Βρετανία-ΕΕ: Μοντέλο Θάτσερ επιλέγει ο Κάμερον

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ντ. Κάμερον και οι πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές. Η άρνηση να καταβάλει επιπλέον χρήματα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι «ομοιότητες» με την πολιτική της Θάτσερ.

Βρετανία-ΕΕ: Μοντέλο Θάτσερ επιλέγει ο Κάμερον

Η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ ήταν ανέκαθεν προβληματική και όλα δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

Η πίεση που δέχονται οι συντηρητικοί από τους ευρωσκεπτικιστές, ωθούν τη βρετανική κυβέρνηση σε τοποθετήσεις που οξύνουν ακόμα περισσότερο τα αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά στη Μ. Βρετανία. Άλλωστε, ο κ. Κάμερον γνωρίζει πολύ καλά, ότι τα κέρδη των ευρωσκεπτικιστών θα προέλθουν -κυρίως- από τη δεξαμενή του κόμματός του. Η θέση που υιοθέτησε στην απαίτηση της ΕΕ από τη Βρετανία και οχτώ ακόμη κράτη μέλη, να πληρώσουν επιπλέον χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξαιτίας ενός νέου τρόπου υπολογισμού των οικονομικών δεδομένων, είναι ενδεικτική των προθέσεων.

Άλλωστε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι με αυτό της Θάτσερ πριν μερικές δεκαετίες. Και είχαν προηγηθεί οι θέσεις για το μεταναστευτικό, αλλά και για την επιχείριση "Τρίτων", που αντικατέστησε την επιχείρηση "mare nostrum". Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν, ότι υπό την πίεση του UKIP, ενός κόμματος χτισμένου γύρω από μια πολιτική για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανεβάζει τους τόνους ακόμα περισσότερο. Άλλωστε ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε, ότι αν κερδίσει την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές τού 2015, θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2017 ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η προβληματική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ ξεκινά από τότε που έκανε αίτηση για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο Σαρλ Ντε Γκολ, άσκησε βέτο δύο φορές, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία δεν είναι συμβατή με την ΕΟΚ. Το πρόβλημα λύθηκε όταν ο Ζώρζ Πομπιντού, που διαδέχτηκε τον Ντε Γκολ υποχώρησε και τον Ιανουάριο του 1973 η Βρετανία έγινε μέλος της ΕΟΚ. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ωστόσο, ήταν έντονες. Η δυσαρέσκεια δεν άργησε να έρθει. Το 1979, η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που δεν έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού συστήματος και 11 χρόνια αργότερα, το 1990, επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, η Βρετανία βγαίνει από το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αναλαμβάνει τα ηνία της Βρετανίας το 1979, εξοργίζεται με την πολύ μεγάλη συνεισφορά που κάνει η Μεγάλη Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Επέμενε πως η χώρα αδικείται από το υπάρχον σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλω τα λεφτά μου πίσω».

«Δεν καθορίσαμε τα σύνορά μας με την προοπτική να αλλάξουν ξανά στο όνομα ενός Ευρωπαϊκού υπερκράτους υπό μια νέα κυριαρχία των Βρυξελλών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην ομιλία της στην Μπριζ του Βελγίου, η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφεται το 1992 και θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το αργότερο μέχρι το 1999.Την 1η Ιανουαρίου του 1999 το ευρώ γίνεται πραγματικότητα. Ο Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομικών ο Γκόρντον Μπράουν κράτησαν τη στερλίνα εκτός ευρώ.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v