Μία επανάσταση για το... νερό στην Ιρλανδία

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιρλανδία η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τιμολόγηση της παροχής νερού. Η αντιπολίτευση το θεωρεί ένα έμμεσο τρόπο φορολόγησης. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Μία επανάσταση για το... νερό στην Ιρλανδία

Τον τελευταίο μήνα μία έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ιρλανδία. Αιτία, η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην τιμολόγηση της παροχής του νερού στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση το μέτρο αυτό είναι μία υποχρέωση που είχε αναληφθεί στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας απο την τρόικα. Απο την πλευρά της , η αντιπολίτευση αλλά και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιδρούν, θεωρούν ότι οι ιρλανδοί πληρώνουν για το νερό μέσω της φορολογίας και ότι το μέτρο αυτό αποτελεί ένα έμμεσο τρόπο επιπλέον φορολόγησης.

Εκτιμάται ότι το μέσο κόστος κατανάλωσης με το νέο σύστημα, για μία οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά θα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε €278,16 ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Irish Times . Σύμφωνα με την ημι-δημόσια εταιρεία νερού που δημιουργήθηκε το 2013 για την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" ο μέσος Ιρλανδός καταναλώνει κατά μέσο όρο 54.750 λίτρα νερού ετησίως. Ένα ντους αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 80 λίτρα νερού, το οποίο κοστίζει 38 λεπτά ανά ημέρα, ή €139 ετησίως.

Το Σάββατο, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Ιρλανδία στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100.000 Ιρλανδοί αλλά η ιρλανδική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Simon Coveney λίγες ώρες μετά τις διαμαρτυρίες δήλωσε ότι το μέτρο της τιμολόγησης του νερού θα εφαρμοστεί και ότι οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την απόφαση της Κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλο το σύστημα διαχείρισης τους νερού θα πρέπει να αλλάξει γιατί είναι προβληματικό. "Μέχρι πρόσφατα υπήρξαν 34 διαφορετικές τοπικές αρχές που ασχολούνται με την διαχείριση του νερού και αυτή η πολυδιάσπαση έχει οδηγήσει σε προβλήματα στις υποδομές και κυρίως στο δίκτυο διανομής όπου εξαιτίας των διαρροών στους σωλήνες χάνεται σχεδόν το μισό νερό πριν να φτάσει στο προορισμό του. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές κομητείες να μη έχουν προβλήματα " υποστηρίζουν αυτοί που στηρίζουν την μεταρρύθμιση.

Η αντιπολίτευση αλλά και οι οργανωτές των αντιδράσεων (η Right2Water, μια ιρλανδική ομάδα, που υποστηρίζει ότι οι πολίτες πληρώνουν ήδη για το νερό έμμεσα μέσω της φορολογίας, ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις και διάφορα πολιτικά κόμματα όπως το Σιν Φέιν) επιμένουν στην κατάργηση του μέτρου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συγκαλυμμένη φορολογία η οποία θα επηρεάσει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το πρόγραμμα απαλλαγών και εκπτώσεων που έχει εξαγγελθεί και αφορά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι αναποτελεσματικό και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Μία ακόμα πηγή έντασης είναι και η λειτουργία της εταιρίας "Ιρλανδικό Νερό" , η ημικρατική εταιρία  που έχει αναλάβει την διαχείριση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με δηλώσεις η εταιρία έχει καταβάλει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές συμβούλων. Παράλληλα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το σύστημα μπόνους που έχει εξαγγείλει, η εταιρία, για τους εργαζόμενους της.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν ανακοινωθεί οι υπάλληλοι μπορεί να έχουν πριμ έως και 19% του βασικού μισθού τους, εφόσον οι επιδόσεις τους είναι καλές. Ακόμη και εκείνοι των οποίων οι επιδόσεις είναι εμφανίζουν "βελτίωση" θα μπορούσαν να πάρουν ένα μπόνους έως και 9% του μισθού τους.

ΠΗΓΗ: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v