Μία ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφει ο Economist σε άρθρο του για τη χώρα. Αφού αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι πόροι τελειώνουν, επισημαίνει ότι οι ριψοκίνδυνες διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είχαν βαρύ τίμημα στην οικονομία της χώρας.
Ενώ το 2014 η Ελλάδα έδειχνε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με το ΑΕΠ να ανεβαίνει στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,7% -μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη-, οι επικείμενες εκλογές προκάλεσαν στη συνέχεια πτώση 0,2%.
Η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε προκάλεσε προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και στα δημόσια έσοδα. Κι αυτό συνέβη με τρεις τρόπους:
Πρώτον, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο Grexit και για την επακόλουθη μετατροπή των αποταμιεύσεων σε δραχμές προκάλεσε μία δραματική εκροή καταθέσεων. Μόνο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 17 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι εκροές, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες ακόμα κι από τις διπλές εκλογές του 2012, συνεχίστηκαν και το Φεβρουάριο με ρυθμό 2 δισ. την εβδομάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν έτσι να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας της ΤτΕ, ο οποίος όμως καταβάλλει όσο το δυνατόν μικρότερα ποσά, καθιστώντας τις τράπεζες αδύναμες να τροφοδοτήσουν με δάνεια την ελληνική οικονομία.
Δεύτερον, η πολιτική αναταραχή έφερε καινούρια αβεβαιότητα. Με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη να φαίνεται και πάλι αβέβαιο, οι εγχώριοι επενδυτές αναβάλλουν τα σχέδιά τους και κρατούν στάση αναμονής, ενώ οι ξένοι έχουν φοβηθεί και αποσύρονται.
Για να αρθεί η αβεβαιότητα η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και να απελευθερωθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων, πράγμα όμως ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η νέα κυβέρνηση θεωρεί πολλές από τις απαιτήσεις τους απαράδεκτες.
Τρίτον, η πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει κρίση στα δημόσια οικονομικά. Η ελληνική κυβέρνηση, αποκομμένη από τις αγορές ομολόγων και χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, πασχίζει να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αυτός ο μήνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος γιατί απαιτούνται 1,5 δισ. για να αποπληρωθεί χρέος προς το ΔΝΤ και 4,5 δισ. για ωριμάνσεις ομολόγων. Όμως ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, τα φορολογικά έσοδα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έχουν μειωθεί κατά 2 δισ. σε σχέση με πέρυσι. Εν αναμονή μειώσεων στη φορολογία πολλοί απλώς σταμάτησαν να πληρώνουν τους φόρους.
Η μόνη καλή είδηση μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση είναι ότι όλη η αναταραχή δε δείχνει μέχρι στιγμής να επηρεάζει τον τουρισμό. Οι κρατήσεις δείχνουν ότι το 2015 θα είναι μια καλή χρονιά, ακολουθώντας το 2014 (χρονιά-ρεκόρ με 22 εκατ. τουρίστες). Αλλά για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει πολλά ακόμα πράγματα να πάνε καλά. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει και άλλες προεκλογικές υποσχέσεις. Όμως, ακόμα κι αν κάνει πλήρη μεταστροφή, η ζημιά που έγινε τους τελευταίους μήνες στην οικονομία δεν επανορθώνεται.