Βίοι αντίθετοι για Σέλμαν και Ακρίτα

Διαφορετικές προτεραιότητες φαίνεται να ακολουθούν για την ανάπτυξη τους οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στον κλάδο ξυλείας, η Σέλμαν και η Ακρίτας. Η Σέλμαν εφαρμόζει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μειώνοντας το δανεισμό της, ενώ η Ακρίτας με τις νέες επενδύσεις που προωθεί αποβλέπει στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας. Οι στόχοι των εταιριών για το 2007.

Βίοι αντίθετοι για Σέλμαν και Ακρίτα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Διαφορετικές προτεραιότητες φαίνεται να έχουν για τη στρατηγική ανάπτυξής τους οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στον κλάδο ξυλείας, η Σέλμαν και η Ακρίτας, υπό το φως μιας αγοράς που δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης.

Η Σέλμαν εστιάζει το ενδιαφέρον της στο πρόγραμμα εξυγίανσής της που συνεχίζεται και φέτος, ενώ αντίθετα η Ακρίτας με τις νέες επενδύσεις που προωθεί αποβλέπει στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και στη συνακόλουθη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου.

ΣΕΛΜΑΝ: Ο αυξημένος δανεισμός των τελευταίων ετών ανάγκασε τη Σέλμαν να υιοθετήσει από το β΄ εξάμηνο του 2005 συστηματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που περιλάμβανε μια αυστηρή εμπορική πολιτική και τη μείωση των αποθεμάτων της.

Ωστόσο, μπορεί να κατάφερε να βελτιώσει τη ρευστότητά της, παρουσίασε όμως μείωση των πωλήσεών της, με αποτέλεσμα να προβεί και στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως η εθελούσια έξοδος προσωπικού, η αναθεώρηση της δομής κόστους, καθώς και η παραγωγή εκτός συνόρων.

Προς τον σκοπό αυτό προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Sofrom Srl για την παραγωγή παρκέτου στη Ρουμανία και τη διενέργεια πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατά το 2006 η Σέλμαν μείωσε τον τραπεζικό δανεισμό της κατά 7,5 εκατ. ευρώ, τα αποθέματά της κατά 13,2 εκατ. ευρώ και τις πιστώσεις προς τους πελάτες της κατά 6,2 εκατ. ευρώ.

Με στοιχεία της 31ης/3/2007 τα αποθέματα της εισηγμένης ανέρχονταν στα 50,887 εκατ. ευρώ από 49,685 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Για το 2007 στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση των πωλήσεων, έχοντας ως βάση τα 120 εκατ. ευρώ στα οποία έχει σταθεροποιηθεί κατά τα δύο τελευταία χρόνια.

Επίσης, σχεδιάζει τη σταδιακή διάθεση παθητικών αποθεμάτων, με στόχο τη βαθμιαία εξομάλυνσή τους εντός του έτους. Η διοίκηση της εταιρείας δεν θέλησε να δώσει στον ”Μ” λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς αυτούς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που επιβάρυνε τα μεγέθη του 2006 κατά 7,3 εκατ. ευρώ, για την αποχώρηση 121 εργαζομένων, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα συνεχιστεί και φέτος με την αποχώρηση και άλλων 43 ατόμων, χωρίς να είναι γνωστό το σχετικό κόστος.

Να επισημανθεί ότι στη χρήση 2006 η Σέλμαν μπορεί να βελτίωσε τη ρευστότητά της κατά 27 εκατ. ευρώ, ωστόσο το κόστος της εθελουσίας εξόδου εκτίναξε τις ζημίες της στα 17 εκατ. ευρώ.

Οι ζημίες της εταιρείας μετά από φόρους στο πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν στο 1,5 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006, στοιχείο που πιθανόν να επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του 2007.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Η εταιρεία, που επανήλθε σε κερδοφόρα τροχιά το 2006, θα διανείμει μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή για την κλειόμενη χρήση. Η βελτίωση των μεγεθών της συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2007, γεγονός που αποδίδεται από τη διοίκησή της στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η Ακρίτας σε ορισμένα προϊόντα έχει περάσει στην πρώτη θέση του κλάδου.

Όπως είπε στον ”Μ” ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Ι. Τζίτζικας, ”η ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα από ένα μερίδιο της αγοράς το οποίο αυξάνεται διαρκώς και δεν χαρακτηρίζεται περιστασιακό, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά της μόνιμης συνεργασίας”.

Για τη χρήση του 2007 η διοίκηση της Ακρίτας προσβλέπει στην αύξηση των πωλήσεών της με μέσο όρο κατά 10%, τα δε λειτουργικά αποτελέσματα αναμένεται να έχουν θεαματική βελτίωση φέτος.

Εξάλλου, έχει δρομολογήσει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 3 εκατ. ευρώ για τη ρύθμιση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, ο οποίος με στοιχεία στις 31/3/2007 ανέρχεται στα 37,064 εκατ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος η Ακρίτας σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο και αφορούν στην ανέγερση νέου κτιρίου για την ταχύτερη φόρτωση, αποστολή και διακίνηση των προϊόντων της, καθώς και σε νέες γραμμές παραγωγής για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε προϊόντα που ήδη παράγει και για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση από την πελατειακή της βάση.

Η Ακρίτας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα αποθέματά της, τα οποία με στοιχεία στις 31/3/2007 υπολογίζονται σε 13,185 εκατ. ευρώ, από 12,992 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τζίτζικας, τα αποθέματα αυτά αφορούν κατά το ήμισυ σε πρώτες και βοηθητικές ύλες και κατά το υπόλοιπο σε έτοιμα προϊόντα, η αξία των οποίων είναι μικρή ως ποσοστό του τζίρου και επιπλέον είναι ποσότητες έτοιμες προς φόρτωση.

Η εισηγμένη είχε συμμετάσχει πρόσφατα για πρώτη φορά σε κλαδική έκθεση στη Βουλγαρία, όπου δραστηριοποιείται με εμπορική θυγατρική εταιρεία, η οποία παρουσιάζει τζίρο της τάξεως των 8 - 10 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή της αυτή, όπως επισήμανε ο κ. Τζίτζικας, ”ανοίγει πολύ απτές προοπτικές συναλλαγών και συνεργασιών στη Βουλγαρία, αλλά και στις όμορες χώρες”.

Ήδη, η ζήτηση των προϊόντων της Ακρίτας στη Βουλγαρία αυξάνει και με δεδομένη την έντονη οικοδομική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα ”οι προοπτικές εξαγωγών της εταιρείας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και ικανοποιητικού περιθωρίου είναι εξαιρετικά καλές”.

Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας είχε την ευκαιρία επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το ελληνοβουλγαρικό επιμελητήριο και σύντομα επίκειται επίσκεψη στελεχών της στη Σόφια για επί τόπου διερεύνηση των προοπτικών αυτών.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 482 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/6/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v