοιες αγορές. Μόλις τώρα όμως γίνεται γνωστό ότι όλα αυτά τα πακέτα δεν αντιστοιχούσαν παρά μόλις στο 0,6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

- Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το σύνολο των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών ελέγχει κάτι περισσότερο από το 3% των μετοχών της Alpha Bank. Και όταν λέμε ”Έλληνες θεσμικοί” εννοούμε το σύνολο των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, των ΕΕΧ και των ΑΧΕ που λειτουργούν για λογαριασμό των πελατών τους. Κι όμως, παρά το μέγεθός τους (όποιο και αν είναι), δεν διαθέτουν περισσότερο από αυτό το ποσοστό των μετοχών που ελέγχει σήμερα το Centaurus, μετά μάλιστα και τη μείωση της συμμετοχής του στο μετοχολόγιο της τράπεζας.

- Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, και η οικογένειά του, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους της Alpha Bank, αυτή τη στιγμή έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το 9% περίπου των μετοχών της.

Και μπορεί αυτό το ποσοστό να ακούγεται μικρό, στην πραγματικότητα όμως συνιστά πλειοψηφία, λόγω της πολυμετοχικότητας της τράπεζας, η οποία, από την άλλη πλευρά, αποτελεί και το μεγάλο ατού της. Κι αυτό γιατί όποιος τρίτος επιδιώξει να αποκτήσει σημαντική παρουσία στο μετοχικό της κεφάλαιο θα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, έως ότου εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό, που θα του επιτρέψει να υποστηρίξει πως παίζει κάποιον ρόλο στα πράγματα. Κι εννοείται ότι αυτή η κίνηση θα κοστίσει ένα σεβαστό ποσό.

Από τη στιγμή όμως που το Centaurus κατόρθωσε να ελέγξει το 5% της τράπεζας ένα μεσημέρι του περασμένου καλοκαιριού, φαίνεται ότι τίποτε δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 507 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 7/12 - 11/12/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v