Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική Ασφαλιστική, ο αφελληνισμός του κλάδου και οι... Κινέζοι επενδυτές

Hδη ξένες εταιρείες ελέγχουν σαφώς πάνω από το 50% του κλάδου ζωής και το ποσοστό αυτό θα γίνει πολύ μεγαλύτερο, στον βαθμό που θα ολοκληρωθούν τα deals για ΑΤΕ και Εθνική Ασφαλιστική. Τα σενάρια και το ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Η Εθνική Ασφαλιστική, ο αφελληνισμός του κλάδου και οι... Κινέζοι επενδυτές

Η ουσιαστική ολοκλήρωση -άδεια από την ΤτΕ- της πώλησης της Eurolife στους Καναδούς της Fairfax αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις περί... επικείμενου αφελληνισμού της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας, τουλάχιστον στον κλάδο ζωής.

Βέβαια, αρκετοί είναι εκείνοι που διαφωνούν ακόμη και με τον όρο. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτές τις συζητήσεις», σχολίασε στέλεχος της αγοράς, συνεχίζοντας: «Γιατί οι πωλήσεις των Eurolife, ΑΤΕ και Εθνικής Ασφαλιστικής σε ξένους θα εκληφθούν ως αφελληνισμός του κλάδου, όταν ήδη οι μητρικές τους τράπεζες ελέγχονται κατά πλειοψηφία από ξένους μετόχους και όταν οι διοικήσεις τους περνούν από το κόσκινο των ξένων δανειστών της χώρας;».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήδη οι ξένες εταιρείες ελέγχουν σαφώς πάνω από το 50% του κλάδου ζωής και το ποσοστό αυτό θα γίνει πολύ μεγαλύτερο, στον βαθμό που θα ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΤΕ (στην ERGO ή σε άλλον ενδιαφερόμενο μέσα στο 2016) και που θα προχωρήσει η διάθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής (χωρίς να συνυπολογίσουμε την «αποχώρηση» της ελληνικής International Life ΑΕΑΖ).

Για το θέμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και την παροιμιώδη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ενός MoU που είχε υπογραφεί τον... Αύγουστο του 2014, το Euro2day.gr έχει αναφερθεί πολλές φορές. Με βάση πάντως τις εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων της αγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως θα περιμένει μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, για να δει τις τελικές προθέσεις της ERGO και σε περίπτωση που οι Γερμανοί «κάνουν πίσω», τότε θα αναζητήσει αμέσως άλλον αγοραστή.

Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κανένα χρονικό περιθώριο δεν είναι στην πράξη δεσμευτικό και κανείς δεν θα πιέσει τη μητρική τράπεζα να προχωρήσει σε ένα deal που (κάτω από την πίεση του χρόνου) δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Παρ' όλα αυτά, η ονοματολογία έχει αρχίσει να... «δίνει και να παίρνει». Κάποιοι μιλάνε για αρχικό ενδιαφέρον ισχυρού ξένου ασφαλιστικού ομίλου που έχει ήδη παρουσία στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες επίσης, κυκλοφόρησε (κυρίως μέσω του πολιτικού ρεπορτάζ) «πληροφορία» περί ενδιαφέροντος που φέρεται να έχει επιδείξει ο κινεζικός Όμιλος CECT. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε το Euro2day.gr, το πιθανότερο είναι πως κατά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα, κύκλοι του κινεζικού Ομίλου ρώτησαν Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην πρωθυπουργική αποστολή, να πληροφορηθούν για το κατά πόσο πωλούνται ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Τους ετέθη λοιπόν (σε... ενημερωτική βάση) το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής και μάλλον κάπου εκεί φαίνεται να βρίσκεται το όλο θέμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v