Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... 2014 προβλήματα για την ΕΕ

Σε μεγάλο «βραχνά» εξελίσσονται για την ΕΕ τα αυτονομιστικά κινήματα και η λαθρομετανάστευση. Μόνο φέτος πάνω από 207.000 πρόσφυγες επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Η ενίσχυση Λεπέν στη Γαλλία και Φαράτζ στην Αγγλία. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η οικονομική κρίση.

Τα... 2014 προβλήματα για την ΕΕ

Το 2014 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ε.Ε. Οι φωνές αμφισβήτησης πληθαίνουν, ενώ τα προβλήματα που τις προκάλεσαν αντί να κοπάζουν δυναμώνουν.

Η οικονομική κρίση, τα κύματα λαθρομετανάστευσης αλλά και η ανάπτυξη αυτονομιστικών κινημάτων, είναι το λίπασμα για να μεγεθυνθεί ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση.

Η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών καταγράφηκε στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο. Σχεδόν παντού τα ευρωσκεπτικιστικά και τα ακροδεξιά κόμματα κατέγραψαν υψηλά ποσοστά. Στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Δανία βγήκαν μάλιστα νικητές. Η ενίσχυση της Λεπέν στη Γαλλία, του Φαράτζ στη Μ. Βρετανία, αλλά και η παρουσία του Γκρίλο στην Ιταλία, ακόμα και του ευρωσκεπτικιστικού AFD στην Γερμανία, οδηγεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στην ανάγκη να τετραγωνίσουν τον κύκλο: να αποφύγουν την ύφεση και να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους τους να στραφούν προς τους ευρωσκεπτικιστές. Λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι κινούνται σε αδιέξοδο.

Η δυσαρέσκεια κυριαρχεί. Στη Μεγάλη Βρετανία, η προοπτική εξόδου προβάλλει ως ιδιαίτερα πιθανή, καθώς ο πρωθυπουργός της έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές. Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο θέλει να βγει η Γαλλία από την ευρωζώνη και να επανέλθει στο φράγκο και το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας θέλει η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις αυτονομιστικές τάσεις που έχουν εκδηλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τότε το μέλλον μάλλον δε είναι τόσο ευοίωνο.

Και φυσικά, τα προβλήματα θα εντείνονται, καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει την προοπτική της ύφεσης, του αποπληθωρισμού αλλά και της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Το θέμα της μετανάστευσης κυριάρχησε το 2014 στην Ε.Ε. περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ήδη, τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο. Η διέλευση έχει γίνει «η πιο θανατηφόρα διαδρομή στον κόσμο», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 207.000 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω αυτής της οδού. Ένας αριθμός τριπλάσιος από το 2011, όταν 70.000 μετανάστες είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Με τις συγκρούσεις να μαίνονται στα Νότια (στη Λιβύη), στα ανατολικά (στην Ουκρανία) και στα νοτιοανατολικά (σε Συρία και Ιράκ), η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο κύμα λαθραίας μετανάστευσης από τη θάλασσα με το 80% των μεταναστών να προέρχεται από τις ακτές της Λιβύης.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έφτασαν φέτος στην Ιταλία ήταν Σύροι (60.051), καθώς η χώρα τους μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο για περισσότερο από τριάμισι χρόνια. Επίσης, προέρχονται από την Ερυθραία (34.561) που οι κάτοικοί της φεύγουν για να ξεφύγουν από τη βίαιη καταστολή της εξουσίας, τη στρατιωτική θητεία και την καταναγκαστική εργασία.

ΠΗΓΗPremium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v