Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «τελική λύση» των τζιχαντιστών για τους χριστιανούς

Υπό διωγμό η χριστιανική κοινότητα στις χώρες που επελαύνει ο τζιχαντισμός. Οι σκληρές επιλογές μεταξύ χειμώνα στον καταυλισμό και λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα αδιέξοδα σε Ιράκ, Συρία και Αίγυπτο.

Η «τελική λύση» των τζιχαντιστών για τους χριστιανούς

Δεν ενεπλάκησαν στις πολιτικές συγκρούσεις. Ζούσαν ειρηνικά και με ασφάλεια στα σπίτια τους. Κατέληξαν όμως πρόσφυγες σε διάφορες χώρες, στη χειρότερη επιχείρηση εκκαθάρισης που βίωσε ποτέ η Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για τους χριστιανούς του Ιράκ και της Συρίας που κατοικούσαν σε περιοχές που κατελήφθησαν από τους ισλαμιστές, οι οποίοι ζουν πλέον σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Σύμφωνα με υπολογισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ είναι περίπου 350 χιλιάδες, ενώ οι χριστιανοί της Συρίας πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος και η επέλαση των τζιχαντιστών αντιπροσώπευαν το 8-10% του πληθυσμού. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με αξιόπιστους αριθμούς.

Χιλιάδες χριστιανοί του Ιράκ και της Συρίας έχουν ξεσπιτωθεί και έχουν πλέον πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Η εκκλησία χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί γενοκτονία των χριστιανών του Ιράκ.

Οι χριστιανικές κοινότητες στις περιοχές του Ιράκ που κατελήφθηκαν από τους τζιχαντιστές έχουν ιστορία πολλών αιώνων. Για παράδειγμα η χριστιανική κοινότητα της Μοσούλης έχει παρουσία σχεδόν 2.000 χρόνων. Τα μέλη της βρέθηκαν αντιμέτωπα με σκληρά διλήμματα: Από τη μία πλευρά ο εξισλαμισμός, η σκληρή φορολογία, ή ακόμα και ο θάνατος. Απο την άλλη η προσφυγιά.

Οι περισσότεροι προτίμησαν να γίνουν πρόσφυγες. Οι πιο πολλοί έχουν εγκατασταθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην Έπριλ, την πρωτεύουσα της κουρδικής ημιαυτόνομης περιοχής του Ιράκ. Οι περισσότεροι χριστιανοί πρόσφυγες ελπίζουν να μετεγκατασταθούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται πρόσφυγες όπως για παράδειγμα η Γαλλία ή η Σουηδία, αλλά ο μικρός αριθμός των αιτήσεων που γίνονται αποδεκτές δεν αφήνει πολλές ελπίδες για μία τέτοια προοπτική.

Οι επιλογές τους είναι πλέον περιορισμένες: είτε θα περάσουν τον χειμώνα τους στις σκηνές του καταυλισμού είτε θα ακολουθήσουν την επιλογή της λαθρομετανάστευσης. Αλλά και οι λύσεις αυτές έχουν τεράστιες δυσκολίες. Η ζωή στους καταυλισμούς είναι ιδιαίτερα σκληρή καθώς οι υποδομές είναι ανύπαρκτες. Απο την άλλη οι παράνομοι διακινητές ζητούν σημαντικά ποσά για να τους περάσουν στην Ευρώπη (κυμαίνονται απο 1.500 έως 2.000 ευρώ το άτομο), ενώ δεν πρσφέρουν καμία ασφάλεια για το αν θα φθάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση και στις χριστιανικές κοινότητες στη Συρία οι οποίες βρίσκονται υπό διωγμό, ενώ η απειλή των απαγωγών από τους τζιχαντιστές είναι καθημερινή. Εκτιμάται ότι οι χριστιανοί αποτελούν το 8%-10% των κατοίκων της Συρίας και από αυτούς τα δύο τρίτα είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Στη Συρία οι χριστιανοί κατοικούν εδώ και 2.000 χρόνια περίπου, ενώ η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία από τις παλαιότερες στη χώρα. Πολλοί από τους πιστούς μάλιστα μιλούν αραμαϊκά. Πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος η χριστιανική κοινότητα είχε έναν πολιτικό ρόλο, πλέον κινδυνεύει με αφανισμό.

Αλλά δεν είναι μόνο οι χριστιανικές κοινότητες του Ιράκ και της Συρίας που βρίσκονται υπό πίεση. Στην Αίγυπτο, οι χριστιανοί κόπτες ζουν σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας καθώς οι επιθέσεις σε μεμονωμένα άτομα αλλα και σε εκκλησίες είναι πλέον μία πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v