Η «μαφία» του... χαυλιόδοντα

Τα δίκτυα λαθροκυνηγών άγριων ζώων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο συντονισμού των παράνομων ενεργειών τους και έχουν διασυνδέσεις με κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και όπλων. Οι αριθμοί των ελεφάντων στην Αφρική έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η «μαφία» του... χαυλιόδοντα

Το κυνήγι άγριων ζώων αποφέρει πολύ υψηλά κέρδη σε μια διεθνή μαφία που προωθεί την εμπορία τους. Όπως μάλιστα τονίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, πρόκειται για "οργανωμένη επιχείρηση δισεκατομμυρίων με διεθνή εγκληματικά δίκτυα, που χρησιμοποιούν διαδρομές και μεθόδους που ξέρουμε από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων".

Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν, ότι τα δίκτυα λαθροκυνηγών άγριων ζώων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο συντονισμού των παράνομων ενεργειών τους και έχουν διασυνδέσεις με κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και όπλων. Πρόκειται για «μαφία» λαθροκυνηγών, η οποία δρα με ταχύτατους ρυθμούς ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, ένας ρινόκερος που θανατώνεται στην Αφρική, μπορεί να βρεθεί μέσα σε λίγες ώρες στο Βιετνάμ για επεξεργασία.

Σύμφωνα με έρευνες, οι πληθυσμοί ελεφάντων στην Αφρική έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Εθνικού Πάρκου Σέλους της Τανζανίας, όπου τη δεκαετία του 1970 ζούσαν περίπου 109.000 ελέφαντες. Σήμερα ζουν εκεί μόλις 13.084. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Τανζανίας ανακοίνωσε την απόφαση να καταστρέψει τα τεράστια αποθέματα ελεφαντόδοντου που διαθέτει. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε, ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Τανζανία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά τη θανάτωση των ελεφάντων της.

Στην Κεντρική Αφρική, την πλέον προσβεβλημένη περιοχή, ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα σε μια δεκαετία. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός θανάτωσης υπερβαίνει την ικανότητα ανανέωσης των πληθυσμών των ελεφάντων. Πριν μερικούς μήνες, οι αρχές του Τόγκο κατέσχεσαν τέσσερις τόνους ελεφαντόδοντου. Το παράνομο εμπόρευμα εντοπίστηκε στο λιμάνι του Λομέ, σε κιβώτια με προορισμό το Βιετνάμ. Εκτιμάται ότι προέρχεται από χαυλιόδοντες 500 ελεφάντων και η αξία τους στη μαύρη αγορά ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικές ποσότητες κατασχέθηκαν και στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πωλήθηκαν 42 τόνοι ελεφαντόδοντου, ενώ ακτιβιστές εκτιμούν, πως στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ο μεγαλύτερος "καταναλωτής" είναι η κινεζική αγορά.

Στην Κίνα, το ελεφαντόδοντο θεωρείται υλικό πολυτελείας και χρησιμοποιείται μαζικά για την κατασκευή γλυπτών, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Δεν είναι όμως οι ελέφαντες που βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροκυνηγών. Αντίστοιχη μοίρα έχουν και πολλοί ρινόκεροι. Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται, ότι το 2013 θανατώθηκαν περίπου 1000 ρινόκεροι, οι οποίοι αποτελούν επίσης είδος προς εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF το κέρας ενός ρινόκερου μπορεί να κοστίσει ακόμη και πάνω από 45.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v