Τραπεζικός υπάλληλος που εργάζεται σε κατάστημα κωμόπολης της Πελοποννήσου επικοινώνησε με τον γράφοντα για να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο του άρθρου που δημοσίευσε στο Euro2day.gr ο οικονομολόγος Δημήτρης Τζάνας σχετικά με τη συμπεριφορά μέρους των Ελλήνων καταθετών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα του συγκεκριμένου άρθρου:
«Καταθέσεις ολίγων έως αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ αναλαμβάνονται καθημερινά από τους δικαιούχους τους που κατά κανόνα είναι υπερήλικες. Επιτακτικό δε αίτημα των περισσότερων είναι να τους δοθούν μετρητά και μάλιστα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ!
Η προσπάθεια των τραπεζικών στελεχών να τους πείσουν να τα αφήσουν σε τραπεζική θυρίδα (όπου υφίσταται διαθέσιμη) δεν τελεσφορεί, καθώς πολλοί επικαλούνται την υψηλή τιμολόγηση αυτών των υπηρεσιών.
Επιχειρήματα για τον κίνδυνο κλοπής των μετρητών αποκρούονται με απίστευτες απαντήσεις του τύπου "καλύτερα να τα φάνε κλέφτες, παρά το κράτος" από τους δικαιούχους καταθέτες!
Η υπόδειξη για εναλλακτικές τοποθετήσεις των κεφαλαίων δεν συζητείται πλέον, αφού ο καταθέτης έχει αποφασίσει ότι μόνο ο ίδιος είναι κατάλληλος διασώστης των χρημάτων του διακρατώντας τα σε φυσική μορφή εκεί όπου εκείνος έχει αποφασίσει! Ούτε βέβαια η επίκληση ότι μέχρι ύψους 100 χιλ. οι καταθέσεις είναι εγγυημένες»...
Ωστόσο, ο τραπεζικός υπάλληλος πρόσθεσε πως η περιγραφή του κ. Τζάνα ήταν «συγκρατημένη» και πως η εργάσιμη ημέρα στο γκισέ μιας τράπεζας είναι γεμάτη από απρόοπτα και ευτράπελα.
«Εμείς στην επαρχία γνωρίζουμε καλά τους πελάτες μας -ξέρουμε τις οικογένειές τους, τους συγγενείς τους, τις εργασίες και τις αντιλήψεις τους- άρα μπορούμε να περιγράψουμε περισσότερο παραστατικά την κατάσταση που επικρατεί.
Δεν είναι λίγοι οι πελάτες μας που αποσύρουν τα λεφτά τους την Παρασκευή για να τα επιστρέψουν μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Αυτό έχει γίνει από πολλούς (συνήθως ηλικιωμένους), κάμποσες φορές μέσα στο τελευταίο δίμηνο: Τα παίρνουν σήμερα, για να τα φέρουν σε δύο-τρεις μέρες και να ξαναπάρουν σε μία ή δύο εβδομάδες. Συχνά μάλιστα, τα λεφτά που επιστρέφουν είτε είναι γεμάτα... χώματα, είτε μυρίζουν τραχανά, είτε τέλος οι πελάτες τα βγάζουν μέσα από βάζα που συνήθως οι νοικοκυρές αποθηκεύουν μέλι...
Συνήθως πρόκειται για άτομα που δεν γνωρίζουν οικονομικά, που δεν ακούν καν ό,τι καθησυχαστικό λέγεται από τους υπαλλήλους της τράπεζας, αλλά που τα περισσότερα έχουν τις... δικές τους "έγκυρες πηγές": Ένας είχε μάθει από το λογιστή του ότι θα βγαίναμε από το ευρώ μία μέρα πριν από την 25η Μαρτίου, κάποιου άλλου ο πρώτος ξάδελφος είναι δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα «και ξέρει καλύτερα», ενώ δεν λείπουν και οι έγκυρες πηγές τους... που έρχονται απευθείας από την Αθήνα!
Η κατάσταση αυτή μπορεί μεν να θεωρείται από πολλούς πηγή ανεκδότων, ωστόσο δεν αποκλείεται να οδηγήσει -υπό προϋποθέσεις- και σε σημαντικούς κινδύνους. Όσο το γρηγορότερο λήξει, τόσο το καλύτερο για όλους» κατέληξε ο τραπεζικός υπάλληλος (υπονοώντας προφανώς πως η άποψη μέρους της κυβέρνησης να παίξει καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, αυξάνει το βαθμό του κινδύνου).
Επί του παρόντος πάντως, η κατάσταση στις τράπεζες φαίνεται να είναι απόλυτα ελεγχόμενη.
Η κυβέρνηση βέβαια θα ήθελε να επαναληφθεί ό,τι και το 2012: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα έδιναν μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τα χρήματα στο κράτος προκειμένου το τελευταίο να αποπληρώσει τους δανειστές του. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο.
Παρ' όλα αυτά, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως με τη στάση της αυτή, «η ΕΚΤ μπορεί να "σφίγγει τα λουριά" στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχει την πρόθεση να πλήξει τις τράπεζες, τις οποίες μάλιστα η ίδια εποπτεύει.
Έτσι, συμβαίνει η εξής διαδικασία: Από τη μια πλευρά, οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις όχι μόνο από κάποιες αναλήψεις μικρών πελατών (οι αναλήψεις των μεγάλων έχουν ήδη γίνει) αλλά και από την πολιτική της κυβέρνησης να αρμέγει το ταμείο φορέων του δημοσίου προκειμένου να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι εκροές αυτές καλύπτονται από την ΕΚΤ μέσα από την αύξηση του ορίου του ELA».
Υπενθυμίζουμε πως το 2012 σε κάποιους που επιζητούσαν να ασφαλιστούν έναντι ενός πιθανού Grexit, τους είχαν δοθεί προϊόντα του εξωτερικού με ίδιο ή και μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ίδιο γίνεται από ορισμένους και στις μέρες μας...