Ο μεγάλος εκβιασμός της ΕΚΤ για τη διάσωση ιρλανδικών τραπεζών

Το παρασκήνιο της ένταξης της Ιρλανδίας σε μνημόνιο. Η ΕΚΤ απείλησε ότι θα «τραβήξει την πρίζα» αν το Δουβλίνο επέβαλλε κούρεμα σε ομολογιούχους και έστειλε το λογαριασμό στους φορολογούμενους. Η απόρρητη επιστολή Τρισέ και οι εκβιασμοί.

Ο μεγάλος εκβιασμός της ΕΚΤ για τη διάσωση ιρλανδικών τραπεζών

Oι αποκαλύψεις του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη ότι η χώρα απειλήθηκε με χρεοκοπία το 2010 επαναφέρουν τις κατηγορίες για «οικονομική τρομοκρατία» από την Ε.Ε. και αυξάνουν τις πιέσεις για την εμφάνιση ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων σε ειδική εξεταστική επιτροπή στο Δουβλίνο.

Ο Πάτρικ Χόνοχαν αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ απείλησαν την Ιρλανδία με χρεοκοπία σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να μεταφέρει το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στους ομολογιούχους.

H απειλή έγινε σε τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χόνοχαν σε βιβλίο για τον Μπράιαν Λένιχαν, τον εκλιπόντα υπουργό Οικονομικών που διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν κατηγορηματικά στον Μπράιαν ότι αν κάψει τους ομολογιούχους δεν θα υπάρξει πρόγραμμα» γράφει ο κ. Χόνοχαν. Ο ίδιος τονίζει πως έμαθε για αυτήν τη συνάντηση μόνο αφότου η τρόικα μετέφερε το τελεσίγραφο στον κ. Λένιχαν. «Για λόγο που δεν γνωρίζω, με ειδοποίησαν για αυτήν την απόφαση μετά από αυτήν την επίδειξη δύναμης» σημειώνει ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως γράφει ο Ambrose-Evans Pritchard στην Daily Telegraph, ο κ. Χόνοχαν είχε εκμυστηρευθεί πριν από λίγο χρονικό διάστημα σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων όσα είχαν συμβεί σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει δημόσια ότι η ΕΚΤ ζήτησε να προστατευτούν οι ομολογιούχοι και να μεταφερθεί όλο το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στους Ιρλανδούς φορολογούμενους.

Η επιστολή Τρισέ τον Νοέμβριο του 2010

Όπως επισημαίνουν οι Sunday Times, οι αποκαλύψεις του κ. Χόνοχαν ενισχύουν τις διαμαρτυρίες στη χώρα για το παρασκήνιο πίσω από το μνημόνιο. Παράλληλα, αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για να καταθέσει σε ιρλανδική εξεταστική επιτροπή για τη διάσωση των τραπεζών ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

H ΕΚΤ δέχθηκε έντονη κριτική πριν από λίγες ημέρες γιατί αρνήθηκε να δημοσιεύσει επιστολή του κ. Τρισέ προς τον κ. Λένιχαν τον Νοέμβριο του 2010, παρά το σχετικό αίτημα της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, Έμιλι Ο' Ράιλι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε στον Ιρλανδό ευρωβουλευτή Μπράιαν Χέιζ πως η τράπεζα θα εξετάσει το αίτημα να καταθέσει ο κ. Τρισέ στην επιτροπή και ότι θα έχει αποφασίσει ως το Νοέμβριο. Ο κ. Χέιζ απάντησε στον κ. Ντράγκι πως αν δεν εμφανιστεί ο κ. Τρισέ η τράπεζα πρέπει να προσφέρει έγγραφα για να βοηθήσει το έργο της επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε πως θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στην επιτροπή αν του ζητηθεί. Ο κ. Ρεν είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβαν η Κομισιόν και η ΕΚΤ έγιναν σε μια περίοδο όπου οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση.

Το χρέος της ευρωζώνης στην Ιρλανδία

Σύμφωνα με τον κ. Pritchard της Daily Telegraph, το επιχείρημα της ΕΚΤ υπέρ της διάσωσης των ομολογιούχων των ιρλανδικών τραπεζών ήταν σωστό, ανεξάρτητα από το αν οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν είναι σκανδαλώδεις.

Η Ιρλανδία δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο της Ισλανδίας, καθώς το τραπεζικό της σύστημα έφθανε τα €800 δισ. όταν ξέσπασε η τραπεζική κρίση και ήταν συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό πλέγμα τραπεζών, τονίζει ο ίδιος.

Ένα κούρεμα στους ομολογιούχους εκείνη την επικίνδυνη στιγμή, όταν ακόμα δεν είχαν δημιουργηθεί μηχανισμοί διάσωσης, θα προκαλούσε άμεσα μετάσταση και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, υπογραμμίζει.

Η Anglo-Irish ήταν μια συστημική τράπεζα για όλη την ευρωζώνη, γράφει ο Βρετανός αρθρογράφος και προσθέτει ότι η Ιρλανδία υπερασπίστηκε ολόκληρη την ευρωζώνη (και το City του Λονδίνου) με κουράγιο και στωικότητα.

Ωστόσο, ο κ. Pritchard ασκεί κριτική στις αρχές της Ε.Ε. γιατί δεν αναγνώρισαν ποτέ τη θυσία της Ιρλανδίας και δεν παραδέχτηκαν τι συνέβη πίσω από κλειστές πόρτες. Στη σύνοδο του Ιουνίου του 2012 αναγνώρισαν πως η ευρωζώνη έχει καθήκον να βοηθήσει την Ιρλανδία και ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης πρέπει να αναλάβουν αναδρομικά το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών. Μολονότι η υπόσχεση αυτή είναι γραμμένη στο ανακοινωθέν της συνόδου, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν την έχουν εκπληρώσει ακόμα, υπογραμμίζει ο κ. Pritchard. Eν τω μεταξύ, τέσσερις υπουργοί Οικονομικών από χώρες του πυρήνα έχουν αρνηθεί ότι έγινε ποτέ μια τέτοια συμφωνία.

Όσον αφορά το ιρλανδικό αίτημα για την επιστολή του κ. Τρισέ, ο κ. Pritchard ζητά από τον κ. Ντράγκι να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή της μαζί και με τις επιστολές που έστειλε η ΕΚΤ στην Ιταλία στο «πραξικόπημα» κατά του Μπερλουσκόνι.

«Ο Μάριο Ντράγκι είναι μια νότα αισιοδοξίας στην ΕΚΤ, ένα σύγχρονο μυαλό στο σκοτεινό μπουντρούμι του σχολαστικισμού της αυστριακής σχολής. Τώρα πρέπει να πάει ακόμα παραπέρα και να δημοσιεύσει μια σειρά απόρρητων επιστολών», γράφει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v