Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν τα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου στα πλαίσια της εκδήλωσης «το ετήσιο ραντεβού της διαμεσολάβησης» τον πρώην υπουργό κ. Αλέκο Παπαδόπουλο να παραθέτει -μεταξύ άλλων- τις απόψεις του για την τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε ένα εθνικό χρέος 850 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από: το δημόσιο χρέος (320 δισ.), το αναλογιστικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων (280 δισ.), τις οφειλές των ιδιωτών προς τις τράπεζες (120 δισ.) και τις υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών προς το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κάπου 124 δισ. ευρώ).
Το νούμερο των 280 δισ. του αναλογιστικού ελλείμματος καθιστά πρόδηλο το γιατί το ασφαλιστικό αποτελεί τόσο σημαντικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία και γιατί το θέτουν τόσο έντονα οι Ευρωπαίοι ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πάντως, αν αποτύχει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει, τότε θα πληγεί τόσο το σύστημα της κοινωνικής, όσο και αυτό της ιδιωτικής ασφάλισης, τόνισε.
Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν κατά το παρελθόν («περίοδος κώφωσης και τύφλωσης») ενώ για το τι πρέπει σήμερα να γίνει ήταν σαφής:
«Σας διαβεβαιώνω πως η θεωρία των ισοδυνάμων μέτρων είναι η μεγαλύτερη απάτη. Επιβάλλεται τα πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουν την οδό του νέου μνημονίου και φυσικά αυτό να συνοδευτεί από έναν αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, που δεν είναι το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Προτεραιότητα είναι οι πολιτικοί θεσμοί και η δημιουργία κράτους. Χρειάζεται υπερπροσπάθεια και αυτοπειθαρχία.
Αν η υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος αποτύχει, φοβάμαι πως η Ελλάδα δεν θα έχει επιλογές.
Πάντως, κάτω από προϋποθέσεις είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, γιατί η χώρα διαθέτει υποδομές και πολύ ικανό εργατικό δυναμικό».