Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ζούμε το πρελούδιο ενός κινεζικού δράματος. Πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί στις αγορές παγκοσμίως από τότε που η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στην υποτίμηση του γουάν πριν από δύο εβδομάδες.
Από κάθε άποψη, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υπήρξε πρωτοφανής, σχεδόν ένα θαύμα. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό 9,6% μεταξύ του 1990 και του 2010.
Για λίγο περισσότερο όμως από ένα χρόνο, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται και οι αγορές, έχουν δώσει σαφή σημάδια επιβράδυνσης. Η στεγαστική φούσκα ξεφουσκώνει. Οι χρηματιστηριακές αγορές παραπαίουν απο τις αρχές Ιουλίου.
Θα είναι η Κίνα το επόμενο θύμα του συνδρόμου του βιαστικού ή αλλιώς της γρήγορης ανάπτυξης; Η ιστορία έχει δείξει ότι όσο οι χώρες ισχυροποιούνται τόσο η ανάπτυξη γίνεται δυσκολότερη. Όσο ανεβαίνουν σε ψηλότερα σκαλοπάτια της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο αναπτύσσονται λιγότερο και πιο αργά. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα χρειάστηκε 30 χρόνια, από το 1960 ως το 1990, για να ανεβάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 13% στο 33% του αντίστοιχου αμερικανικού. Αλλά μετά χρειάστηκαν ακόμα 20 χρόνια για να ανέβει από το 33% στο 50%. Η Νότια Κορέα δε, απέχει ακόμα πολύ από το να αγγίξει το επίπεδο των ΗΠΑ. Η Ιαπωνία έφτασε το επίπεδο της Δύσης (και πολλοί ισχυρίζονται ότι το ξεπέρασε) μέσα στη δεκαετία του 1980, αλλά τότε έσκασε η «φούσκα» και από το 1990 η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται στην δίνη των προβλημάτων .
Είναι, επομένως, σαφές ότι η υπερ-ανάπτυξη της χώρας ανήκει στο παρελθόν και η κυβέρνηση προσπαθεί με όλα τα μέσα να σταματήσει την πτώση. Τώρα όλος ο κόσμος έχει συμφέρον να βρεθεί μια λύση γρήγορα. Η Κινεζική ατμομηχανή είναι ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, και όχι μόνο σε γαλλικές μάρκες πολυτελείας και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.Η Κίνα αγοράζει, για παράδειγμα, και μόνο μεταξύ ενός τρίτου και ενός δεύτερου των περισσότερων πρώτων υλών που παράγονται στον κόσμο.
Η τρέχουσα υποτίμηση, η μεγαλύτερη από το 1993, στόχευε στο να υποστηρίξει τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων που εξάγουν, ιδιαίτερα στο νότο, και έχει όλα τα χαρακτηριστικά νομισματικού πολέμου. Πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο βάθος αυτής της κρίσης βρίσκεται η βιωσιμότητα του οικονομικού μοντέλου της Κίνας .
Αφότου ανήλθε στην εξουσία, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις . Αλλά η ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν και η διέξοδος των σχεδίων ανάκαμψης με επενδύσεις σε υποδομές, δεν είναι πλέον αρκετή .Τώρα που η Κίνα έχει καθιερωθεί ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις, είναι ολόκληρος ο πλανήτης που κρέμεται από την ικανότητά της για τη μεταρρύθμιση.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr