Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «φουρτούνες» των BRICS

Κάποιες ρωγμές στο μπλοκ έχουν ήδη αρχίσει να διαγράφονται. Η οικονομική επιβράδυνση σε πολλές από αυτές τις χώρες θέτει εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα σχέδια των ηγετών των BRICS. Τα προβλήματα της Ρωσίας και η δυναμική της Κίνας.

Οι «φουρτούνες» των BRICS

Το 2001, ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O'Neil , «εφηύρε» τον όρο BRIC προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ένα ακρωνύμιο που θα περιγράφει τις συντονισμένες κινήσεις σε οικονομικό και θεσμικό διεθνές επίπεδο της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Αργότερα στον όρο BRICS προστέθηκε και το τελικό «s» το οποίο αναφέρεται στη Νότια Αφρική.

Σήμερα, δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι BRICS θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές που τους χωρίζουν.

Κάποιες ρωγμές στο μπλοκ έχουν ήδη αρχίσει να διαγράφονται. Η Κίνα για παράδειγμα ψηφίζοντας λευκό στο ψήφισμα των Δυτικών δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την προσάρτηση της Κριμαίας δεν συντάχθηκε με τη Ρωσία σε μία περίσταση που θα της επέτρεπε να επικυρώσει τους νέους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων. Το ίδιο έπραξαν και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική και Κίνα.

Η οικονομική επιβράδυνση σε πολλές από αυτές τις χώρες θέτει εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα σχέδια των ηγετών των BRICS.

Η συρρίκνωση κατά 3,1% της ρωσικής οικονομίας για το 2015 ως συνέπεια των δυτικών κυρώσεων για την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (από 7,4% το 2014 σε 6,8% το 2015), έχουν καθυστερήσει την κατασκευή της New Development Bank.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει και η Βραζιλία, μετά από μια δεκαετία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος αναμένεται να δει και πάλι την οικονομία της να μεγαλώνει με εξαιρετικά μικρούς ρυθμούς (μόλις 0,2% για το 2014), ενώ μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Παρότι η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση, η οικονομία της χώρας έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μπροστά της.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Νότια Αφρική, της οποίας η οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιβραδυνθεί λόγω μεγάλων διαδηλώσεων και αναταραχών, καθώς και μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς που εμπλέκουν ακόμη και τον πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα.

Μοναδική εξαίρεση η Ινδία, η οποία αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς 6,5% την τελευταία τετραετία, ενώ οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, αναμένεται να εκθρονίσουν την Κίνα από τη θέση της γρηγορότερα αναπτυσσόμενης οικονομίας για φέτος.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v