Ο Εμπολα φρενάρει την κινεζική ...επέλαση στην Αφρική

Με επενδύσεις άνω των 70 δισ. πέρυσι, η Κίνα έχει αναδειχθεί σε νέα υπερδύναμη της ...Αφρικής. Όμως η επιδημία του Έμπολα ανέτρεψε το σχεδιασμό, με επενδύσεις να ακυρώνονται και χιλιάδες κινέζους να επιστρέφουν στη χώρα τους. Το ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους και οι κατηγορίες για "λεηλασία".

Ο Εμπολα φρενάρει την κινεζική ...επέλαση στην Αφρική

Η επιδημία που πλήττει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχει ουσιαστικά παγώσει τις δραστηριότητες των κινεζικών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες από αυτές στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων τους, προχωρούν σε ανακλήσεις του προσωπικού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σημειώνεται ότι από το 2009, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής.

Αν και το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση των κινέζων που εργάζονται στις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες, εν τούτοις πληροφορίες που προέρχονται από άλλες πηγές, κάνουν λόγο για την απόσυρση των μισών περίπου από τους 20.000 κινέζους πολίτες που εργάζονταν στις πληγείσες περιοχές. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια μείωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και καθυστερήσεις στην κατασκευή μεγάλων έργων που η κατασκευή τους είχε ανατεθεί σε κινέζικες κατασκευαστικές.

Για παράδειγμα, στη Λιβερία το πιο σημαντικό έργο από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (2002) ήταν η ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα Μονρόβια με τα σύνορα της Γουινέας. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, ουσιαστικά σταμάτησε καθώς η κινέζικη εταιρία που συμμετείχε στις εργασίες απέσυρε από τον Αύγουστο τους εργαζόμενούς της.

Η κινέζικη κυβέρνηση με χρηματοδοτήσεις, δωρεές, άτοκα δάνεια, εμπορικές συμφωνίες, έργα υποδομής αλλά και εμπορικά αγαθά τα οποία παραχωρεί με πίστωση, εξελίσσεται ως η νέα υπερδύναμη στην Αφρική και όλο και περισσότερες αφρικανικές κυβερνήσεις στρέφονται πλέον προς το μέρος της ζητώντας λύση στα χρόνια προβλήματα τους.

Το 1996, όταν η Κίνα άρχισε να δίνει σημασία στις αφρικανικές αγορές, ο ετήσιος τζίρος των εμπορικών συναλλαγών για το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες δεν ξεπερνούσε τα 3,95 δισ. ευρώ. Πέρυσι στην Αφρική εισέρρευσε πακτωλός 73 δισ. ευρώ, με εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις περιοχές όπου αφθονεί ο ανεκμετάλλευτος φυσικός πλούτος: πετρέλαιο στην Αγκόλα, φυσικό αέριο στη Νιγηρία, χαλκός στη Ζάμπια, κοβάλτιο στο Κονγκό. Και δεν είναι μόνον οι πρώτες ύλες που ενδιαφέρουν το Πεκίνο. Η Κίνα επενδύει στην Αφρική για να καλύψει και επισιτιστικές ανάγκες, αγοράζοντας πολύτιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σημειώνεται ότι η Κίνα υπέγραψε συμφωνία ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κένυα για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Η γραμμή θα ενώνει το λιμάνι της Μομπάσα με την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, για να καταλήξει στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το 90% της χρηματοδότησης της κατασκευής θα γίνει από την Κινεζική τράπεζα Exim, ενώ το 10% από την Κένυα. Θα χρειαστούν τρεισήμισι χρόνια για την αποπεράτωσή της και εργολάβος του έργου είναι η Κινεζική Communications Construction Co.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα κατηγορείται από τους επικριτές της ότι «λεηλατεί» την Αφρική, όπως οι αποικιακές δυνάμεις. Κατηγορείται επίσης για αδράνεια απέναντι στο λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερων, που προέρχονται από την Αφρική, καθώς η χώρα της Ασίας αποτελεί τη βασική αγορά του προϊόντος, το οποίο συλλέγεται με τη μέθοδο του λαθραίου κυνηγιού.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v