Κατά την εικοσαετή περίπου παρουσία της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά μας είχε συνηθίσει σε σειρά εξαγορών και επεκτάσεων, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της (νέα μέταλλα, νέα ορυχεία) και τη γεωγραφική της επέκταση και διαφοροποίηση.
«Προσφέρουμε ολοκληρωμένες βιομηχανικές λύσεις, ξεκινώντας από το μεταλλείο και φτάνοντας μέχρι τον πελάτη» ήταν το σλόγκαν που ήθελε να περάσει η εταιρεία, προσπαθώντας να τονίσει ότι η αγορά δεν θα έπρεπε να τη βλέπει απλά ως έναν όμιλο που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και πώληση μεταλλευμάτων, αλλά ως μια οντότητα που παράγει προστιθέμενη αξία.
Χθες ωστόσο, είδαμε το έργο να... παίζεται από την ανάποδη! Η S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά (με εξαίρεση τον τομέα του βωξίτη) θα εισφερθεί στην πολυεθνική Imerys, με την οικογένεια Κυριακόπουλου που κατέχει το 61% της εταιρείας και την Rhone Capital να λαμβάνουν 311 εκατ. ευρώ με τη μορφή μετρητών και (η πλευρά Κυριακόπουλου) κάπου 214 εκατ. με τη μορφή μετοχών της Imerys. Επιπλέον πιθανολογείται και ένα αυξημένο υπερτίμημα που δεν θα ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, όπως διαβάζουμε, για το 100% της S&Β θα διατεθούν άνω των 525 εκατ. ευρώ.
Με μια πρώτη ματιά, το deal φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συμφέρον για τους μετόχους της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, καθώς:
• Όταν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έλαβε χώρα η δημόσια πρόταση της Rhone Capital (για το 39% των μετοχών, προς 5,80 ευρώ ανά τεμάχιο, με σύνολο τίτλων 51.197.862) η S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά είχε αποτιμηθεί τότε ολόκληρη μόλις στα 297 εκατ. ευρώ! Γύρω στο 50% του σημερινού deal. Και το διοικητικό της συμβούλιο είχε θεωρήσει το τίμημα των 5,80 ευρώ εύλογο.
• Μετά την αποχώρηση της S&Β από το ταμπλό του Χ.Α. είχε ακολουθήσει λήψη ομολογιακού δανείου από το εξωτερικό, μέρος του οποίου (γύρω στα 70 εκατ. ευρώ) είχε επιστραφεί στους μετόχους με την πλευρά Κυριακόπουλου να εισπράττει το 71% του ποσού αυτού.
• Και τέλος, στην όλη συμφωνία με την Imerys δεν περιλαμβάνεται το σύνολο της S&Β, καθώς εξαιρείται η δραστηριότητα του βωξίτη που παραμένει στον έλεγχο της οικογένειας Κυριακόπουλου.
Ζητούμενο μετά από όλα αυτά είναι το αν και πόσο... συμφέρουσα ήταν για τους μετόχους μειοψηφίας της S&Β η απόφασή τους να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση και να πουλήσουν τις μετοχές τους προς 5,80 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Imerys μειώνει τον «κίνδυνο χώρας» που αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος η S&Β (η διοίκησή της είχε παραδεχτεί στο παρελθόν πως υπήρχαν προσκόμματα κατά την περίοδο όπου αμφισβητείτο το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη), ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για ανετότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση. Προφανώς, από το deal προκύπτουν και ορισμένες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, που θα λειτουργήσουν υπέρ του ενοποιημένου πλέον ομίλου.