Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ”πάγωσαν” οι μετοχές του οικοδομικού κλάδου

Οι πρώτες προβλέψεις για υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας είχαν ξεκινήσει από το 2005, αλλά οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου φαίνεται ότι οδήγησαν σε έναν ”τελευταίο γύρο ανόδου”. Πλέον εκφράζονται φόβοι για επικείμενη υποχώρηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Πόσο επηρεάζονται οι εταιρίες.

Γιατί ”πάγωσαν” οι μετοχές του οικοδομικού κλάδου
του Στέφανου Κοτζαμάνη

** Οι αναλυτικοί πίνακες με την πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά δάνεια αλλά και τον όγκο των νέων οικοδομικών αδειών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Kατά πόσον η αναμενόμενη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τη Σοφοκλέους;

Αναμφίβολα δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. των οποίων οι οικονομικές επιδόσεις επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από αυτήν: τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, βιομηχανίες ξύλου κ.ά. Και επίσης είναι βέβαιο είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το κατά πόσον η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα θα μπορούσε να διατηρηθεί στα επίπεδα-ρεκόρ του 2006.

Οι πρώτες προβλέψεις για υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας είχαν ξεκινήσει από το 2005, αλλά οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου (αντικειμενικές αξίες, επιβολή ΦΠΑ κ.λπ.) φαίνεται ότι οδήγησαν σε έναν ”τελευταίο γύρο ανόδου” ο οποίος δείχνει να φτάνει στο τέλος του.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις άδειες οικοδομικής δραστηριότητας συμπλέουν με μια τέτοια συλλογιστική, καθώς από το φθινόπωρο του 2006 έως και τον Ιούλιο του 2007 παρατηρείται μείωση στον όγκο των νέων οικοδομικών αδειών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς η πτώση έφτασε στο 19,5% και το φετινό επτάμηνο στο 5,8%.

Η εξέλιξη του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών αποτελεί αρκετά καλή ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η οικοδομική δραστηριότητα έπειτα από 10 - 12 μήνες (χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται από την έκδοση της άδειας μέχρι την εκκίνηση των εργασιών).

Έτσι εξηγείται ότι η ζήτηση τσιμέντου στην ελληνική αγορά παρέμεινε ισχυρή κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ άρχισε να αποκλιμακώνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2007.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τιτάν, οι πωλήσεις της οποίας κατά το τρίτο τρίμηνο (περίοδος θετικής εποχικότητας) ήταν χαμηλότερες σε σχέση με αυτές τόσο του δεύτερου όσο και του πρώτου τριμήνου.

Οι πιθανές επιπτώσεις στο ταμπλό

Κύκλοι της αγοράς αμφιβάλλουν κατά πόσον θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις στο Χ.Α., για αρκετούς λόγους:

1) Οι περισσότερες εταιρείες που επηρεάζονται από την οικοδομική δραστηριότητα επηρεάζονται και από την πορεία των κατασκευαστικών έργων. Έτσι, η αναμενόμενη εκκίνηση των μεγάλων έργων από το 2008 (όσων υπογράφηκαν φέτος) θα περιορίσει τις επιπτώσεις. Στο τσιμέντο, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι γύρω στο 20% της ζήτησης επηρεάζεται από την κατασκευαστική δραστηριότητα.

2)Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εισηγμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται και σε άλλες αγορές (εντός ή εκτός Ελλάδας).

3) Δεν είναι λίγες οι φορές που η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει σπεύσει και να έχει προεξοφλήσει ήδη -ως έναν βαθμό τουλάχιστον- το ενδεχόμενο ”συγκρατημένης” υποχώρησης στην οικοδομική δραστηριότητα. Άλλωστε, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο ότι το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων εξακολουθεί να ”τρέχει” με υψηλούς ρυθμούς (+23,8% στο επτάμηνο του 2007).

4) Η ενδεχόμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις οικιστικές περιοχές (πρόγραμμα πώλησης κατοικιών σε ένα εκατομμύριο τουρίστες) θα μπορέσει να δημιουργήσει για τα επόμενα χρόνια μια νέα ισχυρής ανοδική τάση για όλη την οικοδομική βιομηχανία.

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Το μειονέκτημα της εισηγμένης είναι ότι το πλέον αποδοτικό μερίδιο των πωλήσεών της γίνεται στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, όμως, η μετοχή ήδη διαπραγματεύεται με δείκτη υψηλής μερισματικής απόδοσης και στο πρώτο εξάμηνο σημείωσε μικρή άνοδο κερδών, παρά το ότι οι εγκαταστάσεις της Χαλκίδας παρέμειναν κλειστές για πολλές ημέρες προκειμένου να συντηρηθούν και παρόλο που τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από έκτακτες δαπάνες εθελουσίας εξόδου. Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής (κλείσιμο 5ης/11/2007 στα 17,2 ευρώ) είναι χαμηλότερη από αυτήν στην οποία ο βασικός μέτοχος (Lafarge) αγόρασε φέτος το μειοψηφικό πακέτο της εταιρείας που κατείχε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (-5% κατά το τελευταίο εξάμηνο).

ΤΙΤΑΝ: Ο όμιλος έχει εδώ και χρόνια διαφοροποιήσει τον γεωγραφικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα ακόμη και μια ύφεση στην εγχώρια αγορά να αντισταθμίζεται από την ανοδική ζήτηση άλλων περιοχών, όπως των Βαλκανίων και της Αιγύπτου. Άλλωστε, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τιτάνα βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο η πτωτική ζήτηση όσο και κάποιες δικαστικές αποφάσεις (λίμνη Belt). Βέβαια, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι όλα αυτά φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό (και κατά άλλους έχουν υπερπροεξοφληθεί) καθώς η μετοχή από τα 44 ευρώ του Ιουλίου έχει υποχωρήσει στα 31,70 ευρώ (κλείσιμο 5ης/11/2007).

KLEEMANN: Οι πωλήσεις ανελκυστήρων επηρεάζονται ασφαλώς από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Πέραν αυτού, όμως, μεγάλα οφέλη προσδοκά ο όμιλος από την αντικατάσταση και τις επισκευές των πάρα πολλών παλιών ανελκυστήρων, καθώς και από τις ολοένα και μεγαλύτερες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Κατά τους τελευταίους μήνες ο τίτλος παρουσιάζει ενδείξεις εμφανούς ”ταλαιπωρίας” (-10% στο εξάμηνο) και σήμερα διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 10,3 φορές με βάση τα περυσινά κέρδη, όταν οι φετινές εκτιμήσεις μιλούν για περιορισμένη βελτίωση στην ”κάτω γραμμή” των αποτελεσμάτων.

ΣΙΔΕΝΟΡ: Η μετοχή βρίσκεται πολύ πιο κάτω και από το φετινό placement του πρώτου εξαμήνου που διατέθηκε στους θεσμικούς αλλά και από τις πρόσφατες (φθινόπωρο) τιμές-στόχους (από 18 έως 18,4 ευρώ) που δόθηκαν από εκθέσεις αναλυτών. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, παρουσιάζει μάλλον υποτονική εικόνα (-26% το τελευταίο εξάμηνο). Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αναμένεται να συνοδευτούν από χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν σαφή βελτίωση των επιδόσεων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, λόγω των έργων που θα ”τρέξουν” στη χώρα μας αλλά και της γενικότερης ανάκαμψης στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

BETANET: Ενδεχόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά την οικονομική πορεία της εισηγμένης, λόγω του σχετικά μικρού μεριδίου που κατέχει στις αγορές κατοικίας. Αντίθετα, μέσα από καινοτόμες εφαρμογές τις οποίες διαθέτει σε συνδυασμό με ενδεχόμενη ”ευρύτερη” πολιτική marketing θα μπορούσε να βελτιώσει σαφώς τις επιδόσεις της. Σημαντική επίσης ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα αναμένει η Betanet και από άλλους τομείς (Μαρίνα Ρόδου, εκμετάλλευση δικών της ακινήτων κ.λπ.). Η μετοχή της έχει υποχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο κατά 32% λόγω της πτώσης των κερδών της, της όξυνσης του ανταγωνισμού από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και εξαιτίας του ότι κάποιοι επενδυτές ρευστοποίησαν προκειμένου να αποφύγουν την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με την πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά δάνεια αλλά και τον όγκο των νέων οικοδομικών αδειών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 503 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 09/11 - 13/11/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v