Πώς να επενδύσετε με… έκπτωση!

Ο τακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν τα «λεπτά πορτοφόλια» για να αυξήσουν την περιουσία τους. Οι συνδυασμοί επενδύσεων. Τα «μυστικά» των τοποθετήσεων σε Α/Κ και ασφαλιστικά συμβόλαια. Τα μειονεκτήματα.

Πώς να επενδύσετε με… έκπτωση!

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, έντονης μεταβλητότητας και αυξημένου κινδύνου, οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν την περιουσία τους και -όπου μπορούν- να καρπωθούν αρκετά ικανοποιητικές αποδόσεις, με το μικρότερο ρίσκο.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αγωνία για τα λεγόμενα «λεπτά πορτοφόλια», δηλαδή για τα νοικοκυριά με χαμηλές αποταμιεύσεις, τα οποία έχουν χάσει πλέον την εναλλακτική επιλογή των σχετικά υψηλών επιτοκίων που προσέφεραν οι τράπεζες μέχρι πρόσφατα.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται ενδεικτικά σε τέσσερις επενδύσεις που προσφέρονται «με έκπτωση» από τους χρηματοπιστωτικούς και τους ασφαλιστικούς ομίλους της χώρας.

Συνδυασμός κατάθεσης με αμοιβαία κεφάλαια

Συχνά οι τράπεζες προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα που περιλαμβάνουν κατά ένα ποσοστό προθεσμιακές καταθέσεις υψηλού επιτοκίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό τοποθετείται σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων του ίδιου χρηματοπιστωτικού ομίλου. Τα προσφερόμενα επιτόκια είναι από αρκετά έως και πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα της αγοράς και αυτό ερμηνεύεται ως κίνηση των τραπεζών να προωθήσουν τα αμοιβαία τους κεφάλαια. Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των καταθέσεων στη συνολική επένδυση και όσο πιο σύντομη είναι η περίοδος δέσμευσης των καταθέσεων, τόσο ανώτερο είναι το προσφερόμενο επιτόκιο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το όφελος που καρπώνεται ο επενδυτής από το υψηλότερο επιτόκιο είναι χρονικά περιορισμένο, καθώς τερματίζεται στη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης, ενώ αντίθετα η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια είναι συνήθως μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Discount επενδυτικών εταιρειών

Συχνά, μπορεί κάποιος μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς να αποκτήσει μετοχές επενδυτικών εταιρειών -είτε ΑΕΕΧ που τοποθετούνται σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις, είτε ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων- με «έκπτωση» (discount) έναντι της εσωτερικής τους αξίας, δηλαδή με τίμημα χαμηλότερο από την εύλογη αξία των επενδυτικών στοιχείων που αποκτούν.

Ανάλογα με την περίοδο και το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί, τα συγκεκριμένα discounts μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 50% (σήμερα είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα). Το κίνητρο της αγοράς τέτοιων μετοχών είναι το ενδεχόμενο σε βάθος χρόνου τα συγκεκριμένα discounts να εξαλειφθούν ή να μετατραπούν σε premium.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, έχει παρατηρηθεί πως σε πολλές περιπτώσεις και για διάφορους λόγους (π.χ. περιορισμένη εμπορευσιμότητα μετοχής, δυσμενείς προοπτικές για χρηματιστήριο και ακίνητα, λανθασμένες επιλογές της συγκεκριμένης εταιρείας), τα discounts διατηρούνται για πολλά χρόνια και την ίδια περίοδο η τρέχουσα αξία της επένδυσής μας συνεχίζει να υποχωρεί.

Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων για μικρούς καταθέτες

Αν σήμερα οι τράπεζες προσφέρουν ετήσια απόδοση μετά από φόρους γύρω στο 1,7% για τους προθεσμιακούς καταθέτες ποσών άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ, οι αντίστοιχες αποδόσεις για μικρότερα ποσά είναι πολύ χαμηλότερες. Μάλιστα, για ποσά π.χ. 5 - 15 χιλιάδων ευρώ τα καθαρά επιτόκια που προσφέρονται πολύ δύσκολα υπερβαίνουν το 1%. Όσο δε για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, τα επιτόκια είναι πλέον οριακά.

Οι επενδυτές της κατηγορίας αυτής ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων και με αυτόν τον τρόπο: α) Να διατηρήσουν άριστο επίπεδο ρευστότητας, καθώς μπορούν να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους όποτε επιθυμούν, β) Να καρπωθούν σαφώς ανώτερες αποδόσεις επειδή τα κεφάλαιά τους θα συναθροιστούν με άλλα (π.χ. μεγάλες προθεσμιακές καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου), γ) Να τύχουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Βέβαια, κάθε επενδυτής θα πρέπει να εξετάζει τη φιλοσοφία κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου, να αξιολογεί τους διαχειριστές του και να συνεκτιμά πιθανές προμήθειες με τις οποίες επιβαρύνεται.

Ασφαλιστικά συμβόλαια vs τραπεζικές καταθέσεις

Ένας άλλος τρόπος εξασφάλισης μιας απόδοσης ανώτερης από αυτήν των τραπεζικών καταθέσεων είναι τα ασφαλιστικά συμβόλαια που προσφέρουν ελάχιστη ετήσια εγγυημένη απόδοση, η οποία συχνά κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 2,5%. Η διαφορά αποδόσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα... λεπτά πορτοφόλια, καθώς τέτοιες αποδόσεις εξασφαλίζονται ακόμη και για επενδυτές των 10 και των 20 χιλιάδων ευρώ.

Μειονέκτημα αυτής της τοποθέτησης βέβαια είναι ο μεγάλος χρόνος δέσμευσης των κεφαλαίων (οι εγγυημένες αποδόσεις ισχύουν μόνο για εκείνους που διακρατούν τα συμβόλαιά τους μέχρι τη λήξη), καθώς και το ενδεχόμενο εκτίναξης των επιτοκίων σε κάποια μελλοντική στιγμή (τότε όμως είναι πολύ πιθανό και η απόδοση του ασφαλιστικού συμβολαίου να είναι υψηλότερη από την ελάχιστη εγγυημένη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v