Ανεβάζουν ταχύτητα τα κέρδη του 20άρη

Η πρώτη εικόνα του FT 20 μάλλον οδηγεί σε ικανοποιητικά συμπεράσματα για την πορεία των ελληνικών ”βαριών χαρτιών”, αφού η πλειονότητα των εταιρειών κατέγραψε θετική μεταβολή στα μεγέθη της, ενώ αρκετές ξεπέρασαν τις προσδοκίες και της αγοράς και των αναλυτών. Από τις 20 εταιρείες, οι 7 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι σε όρους κερδοφορίας μετά φόρων, ενώ οι 13 κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Ανεβάζουν ταχύτητα τα κέρδη του 20άρη
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

H δύναμη πυρός της Σοφοκλέους είναι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20, ενώ τα αποτελέσματα των 20 εταιρειών επηρεάζουν την κατεύθυνση της αγοράς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με την αγορά να φαίνεται ότι χρειάζεται ”καύσιμα” για την υπέρβαση των 5.000 μονάδων, τα οικονομικά μεγέθη του α΄ τριμήνου των blue chips αξίζει να αναλυθούν περισσότερο.

Η πρώτη εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης μάλλον οδηγεί σε ικανοποιητικά συμπεράσματα για την πορεία των ελληνικών ”βαριών χαρτιών”, αφού η πλειονότητα των εταιρειών κατέγραψε θετική μεταβολή στα μεγέθη της, ενώ αρκετές ξεπέρασαν τις προσδοκίες και της αγοράς και των αναλυτών. Από τις 20 εταιρείες, οι 7 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι σε όρους κερδοφορίας μετά φόρων, ενώ οι 13 κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006.

Για ένα ακόμα τρίμηνο οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν τον τόνο, ενώ οι κρατικές συμμετοχές στον συγκεκριμένο δείκτη εξακολουθούν να προσφέρουν τη μερίδα του λέοντος στα συνολικά του κέρδη.

Αντίστοιχα είναι και τα συμπεράσματα σε επίπεδο κύκλου εργασιών, καθώς μόνο οι μετοχές των εταιρειών Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πτώση της τάξεως του 14,8% και 8,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2006, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον εξαιρετικά θερμό χειμώνα αλλά και στην εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2007.

* Το σύνολο των ενοποιημένων καθαρών φόρων και μετά δικαιωμάτων κερδών του δείκτη διαμορφώθηκε στα 2,142 δισ. ευρώ, έναντι 1,648 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2006 (αύξηση της τάξεως του 30%). Αντίστοιχα, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, οι 20 εταιρείες ανακοίνωσαν ένα συνολικό μέγεθος της τάξεως των 14,193 δισ. ευρώ, εν συγκρίσει με τα 12,665 δισ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2006 (άνοδος της τάξεως του 12,1%).

* Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, η ανάπτυξη των μεγεθών περικόπτεται συγκρινόμενη με τη μετά φόρων κερδοφορία, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μέγεθος αύξησης του κύκλου εργασιών. Στο σύνολο των 20 εταιρειών η αύξηση ανέρχεται στο 18%, καθώς τα απόλυτα μεγέθη για τα δύο συγκρίσιμα τρίμηνα διαμορφώθηκαν στα 4,888 δισ. ευρώ για την τρέχουσα χρονική περίοδο, έναντι 4,143 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Οι κλάδοι

Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν για ένα ακόμα τρίμηνο οι τραπεζικές συμμετοχές του δείκτη, με τις 9 εταιρείες να επιδεικνύουν αξιοπρόσεκτη δυναμική, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι 7 από τις 9 τράπεζες που συμμετέχουν στον δείκτη επέδειξαν θετικούς ρυθμούς αύξησης στα συνολικά έσοδα, ενώ όλες ανεξαιρέτως βελτίωσαν τα λειτουργικά αποτελέσματά τους (καθαρά έσοδα από τόκους συν καθαρά έσοδα από προμήθειες).

Τα συνολικά κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας των τραπεζών που συμμετέχουν στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκαν στο 1,498 δισ. ευρώ από 1,018 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2006 (άνοδος 47% σε ετήσια βάση), ενώ η αύξηση των λειτουργικών κερδών ανήλθε στο 31%, έναντι 28% για το σύνολο των εσόδων.

Παράλληλα, τα τραπεζικά κέρδη αποτέλεσαν το 70% του συνόλου των κερδών του εν λόγω δείκτη, έναντι 62% για το προηγούμενο έτος, γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα των τραπεζικών χαρτιών στην κερδοφορία του.

Ο έτερος κλάδος- αιχμή της ελληνικής αγοράς μετοχών, ο τηλεπικοινωνιακός, με μεγάλη συμμετοχή στον συγκεκριμένο δείκτη, κινήθηκε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, λόγω της σημαντικής αύξησης στα μεγέθη που πέτυχε ο ΟΤΕ, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε αύξηση σε όρους πωλήσεων της τάξεως του 8,8%, καθώς το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε στο 1,509 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2007, έναντι 1,068 δισ. ευρώ πέρσι. Τόσο τα λειτουργικά του κέρδη όσο και τα καθαρά ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Χαρακτηριστικά, τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 140,90 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 28%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 540 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,3% σε ετήσια βάση.

Η εικόνα του τριμήνου για την Cosmote ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η αύξηση του κύκλου εργασιών διαμορφώθηκε στο 39% και της λειτουργικής κερδοφορίας στο 15%.

Οι ”κρατικές” εταιρείες

Οι 7 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις οποίες εξακολουθεί το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί υψηλές θέσεις για ακόμα ένα τρίμηνο, αποτέλεσαν τη ”δύναμη κρούσης” για την κερδοφορία του δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, το 44% των κερδών μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων του δείκτη προέρχεται από τις ”κρατικές” μετοχές που συμμετέχουν, ενώ η συμμετοχή στα λειτουργικά κέρδη ανέρχεται στο 50%.

Σε επίπεδο πωλήσεων, το ποσοστό συμμετοχής των εταιρειών διαμορφώθηκε στο 55%, ενώ τα ποσοστά επί του συνόλου των ”κρατικών” εταιρειών στα αποτελέσματα του FTSE/ASE-20 έχουν κινηθεί ελαφρώς πτωτικά σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σημαντική θετική μεταβολή στα μεγέθη του τριμήνου επέδειξαν οι όμιλοι τόσο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ όσο και της Coca Cola 3E. Συγκεκριμένα, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ, έναντι 22 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2006 (+67%), ενώ για την Coca Cola 3E τα αντίστοιχα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 354%.

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας ξεχώρισε και η Intralot, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 34 εκατ. ευρώ, έναντι 24 εκατ. ευρώ, με την ποσοστιαία αύξηση να διαμορφώνεται στο 42%, αν και τόσο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας όσο και τα λειτουργικά της κέρδη κυμάνθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2007.

Οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil και Ελληνική Τεχνοδομική ανακοίνωσαν μείωση τόσο στα λειτουργικά τους κέρδη όσο και στα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Τέλος, σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας την παράσταση έκλεψαν η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τα ΚΑΕ και η Cosmote, ενώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών η Ελληνική Τεχνοδομική κινήθηκε έντονα ανοδικά, αλλά με μειωμένα spreads.

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v