Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των δύο φύλων; Ογδόντα ένα χρόνια , σύμφωνα με την ένατη ετήσια έκθεση για το «Παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων», που συντάχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Κοντολογίς η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας θα επιτευχθεί το 2095.
Η έρευνα διεξήχθη σε 142 χώρες, και βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν επί εννέα χρόνια ώστε να είναι επαρκή για να γίνει μια προβολή της εξέλιξης της ανισότητας στο μέλλον. Τέσσερα δεδομένα λήφθηκαν υπόψη απο τους ερευνητές : η οικονομία, η πολιτική, η υγεία και η εκπαίδευση.
Η ανισότητα στην παγκόσμια πολιτική δύναμη μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει στο 21%, πράγμα που σημαίνει ότι η μέση γυναίκα έχει ένα πέμπτο της πολιτικής χειραφέτησης σε σχέση με τον άνδρα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.
Η Ευρώπη, έχει κάνει τα μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων καθώς 12 ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται μεταξύ των είκοσι "πρωταθλητών" της ισότητας.Μάλιστα , οι σκανδιναβικές χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία) είναι οι πέντε "πρωταθλητές" της ισοτιμίας στον κόσμο.
Η λίστα των πρώτων 10 συμπληρώνεται απο την Νικαράγουα, τη Ρουάντα, την Ιρλανδία, τις Φιλιππίνες και το Βέλγιο. Η Γαλλία ανέβηκε απο την 45η θέση της γενικής κατάταξης στην 16η καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στο Elysee.
Πάντως, ένα από τα πιο έντονα προβλήματα ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων είναι η μισθολογική ανισότητα.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι , το 2012, η διαφορά στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών (η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο σύνολο της οικονομίας) παρέμεινε στάσιμη στο 16,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, σε σχέση με το 2011, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες εργάζονται 59 ημέρες δωρεάν μέχρις ότου φθάσουν τις αποδοχές των ανδρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του μισθολογικού χάσματος στη Δανία, στην Τσεχία, στην Αυστρία, στις Κάτω Χώρες και στην Κύπρο, ενώ στην Πολωνία και στη Λιθουανία η πτωτική τάση αντιστράφηκε το 2012.
Αντιθέτως το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία, στην Εσθονία, στη Βουλγαρία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία.
Αλλά και η πολιτική θεωρείται ένα προνόμιο των ανδρών. Πρόκειται για ένα στερεότυπο, το οποίο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όσο πιο ψηλά κοιτάζουμε στην ιεραρχία της εξουσίας, τόσο λιγότερα γυναικεία πρόσωπα βλέπουμε. Το 89% των ηγετών στα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη είναι άνδρες. Πάντως ύστερα από χρόνια αγώνων, η κατάσταση αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει.