Τρεις Έλληνες περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Και οι τρεις έχουν περιουσίες άνω των 2 δισ. δολαρίων, ωστόσο φαίνεται πως δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την οικονομική κρίση, και έτσι φέτος βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη, σε σχέση με πέρυσι.
Πρόκειται για τους Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Λάτση και Αριστοτέλη Μυστακίδη.
Ο Φίλιππος Νιάρχος (στη φωτογραφία αριστερά) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα, με την καθαρή αξία της περιουσίας του να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του, σύμφωνα με το Forbes, προέρχεται από τη συλλογή έργων τέχνης. Κατατάσσεται στην 737η θέση της λίστας του Forbes, αρκετά χαμηλότερα από πέρυσι, όπου βρισκόταν στην 687η θέση.
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου. Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Edward Robinson – ο οποίος χρειάστηκε τα χρήματα για να πληρώσει για το διαζύγιό του. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του κόσμου. Λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh – μεταξύ των οποίων η αυτοπροσωπογραφία του αφού έκοψε το αφτί του.
Περιλαμβάνει επίσης ένα από τα γνωστότερα έργα του Pablo Picasso , το "Yo Picasso". Ο Φίλιππος αύξησε τη συλλογή αγοράζοντας έργα μεταπολεμικών και σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως του Andy Warhol και του Maurizio Cattelan. Λέγεται πως συνέβαλε στο να μπει ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jean-Michel Basquiat στην κατηγορία των «απόλυτων δασκάλων», όταν αγόρασε αυτοπροσωπογραφία του δίνοντας το ποσό ρεκόρ των 3,3 εκατ. δολαρίων το 1982.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010, η καθαρή αξία της περιουσίας του Φίλιππου Νιάρχου ήταν 2 δισ. δολάρια, το 2011 ανέβηκε στα 2,5 δισ. δολάρια, όπου παρέμεινε και το επόμενο έτος, αυξήθηκε στα 2,6 δισ. δολάρια το 2013, ενώ το 2014 υποχώρησε και πάλι στα 2,5 δισ. δολάρια.
Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Σπύρος Λάτσης (και η οικογένειά του), με καθαρή αξία 2,4 δισ. δολαρίων. Βρίσκεται στην 782η θέση της λίστας του Forbes, από την 506η το 2014.
Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από το 2003, όταν πέθανε ο πατέρας του, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης. Η οικογένεια εξακολουθεί να σχετίζεται με τη ναυτιλία, μέσω της εταιρείας Consolidated Marine Management, η οποία κατέχει στόλο περισσοτέρων από 10 πετρελαιοφόρων και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας είναι πλέον επενδεδυμένο αλλού: η μεγαλύτερη θέση του ομίλου Λάτση βρίσκεται στην EFG International, τον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο που εδρεύει στη Ζυρίχη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οποίου είναι ο Σπύρος Λάτσης. Η οικογένεια έχει επίσης σημαντικό μερίδιο στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Lamda Development.
Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει τρία πτυχία του London School of Economics ενώ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Princeton.
Η καθαρή αξία της περιουσίας του Σπύρου Λάτση ήταν 9,1 δισ. δολάρια το 2006, ανερχόταν στα 11 δισ. δολάρια τα δύο επόμενα έτη, ενώ το 2009 έκανε σημαντική βουτιά στα 3,8 δισ. δολάρια. Το 2010 διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ., το 2011 στα 4,8 δισ., το 2012 στα 2,6 δισ., το 2013 στα 3,3 δισ. και το 2014 στα 3,2 δισ. δολάρια.
Τρίτος στη σειρά έρχεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με καθαρή αξία 2,1 δισ. δολαρίων. Κατατάσσεται στην 894η θέση της λίστας του Forbes, από την 687η το 2014. Είναι αυτοδημιούργητος και πηγή του πλούτου του είναι η ενασχόληση με τον μεταλλευτικό κλάδο και τα εμπορεύματα.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι διευθυντής του τομέα χαλκού της εταιρείας εμπορευμάτων και μεταλλευμάτων Glencore και κατέχει μερίδιο 3% στην εταιρεία. Μπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων το 2011 όταν έγινε το IPO της Glencore. Ξεκίνησε την καριέρα του στον κλάδο των εμπορευμάτων μέσω της Gargill, ενώ το 1993 εντάχθηκε στο δυναμικό της Marc Rich & Cο. Λίγο αργότερα, η εταιρεία εξαγοράστηκε από διοικητικά της στελέχη και μετονομάστηκε σε Glencore. Απόφοιτος του London School of Economics, ο Α. Μυστακίδης εργάστηκε σε αυτό που αργότερα έγινε το τμήμα ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, και το 2000 έγινε διευθυντής του, μαζί με τον συνάδελφό του -επίσης δισεκατομμυριούχο- Daniel Mate.
Η καθαρή αξία της περιουσίας του Αριστοτέλη Μυστακίδη υποχώρησε από τα 2,8 δισ. δολάρια το 2012 στα 2,7 δισ. δολάρια το 2013 και στα 2,5 δισ. δολάρια το 2014.