Πολιτικοί και ειδήμονες παραμένουν σαστισμένοι για το γιατί η Κίνα δεν κάνει περισσότερα για να χαλιναγωγήσει την Βόρεια Κορέα.
Ο λόγος είναι απλός: Το Πεκίνο εξακολουθεί να χρειάζεται την Pyongyang -ακόμα περισσότερο καθώς η Ουάσιγκτον «στρέφεται» προς την Ασία. Ιστορικά, η κορεατική χερσόνησος υπήρξε το θέατρο για στρατούς που εισέβαλλαν στην Κίνα. Η ιαπωνική επιρροή στην Κορέα οδήγησε στον Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο του 1844-1845, ο οποίος έληξε με ήττα για την Κίνα.
Ο Πόλεμος της Κορέας τον 20ο αιώνα έφερε στρατεύματα των ΗΠΑ στο κατώφλι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, απειλώντας την επιβίωση του κόμματος. Αυτές τις μέρες, η Κίνα εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να έχουν ένα βορειοκορεατικό «μαξιλάρι» απέναντι σε μια επίθεση, και ως εκ τούτου υποστηρίζει το καθεστώς του Κιμ εφ' όσον της το παρέχει.
Η στροφή των ΗΠΑ στην Ασία, βαθαίνει την αίσθηση της ανασφάλειας της Κίνας, καθιστώντας το «μαξιλάρι» της Βόρειας Κορέας ακόμα πιο σημαντικό. Η επανεξισορρόπηση της Ουάσιγκτον προς την Ασία μόνο αύξησε τους φόβους του Πεκίνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν να ανασχέσουν την Κίνα.
Η ενδιάμεση ζώνη της Βόρειας Κορέας, τεράστια και δύσκολη στο να υποστεί εισβολή, παρέχει στην Κίνα κάποια προστασία σε ένα σημείο όπου ήταν πάντα ευάλωτη. Το «μαξιλάρι» είναι ατελές, αλλά, κάθε πλεονέκτημα μετράει.
Η γεωστρατηγική σημασία της Βόρειας Κορέας απασχολεί την Κίνα αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία που προβληματίζουν το Πεκίνο.
Οι δύο χώρες είναι οικονομικοί εταίροι με εμπορικές σχέσεις 6,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2014. Η Κίνα φοβάται επίσης μια «πλημμύρα» Βορειοκορεατών προσφύγων, εάν το καθεστώς του Kim καταρρεύσει. Στην πραγματικότητα, για την Κίνα, εξακολουθεί να μην υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιμ.
Η κατάρρευση του κράτους της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας˙ κανείς δεν ξέρει τι θα το γεμίσει, αλλά το Πεκίνο φοβάται την αυξημένη αμερικανική επιρροή.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr