Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: ”Φορτσάρει” για τις 5.000!

Λίγο πριν από το πεδίο των 5.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης θα δώσει τη δική του μάχη και τώρα φορτσάρει για να την κερδίσει. Οι τρέχουσες τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στηρίζονται τόσο από τις αποτιμήσεις όσο και από τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις μελλοντικές προοπτικές των εισηγμένων ομίλων. Δείτε το ρόλο των τιμών - στόχων.

Σοφοκλέους: ”Φορτσάρει” για τις 5.000!
των Γιώργου Α. Σαββάκη και Στέφανου Κοτζαμάνη

Aν και πέρασε μόλις ενάμισης μήνας από το ξέσπασμα του ”κινεζικού συνδρόμου”, στη Σοφοκλέους είναι σαν να μην θυμάται κανείς τίποτε. Η ψυχραιμία επανήλθε, το κλίμα αποκαταστάθηκε, οι τιμές των μετοχών ανέκτησαν το χαμένο έδαφος και κυρίως το λεγόμενο ”έξυπνο χρήμα” συνέχισε να αγοράζει, ενώ οι συζητήσεις για επιχειρηματικά deals δεν σταμάτησαν ούτε για μία ημέρα.

Τα ευχάριστα νέα για τη Σοφοκλέους συνεχίστηκαν και μετά τις ανακοινώσεις των πολύ καλών εταιρικών αποτελεσμάτων για το 2006.

*Οι φόβοι για απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας καταλάγιασαν.

*Η πορεία της ελληνικής οικονομίας διαγράφεται από την αρχή του έτους ισχυρότερη του αναμενομένου.

*Με την πάροδο του χρόνου οι αναλυτές ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για τα φετινά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, πιστεύοντας ότι καθαρότερη εικόνα θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

*Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των κατασκευαστικών ομίλων και των εταιρειών πληροφορικής αυξάνονται ”κατά ριπάς”.

*Οι πρώτες αυξήσεις κεφαλαίου άρχισαν να δρομολογούνται με το -αρχικό τουλάχιστον- ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων να είναι ισχυρό και των μικροεπενδυτών ενθαρρυντικό.

*Τα deals συνεχίζονται, με το λεγόμενο ”έξυπνο χρήμα” να αγοράζει μεγάλα πακέτα μετοχών σε τιμές πολύ κοντά στις τρέχουσες.

Βέβαια, κίνδυνοι στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχουν πάντοτε και οι αστάθμητοι παράγοντες αποτελούν μέρος της χρηματιστηριακής πραγματικότητας. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται δυσμενείς εξελίξεις από το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι η τελευταία άνοδος δεν έγινε με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, λίγο πριν από το πεδίο των 5.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης θα δώσει τη δική του μάχη και τώρα φορτσάρει για να την κερδίσει.

Οι τρέχουσες τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στηρίζονται τόσο από τις αποτιμήσεις όσο και από τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις μελλοντικές προοπτικές των εισηγμένων ομίλων.

Με premium μόλις 3% έναντι του δείκτη DJ Euro Stoxx, με διπλάσιο ποσοστό ανόδου στα προβλεπόμενα κέρδη και με εμφανώς υψηλότερη μερισματική απόδοση, η Σοφοκλέους αναδεικνύεται από την αρχή του έτους -για μία ακόμη φορά- πρωταθλητής αποδόσεων ανάμεσα στις αγορές της Ευρώπης.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ”γράφει” ήδη κέρδη άνω του 10%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να υπεραποδίδει αισθητά. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η πτώση του Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι ήδη μακρινή ανάμνηση για τους επενδυτές και η συμμετοχή των ξένων να αυξάνεται από μήνα σε μήνα.

Με αφορμή τα καλά περσινά αποτελέσματα και το θετικότατο πρώτο φετινό τρίμηνο, οι τιμές-στόχοι από την αρχή της χρονιάς έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά για την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων και των τμημάτων ανάλυσης για την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή για φέτος, αλλά και για το 2008, έχουν κινηθεί σε παράλληλη αυξητική πορεία με τις τιμές-στόχους.

Οι τιμές-στόχοι

Έπειτα από μία γρήγορη ματιά στους πίνακες, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από τις 20 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε μόλις 5 οι τιμές-στόχοι έχουν κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ στις υπόλοιπες 14 οι τιμές-στόχοι έχουν κινηθεί ανοδικά.

Για την ακρίβεια, οι μέσες τιμές-στόχοι έχουν κερδίσει 7% από τις αρχές του χρόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση υπερβαίνει το 15%. Το μέσο upside potential διαμορφώνεται πλέον στο υψηλό 11%!

Ενισχυτικό ως προς τα παραπάνω είναι και το ακόλουθο: για την Alpha Bank και τη Motor Oil η αρνητική μεταβολή στην τιμή-στόχο είναι οριακή (της τάξεως του 0,22% και του 0,53% αντίστοιχα), οπότε η πραγματική μείωση περιορίζεται στην ΑΤΕbank, στη ΔΕΗ και στην Εμπορική Τράπεζα.

Για τη ΔΕΗ, τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2006 και το... προεκλογικό 2007 ήταν λογικό να οδηγήσουν τις τάξεις των αναλυτών σε νέες, εντονότερες επιφυλάξεις, ενώ στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας οι αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον το business plan που θα ανακοινώσουν μέσα στον Απρίλιο οι Γάλλοι της Credit Agricole.

Για την ΑΤΕbank, παρόλο που τα αποτελέσματα του 2006 κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις, το γεγονός ότι τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές ”έκαναν” τη διαφορά οδήγησε σε μείωση της τιμής-στόχου κυρίως από τα τμήματα ανάλυσης.

Στον αντίποδα, οι τιμές-στόχοι για την Τράπεζα Κύπρου, για την Εθνική και για την Τράπεζα Πειραιώς έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους πάνω από 17%, και μάλιστα για την πρώτη εκ των τριών πάνω από 20%! Παράλληλα, τόσο για την EFG Eurobank όσο και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι τιμές-στόχοι προσδιορίζονται πλέον στα 34,25 ευρώ και στα 21,46 ευρώ αντίστοιχα, αυξημένες πάνω από 10%.

Με εξαίρεση τις μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ που το ποσοστό μεταβολής της τιμής-στόχου περιορίζεται στο 3,80% περίπου, για όλες τις υπόλοιπες μετοχές προσεγγίζει το 7%. Η ”νέα” συμμετοχή στον δείκτη, η Marfin Popular Bank, επίσης διαθέτει υψηλό upside potential της τάξεως του 13,6%.

Ανεβαίνει το ”κοντέρ” των κερδών

Πέραν όμως των τιμών-στόχων, αντίστοιχα θετική είναι και η εικόνα στο μέτωπο των αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή. Από τις 20 μετοχές του δείκτη, μόλις 5 φαίνεται να διολισθαίνουν σε σχέση με την αρχή του έτους, ενώ 15 κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Με εξαίρεση την περίπτωση της ATEbank που η μείωση στις προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή του 2007 είναι ισχυρή (από 44,31% στις αρχές του 2007, σε 26,65% σήμερα, και ίσως έτσι δικαιολογείται και η μείωση στην τιμή-στόχο από τους αναλυτές), στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι μειώσεις είναι οριακές και στην πραγματικότητα αποτελούν ”δεύτερες σκέψεις” στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, για την Ελληνική Τεχνοδομική, για τη Motor Oil και για την Τράπεζα Πειραιώς οι αναβαθμίσεις των αναλυτών είναι ισχυρές αφού ξεπερνούν το 15%. Το μέγεθος των αναθεωρήσεων στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει επηρεαστεί τόσο θετικά, που στις αρχές του έτους η εκτίμηση για την άνοδο των κερδών ανά μετοχή από το 18,2% έχει αυξηθεί 3% και πλέον κινείται στο 21,2%.

Σε αυτή την εξέλιξη έχουν βέβαια βοηθήσει σημαντικά και οι ενδείξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2007 και τα συνεχιζόμενα deals στην αγορά. Για μεγάλη μερίδα εισηγμένων το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι πολύ ισχυρό, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στους καλούς οιωνούς για το σύνολο της χρήσης.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η άνοδος στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή είναι πιο εντυπωσιακή, αφού από το 15,32% στις αρχές του 2007, κινείται πλέον στο 19,40%!

Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η κίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με τους δύο άλλους δείκτες, αφού από 11,9%, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 17,7%.

Ο Γενικός Δείκτης εκτός από πρωταθλητής στους ρυθμούς κερδοφορίας είναι πρωταθλητής και στις αποδόσεις, καθώς, μαζί με τον γερμανικό DAX, αποτελεί τον μοναδικό δείκτη που ξεπερνά το ”φράγμα” του 10%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολουθεί από κοντά με 9,28%.

Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν τώρα

Τα εξαιρετικά θετικά μηνύματα που προκύπτουν από ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2007 επιδρούν καταλυτικά στις προϋπάρχουσες ανοδικές προσδοκίες της αγοράς σχετικά με την πορεία των φετινών επιχειρηματικών κερδών.

Οι εκτιμήσεις για τα φετινά εταιρικά κέρδη ήταν εξαρχής αισιόδοξες. Πέρα από τις προβλέψεις για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 3,9% (σε σταθερές τιμές), άλλοι παράγοντες που συνεκτιμήθηκαν ήταν η νέα υποχώρηση του φορολογικού συντελεστή, το διαφαινόμενο μειωμένο κόστος των καυσίμων, τα ανεβασμένα κέρδη των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια κ.ά.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν ότι η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ δεν θα περιοριστεί σε λίγους κλάδους της οικονομίας, αλλά -σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το 2006- θα διαχυθεί στην ευρύτερη οικονομία. Και αυτό άρχισε ήδη να φαίνεται από τους πρώτους μήνες του 2007, καθώς έρχονται σαφώς θετικά μηνύματα από ζωτικούς κλάδους της οικονομίας.

Στον χώρο του λιανικού εμπορίου, για παράδειγμα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έχει ανεβεί στις 128,8 μονάδες έναντι των περσινών 120,4 και δύο στις τρεις επιχειρήσεις προβλέπουν άνοδο πωλήσεων για τη φετινή χρονιά, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα -σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank- έχει αυξηθεί φέτος κατά 9,2%, έναντι μόνο 4,4% πέρσι.

Ενδεικτική είναι η πορεία της αγοράς αυτοκινήτου, που στο πρώτο φετινό τρίμηνο πηγαίνει πολύ καλύτερα από το περσινό (+5,3%, έναντι -0,8%). Οι δύο στους τρεις εμπόρους περιμένουν φέτος αύξηση των πωλήσεών τους, ενώ στο στρατόπεδο της Lamda Development ”τρίβουν τα χέρια τους” για το πώς εξελίσσεται ο φετινός τζίρος στα δύο μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, στο The Mall της Αθήνας, του οποίου οι πωλήσεις των καταστημάτων του κέντρου προσεγγίζουν κατά το πρώτο φετινό δίμηνο το 21%, και στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Πολύ καλά είναι τα μηνύματα που έρχονται και από άλλα μεγάλα καταστήματα της χώρας, όπως για παράδειγμα τα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή.

Ανάλογα ευχάριστα νέα υπάρχουν και στο μέτωπο της οικοδομικής δραστηριότητας, με τον σχετικό δείκτη προσδοκιών να έχει αυξηθεί τον Μάρτιο του 2007 στο 121,7 έναντι του 105,2 τον Φεβρουάριο του 2006.

Οι κατασκευαστές κατοικιών εκτιμούν ότι το απόθεμα των αδειών που εκδόθηκε τη διετία 2005 - 2006 αρκεί για τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της δραστηριότητας στον τομέα έως και το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Επιπλέον, οι δανειοδοτήσεις των τραπεζών συνεχίζουν και φέτος να ”τρέχουν” με ρυθμούς ανώτερους από το 20%, ενώ, τέλος, παρατηρείται και σημαντική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων (254 εκατ. το 2006, έναντι 164,6 εκατ. το 2005).

Ύστερα από πολύ καιρό τα χαμόγελα άρχισαν να επανέρχονται και στη βιομηχανία. Σύμφωνα πάλι με το Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, κατά το πρώτο φετινό δίμηνο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,2% (+3,9% η μεταποίηση), έναντι πτώσης 0,3% (-1,1% η μεταποίηση) κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για το σύνολο του 2007, αναμένεται αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 2,5%. Ενδεικτικό στοιχείο της αναστροφής του κλίματος είναι και η πορεία του Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) που από 51,8 τον φετινό Ιανουάριο, ανέβηκε στο 53,1 τον Φεβρουάριο, για να ”σκαρφαλώσει” στο 54,8 τον μήνα που μας πέρασε.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 474 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v