Τριπλός κλοιός για τους τζιχαντιστές

Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Πούτιν στοχεύει να πλήξει τους ισλαμιστές στερώντας τους χρηματοδότηση. Προβλήματα και στο εσωτερικό του «κράτους».

Τριπλός κλοιός για τους τζιχαντιστές

Τριπλή πίεση αντιμετωπίζουν οι τζιχαντιστές. Η Ρωσία παίρνει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πληγεί η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε στο Κογκρέσο το αίτημά του για έγκριση της χρήσης στρατιωτικής βίας.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν και εσωτερικά προβλήματα καθώς όλα δείχνουν οτι η διακυβέρνηση των εδαφών που έχει καταλάβει είναι προβληματική προκαλώντας δυσαρέσκεια ακόμα και στους "εισαγόμενους" μαχητές.

Η Ρωσία παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος που έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τη χρηματοδότηση στη τζιχαντιστική οργάνωση, Ισλαμικό Κράτος. Όπως ανέφεραν οι ρώσοι διπλωμάτες, το ψήφισμα που πρότειναν έχει στόχο να βάλει φραγμό, ώστε να σταματήσουν οι ισλαμιστές να έχουν έσοδα από την πώληση του πετρελαίου που αντλείται στις κατεχόμενες από τους ίδιους περιοχές, καθώς και από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων ή παλαιών αντικειμένων μεγάλης αξίας, καθώς και από τα λύτρα για ομήρους.

Ο γραμματέας της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξέι Ζάιτσεφ, ανέφερε ότι το σχέδιο ψηφίσματος έχει ήδη παρουσιαστεί και μελετάται, κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι αμερικανικές κινήσεις

Ήδη, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητά από το Κογκρέσο έγκριση της χρήσης στρατιωτικής βίας στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.Τα τρία χρόνια είναι το χρονικό όριο γι' αυτές τις επιχειρήσεις, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων σε «διαρκείς επιθετικές χερσαίες μάχες». Ο Λευκός Οίκος ευελπιστεί πως το Κογκρέσο θα αποδεχθεί την πρόταση του Πρόεδρου.

Το νομοθέτημα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία.

Δεν θέλουμε κανείς να μείνει με την εντύπωση πως μπορεί να βρει καταφύγιο σε κάποια γειτονική χώρα και απο εκεί να εξαπολύσει νέες επιθέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ΙΚ εξάγει μηνιαίως λαθραία μέχρι 20 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο, ενώ περίπου 100 χιλ. δολάρια την ημέρα αποφέρουν οι εξαγορές ομήρων. Η οργάνωση λαμβάνει επίσης βοήθεια από μουσουλμανικές χώρες. Το πετρέλαιο αγοράζουν από το ΙΚ Τούρκοι, ακόμη και ο Μπασάρ Άσαντ. Είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να ασκηθεί πίεση στην ισλαμική οργάνωση και συγκεκριμένα στο θέμα αυτό είναι πιθανός ένας ενεργός ρόλος της Ρωσίας καθώς αυτή έχει επαφές και με τον Άσαντ και με την Άγκυρα.

Εκτιμάται ότι, πρέπει επίσης να διακοπεί η ροή οικονομικής βοήθειας από τις μουσουλμανικές χώρες. Στα πλαίσια αυτά διατυπώνεται η άποψη απο εμπειρογνώμονες ότι «η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ στους αντάρτες επειδή βλέπει στο ΙΚ μια απειλή για την εξουσία της, αλλά σημαντικό μέρος των εσόδων του βασιλείου από το πετρέλαιο καταλήγει σε θρησκευτικά ιδρύματα τα οποία δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση. Οι οργανώσεις αυτές είχαν προσφέρει χρήματα για την αντιμετώπιση των ρωσικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ενώ σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανό να χρηματοδοτούν τη μάχη κατά των σιιτικών καθεστώτων στη Συρία και στο Ιράκ».

Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης του ΙΚ, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το ΙΚ είναι η πιο γνωστή και αξιόμαχη ισλαμική οργάνωση στο κόσμο. Υπάρχουν πιστοί οι οποίοι εντάσσονται πρόθυμα σε αυτή, ενώ άλλοι δωρίζουν χρήματα. Αυτά μεταφέρονται μέσω εναλλακτικών οδών, όπως οι εταιρίες express ταχυδρομικών αποστολών, οι οποίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν».

Παράλληλα με την παράνομη πώληση πετρελαίου, ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει η χρηματική βοήθεια από εξωτερικούς χορηγούς. Αυτός είναι και ο λόγος κλιμάκωσης της βίας, και οι δημόσιες εκτελέσεις. Πρέπει να δείξουν στους χορηγούς ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Η Ισλαμική διακυβέρνηση

Απο την άλλη πλευρά, η οργάνωση έχει αναγκαστεί να κυβερνήσει την έκταση που κατέχει αυτή την στιγμή. Και δεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλά. Η παραγωγή σιταριού έχει καταρρεύσει και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται σποραδικά. Το νοσοκομειακό προσωπικό έχει τραπεί σε φυγή και τα φαρμακευτικά εφόδια είναι περιορισμένα.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης ήταν καλύτερες υπό την ηγεσία τού Άσαντ και του Ιρακινού πρώην πρωθυπουργού Nouri al-Maliki. Το IΚ μπορεί να κατέχει εδάφη και να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, αλλά είναι σαφές ότι δεν κυβερνά.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v