Η στροφή της Ρωσίας προς την Ασία φαίνεται ότι μέρα με την μέρα γίνεται πιο θεαματική.
Πλέον ο άξονας Μόσχας - Πεκίνου ισχυροποιείται με την αλλαγή της προσέγγισης της Μόσχας απέναντι στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αιτία την ουκρανική κρίση.
Μια από τις εκδηλώσεις της μεταβληθείσας προσέγγισης της Ρωσίας οι παρατηρητές θεώρησαν τη νέα στάση της Μόσχας όσον αφορά την οικονομική συνεργασία στα πλαίσια του SCO. Προηγουμένως, η Μόσχα, φοβούμενη την οικονομική κυριαρχία του Πεκίνου μπλοκάριζε τις προτάσεις για ανάπτυξη της οικονομικής ολοκλήρωσης, μεταξύ άλλων και το σχέδιο της Τράπεζας Ανάπτυξης του SCO.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε από τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν το 2001. Ο Οργανισμός «μεγάλωσε» από τους «Πέντε της Σαγκάης» (τα μέλη του SCO χωρίς το Ουζμπεκιστάν), οι οποίοι τα έτη 1996-1997 υπέγραψαν συμφωνίες για ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στον στρατιωτικό τομέα.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ουφά συνδέθηκαν στον SCO με την ιδιότητα των εταίρων το Αζερμπαϊτζάν, η Καμπότζη και το Νεπάλ. Η Λευκορωσία έλαβε το καθεστώς του παρατηρητή της SCO.
Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που ολοκληρώθηκε, σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στον οργανισμό της Ινδίας και του Πακιστάν, καθώς το τεράστιο δημογραφικό και οικονομικό τους δυναμικό προσδίδουν στον Οργανισμό νέες δυνατότητες.
Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι και οι δυο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, κάτι που προσθέτει ακόμη περισσότερο βάρος στην ένωση. Επίσης η ένταξη του Δελχί και του Ισλαμαμπάντ στον SCO έχει σημαντική γεωπολιτική σημασία, επειδή δημιουργεί μια ιδιότυπη σύνδεση ανάμεσα στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ασία, ενώνοντας κατά μια έννοια αυτές τις περιοχές.
Στην SCO πρόκειται να ενισχυθεί η συνεργασία και στα θέματα ασφάλειας, «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξάγονται πολύ πιο συχνά, περιλαμβάνοντας και σενάρια συνεργασίας σε περίπτωση κρίσης στις χώρες της Κεντρικής Ασίας». Πραγματικά, στην Ουφά οι ηγέτες των χωρών της SCO συμφώνησαν να διευρύνουν το συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και να συνεχίσουν να διεξάγουν κάθε χρόνο αντιτρομοκρατικές ασκήσεις.
Στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουφά, κυρίαρχο ρόλο είχε και η συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εκτός από την Τράπεζα Ανάπτυξης, συζητήθηκε και η πρόταση ενός διεθνούς κέντρου χρηματοδότησης προγραμμάτων. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της ενεργειακής λέσχης του SCO, καθώς και η δημιουργία ενός συνολικού συγκοινωνιακού συστήματος του SCO στη βάση του Υπερσιβηρικού και του δικτύου Βαϊκάλης - Αμούρ.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr