”Στοίχημα” το come back για έξι εισηγμένες

Τo σκοτεινότερο σημείο της νύχτας είναι λίγο πριν αρχίσει να ξημερώνει και πολλοί ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο ΧΑ. Δεν είναι άλλωστε καθόλου λίγες οι εταιρείες που πρόσφεραν τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία τους λίγο έπειτα από ένα ατυχές περιστατικό τους ή λίγο μετά την ανακοίνωση πτωτικών αποτελεσμάτων. Δείτε τις περιπτώσεις 6 εισηγμένων για τις οποίες η ανάκαμψη αποτελεί ”στοίχημα”.

”Στοίχημα” το come back για έξι εισηγμένες
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Τo σκοτεινότερο σημείο της νύχτας είναι λίγο πριν αρχίσει να ξημερώνει και πολλοί ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Δεν είναι άλλωστε καθόλου λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που πρόσφεραν τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία τους λίγο έπειτα από ένα ατυχές περιστατικό τους ή λίγο μετά την ανακοίνωση πτωτικών αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα, στις μετοχές που κατά την τελευταία τετραετία έχουν σημειώσει τις υψηλότερες αποδόσεις συγκαταλέγονται και αρκετές οι οποίες το 2003 αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα (ζημίες ή μειωμένα κέρδη), μεταξύ των οποίων ο όμιλος Φουρλή, ο Σφακιανάκης κ.ά., ενώ ενδεικτική είναι και η υψηλότατη απόδοση των Σωληνουργείων Κορίνθου κατά την τελευταία διετία, όταν η αγορά άρχισε να πιστεύει ότι επίκειται ένα ισχυρό turn around story.

Η ουσία είναι ότι μετά την ανακοίνωση πτωτικών αποτελεσμάτων η αγορά αντιδρά αρνητικά και πολλοί είναι εκείνοι που ρευστοποιούν, οδηγώντας την τιμή της μετοχής σε πτώση. Ωστόσο, μετά την πτώση, συχνά ακολουθεί η ανάκαμψη. Και το ζητούμενο για τους επενδυτές είναι να βρουν το πότε θα επέλθει η ανάκαμψη, καθώς και το αν αυτή έχει ενσωματωθεί στην τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχει ενδεχομένως ενδιαφέρον να αναφερθούμε στις εισηγμένες εταιρείες που πέρυσι δεν ικανοποίησαν με τις οικονομικές τους επιδόσεις τους επενδυτές και είδαν τις μετοχές τους να ”υποφέρουν”, ή έστω να ακολουθούν σε πολύ χαμηλότερο βαθμό τη γενικότερη ανοδική τάση της Σοφοκλέους.

Ο Μαΐλλης μπορεί τον τελευταίο μήνα να έχει κερδίσει 6,4%, ωστόσο το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 21,38%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν από τα 12,6 στα 2,2 εκατ. ευρώ, πτώση η οποία ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμενε η αγορά.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι ούτε και το 2005 ήταν μια ”χρυσή χρονιά” για τον πολυεθνικό όμιλο, η αγορά άρχισε να αμφιβάλλει αν η εισηγμένη διαθέτει growth και να αμφισβητεί έντονα το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος της τριετίας 2006 - 2008 που ήθελε μια διψήφια μέση ετήσια ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, πάντως, ο όμιλος Μαΐλλη απέδωσε την πτώση των κερδών σε παράγοντες όπως η δυσμενής εξέλιξη στις τιμές των πρώτων υλών (χάλυβας), η εξασθενημένη ζήτηση των ΗΠΑ, η όξυνση του ανταγωνισμού στην αγορά των φιλμ συσκευασίας κ.λπ., συμπληρώνοντας μάλιστα ότι: ”Οι περισσότερες από τις ανωτέρω συνθήκες έχουν αντιστραφεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2007 υπάρχει σημαντική ανάκαμψη. Βάσει του σχεδίου αναδιοργάνωσης και των επεκτατικών κινήσεων σε ΗΠΑ και Ινδία, οι προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου παραμένουν ισχυρές”.

Η μετοχή της Γενικής Τράπεζας έχει κερδίσει τον τελευταίο μήνα 10%, πλην όμως σε επίπεδο δωδεκαμήνου οι απώλειες ανέρχονται σε 30,2%. Η ”καταβύθιση” του τίτλου οφείλεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αγορά ότι το 2006 θα ήταν η πρώτη κερδοφόρος χρονιά για τον τραπεζικό όμιλο, έπειτα από μια διετή περίοδο αναδιάρθρωσης από τους Γάλλους της Societe Generale και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που προηγήθηκαν.

Αντί αυτού, ”ανακαλύφθηκαν” νέες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και οι ζημίες του 2006 προσέγγισαν τα 80 εκατ. ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μικρομέτοχοι καλούνται τώρα να βάλουν εκ νέου ”το χέρι στην τσέπη” λόγω της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει αποφασιστεί.

Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της Γενικής έχει υποχωρήσει στα 462,4 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των περυσινών ζημιών δεν είναι επαναλαμβανόμενο, οπότε αν φέτος διαφανεί ένας συνδυασμός σημαντικών κερδών και ανόδου εργασιών στη λιανική τραπεζική, ενδέχεται αυτό να επιδράσει και στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

H Εθνική Ασφαλιστική έχει υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 21%, παρά την ”ανάκτηση εδάφους” που σημείωσε τον τελευταίο μήνα. Οι περυσινές επιδόσεις της εταιρείας ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα περίμενε κάποιος μελετώντας το τριετές business plan (ζημία 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 25,1 εκατ. το 2005).

Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό της περυσινής υστέρησης οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες και φέτος η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας μιλά για ”σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων με κύριο μοχλό ανάπτυξης το bancassurance στον κλάδο ζωής, με δεδομένη την υπερκάλυψη κατά το 2006 όλων των παραγωγικών στόχων από το εταιρικό δίκτυο (agency) και για ιδιαίτερα θετική προοπτική στον κλάδο αυτοκινήτων”.

Η Τεχνική Ολυμπιακή έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες τόσο σε επίπεδο μήνα (-19%) όσο και σε επίπεδο έτους (-67%). Η ”ρίζα του κακού” βρίσκεται στην κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος του real estate στις ΗΠΑ και στις απώλειες τις οποίες έχει υποστεί η θυγατρική TOUSA. Επίσης, ζημιογόνο ήταν το 2006 και για τη θυγατρική κατασκευαστική εταιρεία Μοχλός.

Οι μεγάλες απώλειες από την κοινοπραξία Transeastern στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες ζημίες του 2006, καθώς και την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, στην οποία οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Στέγγου) δεσμεύτηκαν ότι θα καλύψουν το ποσοστό που τους αναλογεί.

Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της μετοχής θα επηρεαστεί από την πορεία της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές πάντως να εκτιμούν ότι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να υπάρχει υπεραπόθεμα κατοικιών και ότι τα προβλήματα στον κλάδο ”έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους”.

Από την άλλη πλευρά, η κεφαλαιοποίηση της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει υποχωρήσει στα 217,3 εκατ. ευρώ και το ζητούμενο είναι κατά πόσο η αγορά έχει προεξοφλήσει το αβέβαιο μέλλον.

Η μετοχή της Νίκας έχει υποχωρήσει κατά 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο και φυσικά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα 6 ευρώ της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε πέρυσι ο βασικός της μέτοχος (Global Finance) και την οποία αρνήθηκαν ως μη συμφέρουσα πολλοί εκ των μετόχων μειοψηφίας, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του επιχειρηματία κ. Β. Ρέστη.

Τα κέρδη του 2006 υποχώρησαν από τα 8 εκατ. στα 511 χιλιάδες ευρώ, με την εταιρεία να αποδίδει την πτώση αυτή ”στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, στα έξοδα διάθεσης προβολής και διαφήμισης, τα οποία ήταν ιδιαίτερα αυξημένα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2006, και σε ζημίες που προήλθαν από την εκποίηση συμμετοχών σε τυροκομικές εταιρείες”.

Σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση, ένα ποσοστό της πτώσης των κερδών προέρχεται από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες και έτσι αναμένονται με ενδιαφέρον οι φετινές επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου, αρχής γενομένης από αυτές του πρώτου τριμήνου.

Ο τίτλος της Cardico στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους, αν και έχει ανακάμψει κατά 11,1% τον τελευταίο μήνα, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, καταγράφει απώλειες 52,5%. Η ”αρχή του κακού” προέκυψε πέρυσι όταν η εισηγμένη προειδοποίησε (έγκαιρα θα λέγαμε) την αγορά ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2006 δεν θα επιτυγχάνονταν, λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους με τα οποία λειτούργησε ο όμιλος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006 (στρατηγική απόφαση καλής εκτέλεσης των συμβολαίων αγορών πρώτης ύλης αμυγδαλόψιχας, τα οποία είχαν συναφθεί όταν οι τιμές κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα), για να προστεθούν στο τελευταίο τρίμηνο και οι επιπτώσεις από την απεργία που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με τις προβλέψεις του ομίλου Cardico για το 2007 που αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 474 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v