WSJ: Τι δείχνει το τελευταίο χτύπημα των τρομοκρατών στη Νίκαια

Οι αντιτρομοκρατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν πριν από μια δεκαετία κατά της Αλ Κάιντα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές σήμερα. Οι «μοναχικοί λύκοι», οι απροστάτευτοι στόχοι και ο κίνδυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων «χαμηλής τεχνολογίας».

WSJ: Τι δείχνει το τελευταίο χτύπημα των τρομοκρατών στη Νίκαια

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει χιλιάδες αεροπορικές επιθέσεις, έχει βομβαρδίσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, έχει ανασυντάξει τον στρατό της, έχει μετακινήσει δορυφόρους, έχει υποκλέψει τηλεφωνικές επικοινωνίες, έχει «παγώσει» μεταφορές χρήματος και έχει κάνει δεκάδες συλλήψεις στην προσπάθεια να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επανειλημμένως, η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, οι σχετιζόμενες με αυτήν ομάδες και οι συμπαθούντες, βρίσκουν τρόπο να διαπεράσουν τον παγκόσμιο «φράχτη», εξαπολύοντας εντυπωσιακές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τα κίνητρα και οι δράστες της χθεσινής σφαγής στη Νίκαια της Γαλλίας παρέμεναν ασαφή τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση. Όμως η ενέργεια φαίνεται να φέρει τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων επιθέσεων που έκανε -ή που ενέπνευσε- το Ισλαμικό Κράτος: ήταν μια δολοφονική επίθεση σε απροστάτευτο στόχο, που πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο άτομο ή από μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκμεταλλευτεί τις αδύναμες ή ανύπαρκτες κυβερνήσεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, για να ενισχύσει τις δυνάμεις του, να επιστρατεύσει κόσμο και να σχεδιάσει επιθέσεις. Οι ηγέτες του έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσηλυτίσουν και να προσελκύσουν νέα μέλη. Και, επανειλημμένως, χτυπούν απροστάτευτους στόχους όπου υπάρχει πλήθος κόσμου. Ένα αεροδρόμιο. Μια γιορτή. Έναν συναυλιακό χώρο. Ένα νάιτ-κλαμπ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από έναν μεμονωμένο δράστη ή από ένα μικρό αριθμό δραστών, που ορισμένες φορές δεν έχουν πραγματικούς δεσμούς με την Οργάνωση που τους ενέπνευσε. Αυτό αποτελεί ένα τρομακτικό πρόβλημα για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας.

«Το πρόβλημα είναι πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, κυρίως λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι έχουμε δει ποτέ προηγουμένως, και δεν τους προλαβαίνουμε», δήλωσε στη Wall Street Journal ο διευθυντής του Center for Security Studies του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, Μπρους Χόφμαν. «Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους απ' ό,τι στο παρελθόν».

Ο οδηγός του φορτηγού που «θέρισε» τουλάχιστον 84 ανθρώπους κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης στη Νίκαια της Γαλλίας, ήρθε να προστεθεί στις τάξεις άλλων μεμονωμένων δραστών ή μικρών ομάδων τρομοκρατών, που έχουν δολοφονήσει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες αθώους θεατές, ταξιδιώτες και άλλους τους τελευταίους 18 μήνες.

Η εισαγγελία της Γαλλίας έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Κανένας δεν έχει ακόμα αναλάβει ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.

Η επίθεση έρχεται επίσης την ώρα που οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ αρχίζουν να επικεντρώνονται πιο ξεκάθαρα στις προεδρικές εκλογές, καθώς εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθούν τα πανεθνικά συνέδρια των κομμάτων. Και οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, πιέζονται να εξηγήσουν το πώς θα αναμορφώσουν την αμερικανική αντιτρομοκρατική πολιτική, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ανθεκτικότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αντιτρομοκρατικές στρατηγικές -και ομάδες- τους πιθανότατα θα εξεταστούν πιο εξονυχιστικά τώρα. Ο κ. Τραμπ έχει προτείνει την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την ενίσχυση των τεχνικών ανάκρισης κατά ανθρώπων που έχουν κατηγορηθεί ως τρομοκράτες προκειμένου να εμποδιστούν άλλα τρομοκρατικά σχέδια, αλλά και να βομβαρδιστεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία. Όμως, όπως έχει πει, θέλει να διατηρήσει κρυφό μεγάλο μέρος του σχεδίου του, προκειμένου να μη δώσει πληροφορίες στους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους ως προς το πώς θα τους νικήσει.

Η κ. Κλίντον από την πλευρά της έχει πιέσει ώστε οι Σουνίτες μουσουλμάνοι και οι κουρδικές δυνάμεις να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, και θέλει επίσης να επεκτείνει τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις. Έχει πιέσει για διακοπή της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το Ισλαμικό Κράτος, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες ως προς το πώς θα το πράξει αυτό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούσαν πως η διετής εκστρατεία τους κατά του Ισλαμικού Κράτους θα υποβάθμιζε την ικανότητά του να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να διώξουν την Οργάνωση από ορισμένα εδάφη που ελέγχει στη Συρία και στο Ιράκ, όμως το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει είτε να διευθύνει, είτε να εμπνεύσει επιθέσεις στη Γαλλία, στην Τουρκία, στο Βέλγιο στις ΗΠΑ και αλλού. Οι επιθέσεις κατά τον μήνα του Ραμαζανιού είχαν εκατοντάδες νεκρούς σε Βαγδάτη, Ντάκα, Μπαγκλαντές, Κωνσταντινούπολη και Ορλάντο.

Οι επιθέσεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπούν. Οι αντιτρομοκρατικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν σε ΗΠΑ και άλλες χώρες για να αποτραπούν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις από την Αλ Κάιντα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία είναι λιγότερο αποτελεσματικές στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Κογκρέσο, ο Νικ Ράσμουσεν, επικεφαλής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων χαμηλής τεχνολογίας.

«Αν και έχουμε δει μια μείωση στη συχνότητα μεγάλης κλίμακας, περίπλοκων προσπαθειών που ορισμένες φορές εκτείνονται σε διάστημα πολλών ετών, ωστόσο βλέπουμε μια διάδοση πιο γρήγορα εξελισσόμενων απειλών που προκύπτουν απλά από έναν μεμονωμένο άνθρωπο που ενθαρρύνεται να αναλάβει δράση, ο οποίος στη συνέχεια γρήγορα μαζεύει τους λίγους πόρους που χρειάζεται και προχωράει», είπε ο κ. Ράσμουσεν. «Ο χρόνος μεταξύ της στιγμής που ο δράστης αποφασίζει να επιτεθεί και της στιγμής που πραγματοποιεί την επίθεση είναι εξαιρετικά σύντομος και δίνει ελάχιστο χρονικό περιθώριο για τα παραδοσιακά εργαλεία επιβολής του νόμου και συγκέντρωσης πληροφοριών να διακόψουν ή να μετριάσουν πιθανά σχέδια επιθέσεων».

Κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από έναν μεμονωμένο δράστη, από ένα παντρεμένο ζευγάρι ή από μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Όπως εκείνες οι επιθέσεις, η χθεσινή σφαγή στη Νίκαια της Γαλλίας φαίνεται πως έγινε από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που «χτύπησαν» αθώους σε έναν απροστάτευτο στόχο.

«Χρειάζεται απλώς να έχεις άδεια οδήγησης, και αυτό είναι όλο», σχολίασε ο διευθυντής του Προγράμματος για τις Αμερικανικές Σχέσεις με τον Ισλαμικό Κόσμο του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Ουίλιαμ Μακάντς. «Αυτό είναι όλο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v