Χρονιά με νέο ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εντυπωσιακές ανακατατάξεις στο χάρτη των δημοφιλέστερων προορισμών του πλανήτη ήταν το 2014, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΤ, ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ το 2014 με περισσότερους από 1,1 δισ. ταξιδιώτες και ρυθμό αύξησης της τάξης του 5%.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014 ο συνολικός αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν κάποια άλλη χώρα έφθασε τα 978 εκατ., 45 εκατ. περισσότεροι από τα αντίστοιχο διάστημα του 2013. Καταγράφοντας αύξηση 4,7% στο δεκάμηνο ο παγκόσμιος τουρισμός ξεπέρασε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% που προέβλεπε ο ΠΟΤ για την περίοδο 2010-2030.
Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του 2014 εμφανίζουν η Αμερική (+8%) και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (+5%) ενώ η Ευρώπη ακολούθησε με αύξηση 4%.
Την ανοδική κούρσα οδήγησαν τη φετινή χρονιά η Βόρεια Αμερική (+9%) και Νότια Ασία (+8%). Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 7% κατέγραψαν την ίδια περίοδο ο Ευρωπαϊκός Νότος, η Βορειοανατολική Ασία και η Βόρεια Ευρώπη.
Ο Γ.Γ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai χαρακτήρισε «αξιοπρόσεκτες»τις φετινές επιδόσεις-ρεκόρ του παγκόσμιου τουρισμού. Ιδιαίτερα καθώς αυτές καταγράφονται σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων κι ενώ η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζεται «μάλλον εύθραυστη και άνιση» όπως ανέφερε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΤ επεσήμανε το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν για τον τουριστικό τομέα οι κυβερνήσεις πολλών χωρών, επισημαίνοντας πως ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να προσφέρει θέσεις απασχόλησης. «Σε μια στιγμή κατά την οποία η δημιουργία θέσεων απασχόλησης απαιτείται να αποτελεί προτεραιότητα όλων» επεσήμανε ο Taleb Rifai.
Ρεκόρ δεκαετίας για την Αμερική
Αποτυπώνοντας σε ένα βαθμό την οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται στον πλανήτη αυτή την περίοδο, η περιοχή της Αμερικής οδήγησε κατά το 2014 την κούρσα ανόδου του παγκόσμιου τουρισμού εμφανίζοντας αύξηση 8%.
Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της περιοχής μετά το 2004. Χρονιά κατά την οποία ο παγκόσμιος τουρισμός είχε εμφανίσει και πάλι υψηλά ποσοστά ανάπτυξης μετά την καθίζηση που είχε προκληθεί το 2003 εξαιτίας της επιδημίας του ιού SARS.
Το εντυπωσιακό είναι πως όλες οι επιμέρους περιοχές-Βόρεια Αμερική, Καραϊβική, Κεντρική Αμερική και Νότια Αμερική- εμφάνισαν διπλάσιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το 2013. Το απολύτως υψηλότερα ποσοστά ανόδου στο πρώτο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΤ, πέτυχαν το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού έδειξε να «κατεβάζει» ταχύτητα σε σύγκριση με τους ρυθμούς αύξησης των τελευταίων χρόνων, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 5% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014. Την καλύτερη επίδοση πέτυχαν οι προορισμοί της Νότιας Ασίας (+8%) με την Ινδία να οδηγεί την κούρσα καταγράφοντας αύξηση 7%.
Σχεδόν «ισοϋψής» με την αύξηση της Νότιας Ασίας ήταν η άνοδος που κατέγραψαν οι προορισμοί της Βορειο-Ανατολικής Ασίας (+7%) με την Ιαπωνία και τη Δημοκρατία της Κορέας να εμφανίζουν διψήφια ποσοστά αύξησης. Οι αφίξεις προς την Ωκεανία κατέγραψαν άνοδο 6% η οποία αποδίδεται, κυρίως, στη σημαντική αύξηση της κίνησης προς τους δύο γνωστότερους προορισμούς της περιοχής, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Την ίδια στιγμή, η μείωση αφίξεων που κατέγραψε στο πρώτο δεκάμηνο η Ταϊλάνδη είχε ως αποτέλεσμα να «Ψαλιδιστεί», σε σύγκριση με τη διετία 2012-2013 , και να περιοριστεί στα επίπεδα του +2% η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
«Ατμομηχανή» του Ευρωπαϊκού τουρισμού η Ελλάδα
Η Ευρώπη, η πλέον δημοφιλής περιοχή του πλανήτη, κατάφερε να αυξήσει τις αφίξεις ξένων επισκεπτών κατά 4% χάρη στις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψαν η Βόρεια Ευρώπη και οι Μεσογειακοί προορισμοί του Ευρωπαϊκού Νότου.
Βορράς και Νότος της Ευρώπης λειτούργησαν ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό δίπολο «έξης» ξένων επισκεπτών καθώς, αμφότεροι, κατέγραψαν αύξηση 7%.
Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στη λίστα των χωρών που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, βοήθησαν τον Ευρωπαϊκό τουρισμό να πετύχει αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2013, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Μάλτα οι οποίες επίσης σημείωσαν υψηλές επιδόσεις.
Σε αντίθεση με τον Βορρά και το Νότο της Ευρώπης που δείχνουν να «καλπάζουν», η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Δυτ.Ευρώπη περιορίστηκε στο +2% ενώ παρέμεινε στάσιμη (0%) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το «φρενάρισμα» στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στον οριζόντιο «άξονα» της Ευρώπης (Δυτική-Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι την προηγούμενη τριετία εμφάνισε ετήσια αύξηση ξένων επισκεπτών της τάξης του 8%.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής υπολογίζεται ότι θα καταγράψει αύξηση 4% στο δεκάμηνο του 2014, ανακάμπτοντας από τη μείωση που κατέγραψε τη διετία 2011-2013. Ο ΠΟΤ διαπιστώνει αύξηση της τουριστικής κίνησης σε όλους τους προορισμούς της περιοχής για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, με πρώτες στη σχετική λίστα την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία.
Η άνοδος της Αιγύπτου το 2014 και οι ισχυρές ενδείξεις για περαιτέρω ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς τη συγκεκριμένη χώρα το 2015 ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα καθώς η χώρα μας είχε απορροφήσει την τελευταία διετία μέρος των ξένων επισκεπτών που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο αλλά, στη συνέχεια, επέλεξαν άλλο προορισμό εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα.
Η Αφρική αύξησε τους ξένους επισκέπτες της κατά 3% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου με την ανάκαμψη των προορισμών της Βόρειας Αφρικής να περιορίζεται στο +2%. Αύξηση 3% κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα και οι προορισμοί της υπο-Σαχάριας ζώνης, παρά την εκδήλωση της επιδημίας του ιού Ebola σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.