Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένη ρευστότητα συνιστούν οι διεθνείς οίκοι

Aν και η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των μετοχών δεν δείχνει να έχει μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό, παρότι τα ρίσκα των αγορών έχουν οξυνθεί, η αύξηση της ρευστότητας με σκοπό την επανατοποθέτηση σε χαμηλότερα επίπεδα που προτείνουν ορισμένες τράπεζες δεν φαίνεται κακή λύση στο νέο επενδυτικό σκηνικό το οποίο τείνει να δημιουργηθεί.

Αυξημένη ρευστότητα συνιστούν οι διεθνείς οίκοι
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των εναλλακτικών επενδύσεων, τις τιμές-στόχους βασικών δεικτών για το 2007, τις αποδόσεις των εμπορευμάτων, τον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών και τις συστάσεις της UBS για τις αγορές, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Aν και η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των μετοχών δεν δείχνει να έχει μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό, παρότι τα ρίσκα των αγορών έχουν οξυνθεί, η αύξηση της ρευστότητας με σκοπό την επανατοποθέτηση σε χαμηλότερα επίπεδα που προτείνουν ορισμένες τράπεζες δεν φαίνεται κακή λύση στο νέο επενδυτικό σκηνικό το οποίο τείνει να δημιουργηθεί.

Εξάλλου, και στο Χ.Α., όταν τα τελευταία τρίμηνα οι μεγάλες τράπεζες δημοσιοποιούσαν τα εταιρικά τους αποτελέσματα και εισερχόμασταν στην τελική ευθεία των ανακοινώσεων, η αγορά περνούσε περίοδο συσσώρευσης, την οποία μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα οι έχοντες μετρητά.

Κοινή εκτίμηση των αγορών σήμερα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει επιβράδυνση μερικώς το 2008 στο 4,25% (από 5,2% το 2007) σε όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τα χειρότερα (ύφεση), τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως ίσως αποδειχτούν κάπως χειρότερα των αρχικών εκτιμήσεων (+7,8% το 2007 και +11% το 2008 βάσει των τελευταίων στοιχείων της Thomson Financial) και οι μετοχές θα σημειώσουν κέρδη 12% - 17% περίπου έως το τέλος του 2008.

Η Credit Suisse, π.χ., δίνει τις εξής τιμές-στόχους για το τέλος του 2008: 1.700 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ, 480 μονάδες για τον DJ Euro Stoxx της Ευρώπης, 7.400 για τον FTSE 100 της Βρετανίας, 17.500 μονάδες για τον δείκτη Nikkei 225 της Ιαπωνίας και 1.500 για τον παγκόσμιο δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EMF.

Από τις μετοχικές αγορές, συνιστά μειωμένη θέση κατά 15% σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς στην Ιαπωνία, έκλεισε την αυξημένη θέση σε ουδέτερη σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς στην Ευρώπη, ουδέτερη είναι και η σύσταση για τις ΗΠΑ, ενώ μείωσε μερικώς την αυξημένη θέση από το 10% στο 8% στις αναδυόμενες αγορές.

Η παρούσα εικόνα

Η ενίσχυση των ομολόγων το τελευταίο διάστημα προέκυψε ως απόρροια της στροφής προς την ποιότητα σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις μειωμένης κερδοφορίας. Σε αυτό το κλίμα οι μετοχές παρουσιάζουν μικτή εικόνα, ενώ το δολάριο αποδυναμώθηκε εν αναμονή περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Το οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης καθώς η πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ δείχνει να έχει συνέχεια, η κερδοφορία των τραπεζών πλήττεται δραματικά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αγγίζει νέα υψηλά και το πετρέλαιο παραμένει σε υπερτιμημένες περιοχές.

Η εταιρική κερδοφορία στις ΗΠΑ παρουσιάζει αρνητική εικόνα σε συνολικό επίπεδο, με προεξέχουσα περίπτωση το πιο πρόσφατο θύμα της πιστωτικής κρίσης και ίσως το μεγαλύτερο, τη Merrill Lynch, που εμφάνισε ζημίες 2,2 δισ. δολ. και write-offs ύψους 8,4 δισ. δολ., ενώ έπεται και συνέχεια.

Αν χρειαζόμασταν μία υπενθύμιση ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε το βάθος και το εύρος της κρίσης στις πιστωτικές αγορές, αυτή δόθηκε από τη Merrill Lynch.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι διαγραφές επισφαλειών το γ΄ τρίμηνο θα φτάσουν τελικά τα 8,4 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσια απ’ όσα είχε αρχικά εκτιμήσει.

Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση, αφού η Merrill Lynch είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σύνθετων προϊόντων (CDOs) και επιπλέον γιατί πρωτοστάτησε στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των funds της Bear Stearns που έπαψαν να λειτουργούν το καλοκαίρι. Επομένως, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον την κατάσταση της αγοράς.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου αποτίμησης κι εδώ βρίσκεται η ουσία του θέματος. Η μικρή εμπορευσιμότητα και η πολυπλοκότητα των προϊόντων αυτών καθιστούν την αποτίμησή τους δύσκολη και σε κάποιον βαθμό αυθαίρετη.

Έτσι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλα τα ανοιχτά θέματα θα αργήσει η αποκατάσταση της ομαλότητας στις πιστωτικές αγορές, εκτιμούν μεγάλες τράπεζες.

Τα εταιρικά κέρδη και τα επιτόκια

Από τις 287 εταιρείες του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου, τα κέρδη μειώθηκαν κατά -1,2% σηματοδοτώντας τη χειρότερη επίδοση από το 2001, ενώ σημαντικά αυξημένο (στο 24% με μέσο όρο τριετίας το 14%) είναι το ποσοστό των εταιρειών που δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις.

Επίσης οι υπολογισμοί για την κερδοφορία τόσο του 2007 όσο και του 2008 προσαρμόζονται πτωτικά και οι αναλυτές προχωρούν σε υποβάθμιση κατά 100 και κατά 130 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Η ανισορροπία στην αγορά χρήματος δεν έχει εξομαλυνθεί, καθώς το τρίμηνο euribor παραμένει στο 4,6%, ενώ το τρίμηνο επιτόκιο δολαρίου διατηρείται στην περιοχή του 5%, επίπεδο σαφώς υψηλότερο των επιτοκίων αναφοράς των κεντρικών τραπεζών.

Σε αυτό το περιβάλλον έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων δολαρίου έως το τέλος του έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2008 στο 4,25%, ειδικά αν η ανεργία αυξηθεί στο 5% από 4,7% σήμερα, και η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη.

Αυτό προεξοφλεί και η συμπεριφορά του δολαρίου που αποδυναμώνεται παγκοσμίως, τροφοδοτώντας με νέο ράλι τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ανησυχητική είναι επίσης και η αποδυνάμωσή του έναντι του γεν, αφού είναι συνυφασμένη με την αύξηση της αποστροφής κινδύνου και το γενικότερο deleveraging (απομόχλευση).

Οι αναδυόμενες αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές σημειώνουν οριακά κέρδη το τελευταίο διάστημα, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες αποκλίσεις στις αποδόσεις. Τη χειρότερη απόδοση κατέγραψε η τοπική αγορά της Κίνας, καθώς τα πολύ δυνατά ανακοινωθέντα μακροοικονομικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο (ΑΕΠ 11,5% και πληθωρισμός 6,2%) επανέφεραν τους φόβους για περαιτέρω περιορισμό της νομισματικής πολιτικής, όμως ο FTSE-Xinhua έμεινε ανεπηρέαστος κι έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Θετικός πρωταγωνιστής ήταν η αγορά της Ινδίας, η οποία ανέκαμψε από τις πρόσφατες απώλειες, ενώ υπεραπόδοση κατέγραψε στην Ασία ο τεχνολογικός κλάδος.

Οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες συνιστούν το τρέχον διάστημα πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και αυξημένη θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ (πρώτη επιλογή η Ρωσία).

Στις αναδυόμενες αγορές, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών και τα υψηλά επίπεδα των ρευστών διαθεσίμων και συναλλαγματικών αποθεμάτων παρείχαν σχετική... ανοσία στην τρέχουσα πιστωτική κρίση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ροή των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αγορές αυτές να εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα και ταυτόχρονα οι αποτιμήσεις να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας και να διαπραγματεύονται πλέον και σε premium έναντι των ομολόγων.

Στο περιβάλλον αυτό η μερική αποκόμιση κερδών με σκοπό τη μείωση των overweight (αυξημένων) θέσεων φαίνεται λογική.

Οι γενικές συστάσεις

Πάντως, οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν ακόμη να συνιστούν αυξημένες θέσεις σε μετοχές, οι οποίες εμφανίζονται ελκυστικότερες των ομολόγων, αναμένοντας έναν ακόμη ανοδικό γύρο.

Αν και σε αυτή τη φάση του ανοδικού κύκλου των μετοχών, που άρχισε τον Μάρτιο του 2003, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί, όπως εκτιμά η Citigroup, καθώς η πιστωτική αγορά υποχωρεί, οι μετοχές θα σημειώσουν έναν τελευταίο γύρο ανόδου ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μίας νέας ”φούσκας” κάπου στον κόσμο (π.χ. στις αναδυόμενες αγορές, στα εμπορεύματα κ.λπ.).

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 502 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 02/11 - 06/11/2007.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των εναλλακτικών επενδύσεων, τις τιμές-στόχους βασικών δεικτών για το 2007, τις αποδόσεις των εμπορευμάτων, τον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών και τις συστάσεις της UBS για τις αγορές, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v