Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μέγγενη η ρωσική οικονομία

Αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν και η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα, τότε οι προοπτικές του ρουβλίου για το 2016 θα είναι ζοφερότερες από το 2015. Στο 2,5% εκτιμάται η ύφεση φέτος.

Σε μέγγενη η ρωσική οικονομία
Μετρά ζημιές η ρωσική οικονομία καθώς η αύξηση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ προκαλούν πονοκέφαλο στην Μόσχα.

Μικρή αύξηση αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός στη Ρωσία, σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Οπως δήλωσε ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ, ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 11,8 – 11,9% για το 2015:

«Προφανώς και οι κυρώσεις μας έχουν επηρεάσει αρνητικά. Διεκόπη η πρόσβαση σε διεθνείς πιστωτικούς πόρους. Η αύξηση του πληθωρισμού θα επιβραδύνει τους ρυθμούς του ΑΕΠ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιβάνοφ.

Η έλλειψη κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και η συνεχιζόμενη τάση προς έναν αυξανόμενο ρόλο του κρατικού τομέα στην οικονομία - όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία .

Μάλιστα αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν και η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα, τότε οι προοπτικές του ρουβλίου για το 2016 θα είναι ζοφερότερες από το 2015

Τον περασμένο μήνα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως ο προσδοκώμενος πληθωρισμός της χώρας για το 2015 να έφτανε το 11%, ή ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Το ρούβλι έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014, με χαμηλότερο σημείο, μεσούσης της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων φυσικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου έφτασε τα 67,8 ρούβλια/δολάριο.

Στις 16 Δεκέμβρη 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) έκανε τη μεγαλύτερη ενιαία αύξηση των επιτοκίων από το 1998, από 10,5 στο 17%. Η CBR υποστήριξε ότι η αύξηση θα περιορίσει τους κινδύνους υποτίμησης του νομίσματος και θα φρενάρει τους ταχείς ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού.

Η πολιτική της CBR έχει οδηγήσει στην ανάκτηση μέρους της αξίας του ρωσικού νομίσματος έναντι των δυτικών νομισμάτων και την προφύλαξη από μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής. Εκτοτε το βασικό επιτόκιο μειώνεται σταδιακά. Τον Απρίλιο έπεσε στο 12,5%.

Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Roskomstat, η Ρωσία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 0,9% και 0,4% κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2014, αντίστοιχα. Συνολικά, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 0,6% το περασμένο έτος.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,5% εκατό αυτό το έτος, φθάνοντας στο αποκορύφωμά του κατά το τρίτο τρίμηνο.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v